του Χρήστου Ζαμπούνη
Για τους γαλλομαθείς ο τίτλος είναι μία διεύθυνσις οδού, διόλου τυχαίας στην επιλογή της, αφού Humanité σημαίνει Ανθρωπότης αλλά και Ανθρωπιά. Ο αγγλικός τίτλος αντιθέτως, είναι πιο εύπεπτος, «stuck together», «κολλημένοι μαζί». Πριν από λίγες ημέρες, ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix η ανωτέρω κινηματογραφική ταινία, με τις αντιδράσεις κοινού και κριτικών να ποικίλλουν από τους ύμνους έως τον έμετο. Ναι, καλά διαβάσατε, το έργο χαρακτηρίσθηκε εμετικό.
Παρατήρησις πρώτη: Είναι αλήθεια ότι το να γυρίζεις μία κωμωδία για την Covid-19 ενέχει κινδύνους, για ευνόητους λόγους, ο κυριότερος των οποίων έχει σχέση με τους θανάτους που προκαλεί ο ιός.
Παρατήρησις δευτέρα: Ο σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής είναι ένας άκρως δημοφιλής κωμικός στην χώρα του, με μία ταινία του, το «Bienvenue chez les ch’tis», να σπάει όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων μεταπολεμικώς (20 εκατομμύρια).
Παρατήρησις τρίτη: «Nous somme en guerre», «Είμεθα σε πόλεμο». Η φράσις αυτή του Εμανουέλ Μακρόν, φράση που επανέλαβαν πλείονες του ενός ηγέτες, δίνει εξ’ αρχής τον τόνο του τι θα επακολουθήσει.
Παρατήρησις τετάρτη: Ο πόλεμος επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τους ενοίκους της πολυκατοικίας, με εσωτερική αυλή, της συγκεκριμένης διευθύνσεως. Από τον υποχόνδριο έως τον «δε βαριέσαι», και από την νοσηλεύτρια Μονάδος Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) έως τον θυρωρό που χάνει την γυναίκα του, οι χαρακτήρες παρουσιάζουν ένα οικείο καλειδοσκόπιο, με το οποίο ο θεατής δύναται να ταυτισθεί.
Παρατήρησις πέμπτη: Παρ’ ότι έχει παρέλθει μόλις 1,5 έτος από την πρώτη καραντίνα, η εποχή εκείνη φαντάζει τόσο μακρινή, σαν να συνέβη προ Χριστού.
Παρατήρησις έκτη: Όπως συμβαίνει σε αρκετές κωμωδίες, ορισμένες καταστάσεις παρουσιάζονται στην ακραία τους εκδοχή, ιδίως σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη ηλιθιότητα, η οποία όχι μόνον στην Γαλλία, αλλά και διεθνώς, είναι ανίκητη.
Παρατήρησις εβδόμη: Σε μία χρονική στιγμή αυξήσεως των κρουσμάτων, η παρακολούθησις του «8, rue de l’ Humanité» φρονώ ότι έχει θεραπευτικό χαρακτήρα για τα τραύματα που μας άφησε η πανδημία. Παραλλήλως, είναι μία συνεχής υπενθύμησις ότι η Covid-19 σκοτώνει.