1966 Ford Cortina GT rally car

Γι’ αυτούς τους συλλέκτες που πραγματικά αποζητούν να αποκτήσουν ένα κομμάτι ιστορίας της αυτοκινητοβιομηχανίας, θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά σε αυτό το Ford Cortina GT (Mk1) του 1966 που προσφέρεται από τον δημοπρατικό οίκο Silverstone Auctions.

Παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά το 1963, προκειμένου να καλύψει το κενό μεταξύ του μικρότερου μοντέλου Anglia και των μεγαλύτερων -σε διαστάσεις- μοντέλων Zephyr/Zodiac. Παρόλο που αποτελεί ένα μεσαίου μεγέθους οικογενειακό αυτοκίνητο, είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των φαν της εταιρείας Ford. Με το ελαφρύ του αμάξωμα και την τίμια εμπειρία οδήγησης, οι μηχανικοί της Ford αντιλήφθηκαν ότι πολύ εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε ένα αυτοκίνητο αγώνων ταχύτητας – γι΄αυτό το λόγο δημιούργησαν και την έκδοση GT. Στην ειδική αυτή έκδοση προστέθηκε ένας νέος κινητήρας, νέο κιβώτιο ταχυτήτων, νέα φρένα και μια ανανεωμένη κεντρική κονσόλα.

Το συγκεκριμένο που βλέπετε παραπάνω, πωλήθηκε απευθείας στην Ελβετία το 1966 και το 2016 “μετακόμισε” στη Βρετανία. Μεγάλο μέρος της αποκατάστασής του έγινε στη Γαλλία από τον Cedric Masier το 2002, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση για τη δημοπρασία που διοργανώνει η Silverstone Auctions.

Μπορεί εμφανισιακά να μην θυμίζει τα κλασικά αγωνιστικά αυτοκίνητα της εποχής του, σίγουρα αποτελεί όμως ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της αυτοκινητοβιομηχανίας της δεκαετίας του ‘60. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις 59 Mk1 GTs υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Βρετανία και μόλις ελάχιστα τετράπορτα και με το τιμόνι στην αριστερή πλευρά, αποτελώντας μ’ αυτό τον τρόπο ένα από τα πιο σπάνια αυτοκίνητα που βρίσκουμε αυτή τη στιγμή στην αγορά.

Cars