ΛΥΚΟΣ ή ΠΡΟΒΑΤΟ;

Κοιτάζοντας το προφίλ της στο fb, αναζητά τις φωτογραφίες της. Βλέπει ένα βίντεό της. Πληροφορείται πόσους «φίλους» έχει. Τον αριθμό των likes σ’ ένα πρόσφατο post. Τη γνώρισε πριν από λίγες ώρες. Της έστειλε «αίτημα φιλίας». Θέλει να την ξανασυναντήσει. Ή μήπως να συνεχίσει την «on line προσέγγιση»; Ο άνδρας σήμερα «φλερτάρει» digital. Ζει σε μια εικονική κατάσταση, προσπαθώντας να βρει τον δρόμο του στην εποχή της κυριαρχίας των social media. Με αφορμή τις σκέψεις αυτές συνάντησα τον Αναστάση Μαρασλή, συγγραφέα και επιχειρηματία, ο οποίος μέσα από τα βιβλία του περιγράφει τον άνδρα και τα αδιέξοδά του. Το πρώτο του βιβλίο «Λύκος ή πρόβατο;» έγινε best-seller και θεωρείται classic στους «ανδρικούς κύκλους». Είναι και η αφορμή για την πρώτη μου ερώτηση.

Ο άνδρας σήμερα είναι λύκος ή πρόβατο;

Σ’ αυτό το ερώτημα απαντώ στο πόνημά μου «Λύκος ή πρόβατο;», ένα εγχειρίδιο προς ερωτικούς ναυτιλλομένους παντός καιρού, έναν οδηγό πάνω στο σημαντικότερο παιχνίδι της ζωής, το ερωτικό παιχνίδι. Ο τίτλος του είναι αλληγορικός. Αναφέρεται από τη μια στον άνδρα κυνηγό και απ’ την άλλη στον εκμεταλλεύσιμο άνδρα-θήραμα. Ο άνδρας σήμερα ζει και αλληλεπιδρά μέσα σ’ ένα πολυσύνθετο, πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κοινωνικό σύστημα που παρουσιάζει μεταξύ άλλων τα φαινόμενα του νεοφεμινισμού, της λειψανδρίας, των Gay Pride, της ελλειμματικής διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ζούμε την εποχή της έλλειψης εμπιστοσύνης, του πολιτικώς ορθού, της απαξίωσης των θεσμών, της ανηθικότητας, της παθητικότητας, της υπογεννητικότητας, των διαζυγίων και… της ανυπαρξίας ερωτικού παιχνιδιού ή φλερτ.

Πώς φλερτάρει ο άνδρας την εποχή των social media;

Σήμερα κρύβεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή και του smartphone, εκμεταλλευόμενος το απρόσωπο των social media λόγω του φόβου της απόρριψης. Ζει μέσα σε έναν virtual κόσμο, στις ψευδαισθήσεις των likes και των «φίλων» του fb, ικανοποιώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τον ναρκισσισμό του.

Πώς έφθασε, κατά τη γνώμη σας, σ’ αυτό το σημείο; Τι προηγήθηκε;

Πριν οδηγηθεί στη σημερινή κατάσταση, συνέβη μια μεγάλη αλλαγή. Άλλαξε, ή καλύτερα χειραγωγήθηκε, το πολύτιμο ον που διαμορφώνει το μέλλον κάθε νέας γενιάς: η γυναίκα. Η γυναίκα βγήκε από την κουζίνα και την επικράτεια του σπιτιού της, απομακρύνθηκε απ’ τα παιδιά της, άλλαξε τη σκέψη της, τη συμπεριφορά της, τα πεδία δράσης της και έπεσε στην παγίδα να ανταγωνιστεί τον άνδρα… σαν άνδρας. Έγινε μια γυναίκα τολμηρή, φιλόδοξη, δυναμική –αρσενικά χαρακτηριστικά μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες– και έπαψε να είναι το θήραμα στο ερωτικό παιχνίδι. Άλλαξε μέσα κι έξω απ’ το σπίτι. Έγινε κι αυτή κυνηγός, σαν τον άνδρα, στην εργασία, στην πολιτική, στον αθλητισμό, στο φλερτ, παντού, ακόμα και στο επιβητορικό σεξ. Το Χόλιγουντ, τα φθηνά σίριαλ, τα reality και τα κατασκευασμένα είδωλα απενοχοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τη γυναίκα και τη σχέση της με το σεξ.

