Το παλαιότερο ανδρικό περιοδικό στον κόσμο συμβολίζει ότι η κομψότητα είναι προσιτή σε όλους, ότι δεν είναι έμφυτη αλλά δουλεμένη, δηλαδή θέμα πολιτισμού.
Τον Ιανουάριο του 1920 στα περίπτερα στο Παρίσι εμφανίστηκε ένα περιοδικό με εντυπωσιακό έγχρωμο Illustration εξώφυλλο. Ήταν το τεύχος του πρώτου ανδρικού περιοδικού στην ιστορία, του Monsieur, και η αρχή μιας περιπέτειας κλασικής κομψότητας που συνεχίζεται μέχρι τις ψηφιακές ημέρες μας. Το Monsieur δημιούργησαν ο couturier Paul Poiret και ο Jacques Hébertot, παρουσιάζοντας μια έκδοση πολύ μπροστά από την εποχή της. Ξεκίνησε την εποχή αμέσως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα κόσμο που αναζητούσε το καινούργιο. Σε μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε ως «The Roaring Twenties» και στη διάρκεια της οποίας συνέβησαν μεγάλες ανατροπές οι οποίες καθόρισαν τη μετέπειτα πορεία όλου του κόσμου και δεν αναφερόμαστε στη μόδα.
Με την έκδοση του το 1920 ξεκίνησε να παρουσιάζει τη μόδα του Παρισιού, του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης. Έγραφε για τον τρόπο που φοριούνται τα καπέλα και τον θρίαμβο των κοντών ρούχων. Επίσης έθιγε θέματα διαφορετικά, όπως πώς να ντύνεις σωστά τον βαλέ σου και πώς να απευθύνεσαι σε έναν εργάτη.Εκατόν ένα χρόνια πριν το Monsieur, κόστιζε 5 φράγκα και με τα εξαιρετικά εξώφυλλά του, τα οποία σχεδίαζε ο διάσημος εικονογράφος Maurice Taquoy, δημιουργούσε μια «σχολή» που έμελλε να ακολουθήσουν πολλοί . Στη θεματολογία του περιοδικού συμπεριλαμβάνονταν κείμενα σημαντικών συγγραφέων της εποχής. Το Monsieur γεννήθηκε στην ευφορία της νίκης έναντι της Γερμανίας το 1918 και στην αρχή μιας περιόδου κατά την οποία ο κόσμος ήθελε να προχωρήσει μπροστά και να ζήσει τη ζωή του με αισιοδοξία. «Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα», έγραφε χαρακτηριστικά το κύριο άρθρο στο τεύχος 1. Με αυτή τη διάθεση λοιπόν άρχισαν οι προτάσεις, τα dos & don’ts της ανδρικής ένδυσης, δημιουργώντας ουσιαστικά τάσεις και ένα διαχρονικό manual κομψότητας.
Στο πέρασμα των χρόνων το Monsieur θα γνωρίσει διάφορες περιπέτειες, θα αποσυρθεί για ένα διάστημα και θα ξαναγεννηθεί μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1994, οι εκδόσεις Montaigne ανέλαβαν τα ηνία, με κύρια ιδέα την υπεράσπιση του ατομικού στυλ και της κλασικής κομψότητας , πηγαίνοντας ενάντια στην τάση της μόδας. Εκείνη την εποχή οι προβλέψεις ήταν αρνητικές και έδιναν λίγους μήνες ζωής στη νέα φάση του περιοδικού. Η θερμή υποδοχή από τους αναγνώστες διέψευσε τους πάντες. Το ανανεωμένο Monsieur καθιερώθηκε ως διάδοχος του διάσημου προγόνου του και ακόμη και του Vogue Homme, σημείο αναφοράς των ανδρών της δεκαετίας του 1980, το οποίο τερμάτισε την πορεία του στις αρχές του 1996.
Εκτοτε η πορεία του Monsieur συνεχίζεται χωρίς να παρεκκλίνει ποτέ από το πιστεύω του: «να μιλά ελαφρά για σοβαρά πράγματα και σοβαρά για ελαφριά πράγματα». Σ’ αυτό θα διαβάσετε άρθρα σχετικά με το πάχος των κουμπιών του πουκάμισου, το πλάτος του παντελονιού, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κασμιριού και του vicuña. Τα μυστικά της εμφάνισης των James Bond, John F. Kennedy, Steve Mc Queen, Serge Gainsbourg καθώς και ειδικές εκδόσεις για υποδήματα και αυτοκίνητα. Σήμερα στην ψηφιακή εποχή, τα εξώφυλλα του Monsieur εξακολουθούν να είναι μοναδικά και όλοι αναγνωρίζουν με την πρώτη ματιά. Το παλαιότερο ανδρικό περιοδικό στον κόσμο παραμένει πιστό στο πνεύμα των ιδρυτών του, ανδρών με γούστο και αίσθηση της κομψότητας. Για να συμβολίζει ότι η κομψότητα είναι προσιτή σε όλους, ότι δεν είναι έμφυτη αλλά δουλεμένη, δηλαδή θέμα πολιτισμού. Συνεχίζει να ακολουθεί κάτι που γράφτηκε σε ένα από τα πρώτα του τεύχη: «Κάτω από την προφανή ματαιότητα της μόδας, και μην κάνετε κανένα λάθος γι ‘αυτό, ολόκληρη η τέχνη της ζωής μας εκφράζεται και βρίσκει τις πιο περίτεχνες εκφράσεις της.»