Α lightweight British sportscar with an American V8 engine

Το αυτοκίνητο με το οποίο ξεκίνησε την αγωνιστική του καριέρα ο Caroll Shelby, προσφέρεται για αγορά από τον δημοπρατικό οίκο Mecum. Ο λόγος για το Allard J2, με το οποίο ο τότε άγνωστος και ερασιτέχνης οδηγός Shelby κέρδισε τον Μάρτιο του 1952 τον αγώνα Pottsboro Hill Climb, προτού πάρει δύο ακόμη νίκες στους περιφερειακούς αγώνες της SCCA. Έκτοτε, η καριέρα του απέκτησε ανοδική πορεία -παρά το πρόβλημα καρδιάς του- και πήρε πολλές νίκες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με σημαντικότερη αυτή στον αγώνα “24 ώρες στη Le Mans” το 1959 με τον Roy Salvadori.

Το Allard J2, ήταν ένα κομψό και σπάνιο σπορ αυτοκίνητο, με ένα ελαφρύ βρετανικό αμάξωμα και έναν κινητήρα V8 με πρωτόγνωρη δύναμη και ροπή. Αυτός ο συνδυασμός, λίγα χρόνια αργότερα θα αποτελούσε τη βάση για το Shelby Cobra, το αυτοκίνητο για το οποίο είναι ο ίδιος διάσημος.

Το συγκεκριμένο μοντέλο που κατασκευάστηκε και αναπτύχθηκε από τον Sydney Allard (διάσημος οδηγός αγώνων) και την ομάδα του στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και προσφέρθηκε για πρώτη φορά προς πώληση το 1949 και συγκεκριμένα στην αμερικανική αγορά. Συνολικά, μόνο 90 ​​παραδείγματα του Allard J2 κατασκευάστηκαν και το πρώτο διάστημα ο αγοραστής μπορούσε να προσαρμόσει τον κινητήρα και το κιβώτιο ταχυτήτων, ανάλογα με τις απαιτήσεις του.

Το παραπάνω Allard J2 είχε μια εντυπωσιακή πρώιμη ζωή στα χέρια του Carroll Shelby, συμμετείχε σε αγώνες μέχρι τη δεκαετία του 1960 πριν αποκατασταθεί εξ’ολοκλήρου στη δεκαετία του 1970. Από τότε που αποκαταστάθηκε, το αυτοκίνητο έχει εμφανιστεί σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως και στους αγώνες του Monterey το 1997.

Images courtesy of Mecum

Cars