Πώς αντιλαμβάνεται ο άνδρας τη γυναίκα σήμερα;

Σήμερα ο άνδρας αντιμετωπίζει έναν νέο τύπο γυναίκας, τη γυναίκα κυνηγό, μια λύκαινα, που με επίγνωση της –φαινομενικής– εξουσίας που έχει επάνω του έγινε υπεροπτική, δύστροπη, απαιτητική, πολλές φορές σκαιάς συμπεριφοράς.

Τι απέγινε ο άνδρας κυνηγός;

Αν και ο ρόλος του άνδρα ως κυνηγού είναι καταγεγραμμένος στο DNA του για εκατομμύρια χρόνια κι αυτό δεν αλλάζει, η αλλαγή της γυναίκας τού προξενεί σύγχυση, δεν έχει μάθει ακόμα πώς να αντιμετωπίζει τον προκλητικό και ενίοτε αυθάδη νέο τύπο γυναίκας. Έχασε τη διάθεσή του να συμμετέχει στο ερωτικό παιχνίδι λόγω άγνοιας των νέων κανόνων και του πρωταγωνιστικού και δυναμικού ρόλου της γυναίκας σ’ αυτό. Κάθε παιχνίδι έχει κανόνες και τεχνική, έτσι σήμερα και το ερωτικό παιχνίδι έχει αναπτύξει τους δικούς του κανόνες, τεχνική και κώδικες επικοινωνίας, που μπορεί να τους μάθει οποιοσδήποτε και να συμμετέχει με επιτυχία σ’ αυτό, ανεξαρτήτως εμφάνισης, οικονομικής κατάστασης ή ηλικίας.

Δεν έχει καταφέρει ο άνδρας να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του στα νέα δεδομένα;

Ο σημερινός άνδρας αποτραβήχτηκε από το κυνήγι σαστισμένος στη σπηλιά του, γιατί δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τους νέους τρόπους που ξεκλειδώνουν τη θηλυκή και συναισθηματική πλευρά του «θηρίου» που ονομάζεται γυναίκα. Έγινε άτολμος σαν πρόβατο, γι’ αυτό στις μέρες μας αφήνει την πρωτοβουλία στη γυναίκα, η οποία όμως είναι δυσαρεστημένη με αυτή την εκτροπή και διαμαρτύρεται πως δεν υπάρχουν άνδρες, εννοώντας ικανοί άνδρες να τη γοητεύσουν περνώντας τα τεστ της, τις άμυνές της, διεγείροντάς την εγκεφαλικά και, κυρίως, συναισθηματικά.

Η «μάχη των φύλων» συνεχίζεται ή έχει κριθεί από καιρό;

Για να ξεσπάσει και να συντηρηθεί οποιαδήποτε μάχη χρειάζεται η ύπαρξη αντιπάλων που ανήκουν σε διαφορετικά, εχθρικά στρατόπεδα. Συνήθως, ισχύει αυτό που πιστεύουμε ή συμφωνούμε. Έτσι, αν δεχτούμε πως υπάρχει μάχη μεταξύ ανδρών και γυναικών, θα βλέπουμε και θα αντιμετωπίζουμε, εσφαλμένα, τις γυναίκες σαν εχθρούς αντί σαν συμπαίκτριες, με χιούμορ, στο διασκεδαστικότερο παιχνίδι όλων, το ερωτικό παιχνίδι, που δίνει χαρά και ζωή. Αν κάποιοι δεν θέλουν να συνεχίζεται με επιτυχία αυτό το παιχνίδι και δεν βλέπουν με καλό μάτι τις αγαστές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών, θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε ποιοι είναι αυτοί που υποκινούν και επωφελούνται από την υποδαυλισμένη, φαινομενική αυτή διαμάχη και την εκτροπή απ’ τη φύση μας και να τους αποκαλύψουμε.

