The Beast of Dufftown

του Γιάννη Βαλαβάνη

Εικόνες και αρώματα της Σκωτίας μας φέρνει το single malt ουίσκι Mortlach 16 y.o. και η ιστορία του πηγαίνει σχεδόν 200 χρόνια πίσω στο αποστακτήριο του Dufftown. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Hermann και ο August Hupmann ιδρύουν στην Κούβα την ιστορική φίρμα πούρων Hermanos Upmann.

Δεν γνωρίζω αν αυτό που θα παραθέσω φανεί άκαιρο η εγωιστικό αλλά η χρονιά που διανύουμε, πέραν τον ομολογουμένως άσχημων συνθήκων που βιώνουμε και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω διαφορετικά πράγματα που ίσως δε θα τα επιχειρούσα σε άλλους καιρούς, να ανακαλύψω καινούριους τρόπους επικοινωνίας και διασκέδασης, αλλά περισσότερο να έρθω πιο κοντά με φίλους και καινούριες καταστάσεις αλλά και προϊόντα.

Σε μια τέτοια περιπλοκή κατάσταση πρόσφατα μαζί με μερικούς φίλους από το στενό μου περιβάλλον, σε φιλικό – επαγγελματικό κύκλο, δοκιμάσαμε ένα καινούριο προϊόν, που αν δεν είχαμε το χρόνο που ανέφερα στο πρόλογο μου, δε θα μας είχε δοθεί η ευκαιρία να το ανακαλύψουμε , αλλά και πολύ περισσότερο να το απολαύσουμε και να το γνωρίσουμε, το single malt ουίσκι Mortlach 16 years old, που παράγεται στο αποστακτήριο του Dufftown, από το 1823. Η δική μου γνώμη για το εν λόγω single malt, ίσως να μην ήταν άρτια εμπεριστατωμένη αν δεν ήμουν με δυο ακόμη φίλους να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα μου. Ίσως να σας φανεί υπερβολική αλλά όντως έχω να πω ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό malt ουίσκι. Καθότι είμαι οπαδός των ιδιαιτέρα καπνιστών malt,δεν μπορώ ακόμα να συνειδητοποιήσω πως αυτό το κατά κοινή παραδοχή πολύπλοκο ουίσκι, μου έβγαλε αρώματα καπνού και έντονης τύρφης χωρίς να είναι καπνιστό, αναμειγμένα με φρούτα, εσπεριδοειδή πάρα πολύ έντονα, ξηρούς καρπούς με σοκολάτα, αλλά και άνθη λουλουδιών. Εξαιρετικά πολύπλοκο και ισορροπημένο με μια τρομερή επίγευση, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην παλαίωση του σε δρύινα βαρέλια sherry. Οφείλω να ομολογήσω ότι αυτό το Speyside malt μου έδειξε μία τελείως διαφορετική κατηγορία malt, όπως σας προανέφερα είμαι φανατικός των καπνιστών malt τα οποία είναι ομολογουμένως πολύ σκληρά και δύσκολα, με μία πολυπλοκότητα, ένταση και χαρακτήρα, αλλά χωρίς την ένταση των Islay malt και πολύ περισσότερο χωρίς τη σκληράδα τους. Μια εντελώς καινούρια κατηγορία για μένα, που με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο.

Από ότι μπορείτε να φανταστείτε λόγω του εξαιρετικού συμβάντος, παρέας ποτού και ατμόσφαιρας γενικότερα δε θα μπορούσε να λείπει και το άναμμα ενός εξαιρετικού Habanos. Για το Mortlach 16 y.o. μου βγήκε η επιθυμία για κάτι έντονο και αρωματικό αλλά όχι βαρύ, κάπως μέτριο προς βαρύ θα έλεγα, και έβγαλα αμέσως από τη πουροθήκη μου το τελευταίο H. Upmann Magnum 56, Edicion Limitada 2015, που μου είχε απομείνει, για κάποιο λόγω, μάλλον συγκυριακό, ήθελα να το βγάλω από τον υγραντήρα μου εκείνη την ημέρα και να το έχω μαζί μου, ταίριαξε απόλυτα! Με πενηνταεξάρι δαχτυλίδι, το μεγαλύτερο δαχτυλίδι παραγωγής της Habanos μέχρι το 2015, και 15 εκατοστά μήκος αυτό το πούρο της Upmann αντιπροσωπεύει επάξια την ιστορία της εν λόγω φίρμας αλλά και της σειράς των Magnum, η οποία δημιουργήθηκε στην Αβάνα, το 1844 από τους τους Βρετανούς μετανάστες Hermann και August Hupmann. Η φάμπρικα έχει έδρα ακόμα και σήμερα στον ίδιο δρόμο, 85 San Miguel calle, Habana, οπού ιδρύθηκε από τα δυο αδέρφια οι οποίοι έδωσαν και το όνομα τους στα πουρά ξεχωρίζοντας όμως στο επώνυμο τους, το H από το Upmann, για να δώσουν στην εταιρία τους τον τίτλο, Hermanos Upmann, αδερφοί Upmann. Η καύση του σταθερή και ομοιόμορφη, το τράβηγμα του πολύ καλό και η γεύση ανάλογη της φίρμας, γήινα αρώματα με κάποιο άρωμα λουλουδιών, και κλασικά δέρμα, καφές, σοκολάτα, αλλά και αρκετά πικάντικο σε σύγκριση με τα άλλα Magnum, κλασικό Upmann και αυθεντικό Habanos. Οφείλω να ομολογήσω ότι τα 3 χρόνια παλαίωσης στον υγραντήρα μου ίσως να μην ήταν αρκετά για αυτό το Limitada αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ στο πειρασμό να το συνδυάσω με το Mortlach 16. Σε ακόμα μία τριετία ίσως να έβγαζε περισσότερα αρώματα αλλά και ένταση, αλλά και σε αυτή τη χρονιά απλά τέλειο.

Το αποτέλεσμα, το απόγευμα κύλησε τέλεια, απολαύσαμε το The Beast of Dufftown- όπως αναγράφεται στη φιάλη- κάναμε το πούρο μας και στις 21.00 ακριβώς είχαμε γυρίσει σπίτι μας, ως νομοταγείς πολίτες. Οι μικρές ανδρικές χαρές και απολαύσεις του καιρού μας.

Aficionado