Η έννοια της Αγάπης είναι βασική για εσάς;

Η Αγάπη διαλύει κάθε αντίθεση και αντιπαλότητα, τα ψεύτικα, επίπλαστα και εφήμερα Εγώ. Όταν είσαι στην κατάσταση της Αγάπης, δεν ισχύει το «εγώ και οι άλλοι», χωράς μέσα σου όλο τον κόσμο και καταρρέουν όλες οι πεποιθήσεις, οι ανισότητες και οι φόβοι σου.

Στο τελευταίο σας βιβλίο, «Ο κύκλος του Πάθους», συστήνετε τον άνθρωπο του μέλλοντος…

Ναι, τον πνευματικό άνθρωπο της ενεργητικής Αγάπης, που είναι απαλλαγμένος από καταστροφικά πάθη, από το δυναστικό Εγώ, την εξατομίκευση, την απληστία και τους αυτοματισμούς που τον ελέγχουν υποσυνείδητα. Συστήνω μες απ’ αυτό τον Ελεύθερο άνθρωπο, που είναι Αιτία και ο μόνος υπεύθυνος και συνειδητός οδηγός στο τιμόνι της ζωής του. Αποκαλύπτω πώς μπορεί κάθε άνθρωπος να αποκτήσει επίγνωση της ουσίας του, να ανακαλύψει την αλήθεια για το ποιόν του και πώς όλα τα ψέματα, όλη η χειραγώγηση που έχει δεχτεί, οι πεποιθήσεις του και οι αυτοματισμοί του θα καταρρεύσουν σε μια στιγμή σαν τραπουλόχαρτα. Κάθε άνδρας ή γυναίκα μπορεί, με λίγη προσπάθεια, να φτάσει στην κατάσταση αυτή που φτάνει αναπόδραστα ο Άλεξ Ρόουζες, ο Ελληνοαμερικανός διεθνής έμπορος έργων τέχνης, ο ήρωας του μυθιστορήματός μου.

Στο βιβλίο σας «Η σιωπή των ανδρών» υποστηρίζετε ότι η ανυπαρξία του σεξ οδηγεί στη διάλυση της σχέσης…

Το σεξ είναι η συγκολλητική ουσία που κρατάει ένα ζευγάρι ενωμένο απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις και στις αντιξοότητες της ζωής. Το σεξ είναι η σιωπηλή φωνή που δραπετεύει από τις αλυσίδες των λέξεων, είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει το ζευγάρι ερωτικά. Διαφορετικά, αν μένουν μαζί, με το σεξ ανύπαρκτο, είναι μια σύμβαση, μια «εταιρική» άτυπη συμφωνία και η σχέση διαλύεται, συνήθως από κάποιο τρίτο πρόσωπο. «Η σιωπή των ανδρών» μιλάει έξω απ’ τα δόντια για ένα κοινωνικό φαινόμενο που αποσιωπάται για πολλές δεκαετίες από άνδρες και γυναίκες και, κυρίως, δίνει λύσεις.

Ένα μότο που χαρακτηρίζει τον άνδρα σήμερα…

«Ένας άνδρας είναι τόσο ζωντανός όσο η ικανότητά του να επικοινωνεί και ν’ αλλάζει κατά βούληση τα περιοριστικά του πιστεύω για την επίτευξη των στόχων του».

του Απόστολου Κοτσάμπαση

Φωτογραφίες: VassilisPitoulis

Οι λήψεις έγιναν με Leica S Model

*Ευχαριστούμε θερμά για την φιλοξενία το PIRÉE, Κάστορος 78, Πειραιάς, Τ. +30 210 4082700-02.

Popular
Recent
About Men