Η Γαλλία και η Ελληνική Επανάσταση
[ssba]

Το βράδυ της Τρίτης 11 Ιανουαρίου, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταστη, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης διοργάνωσαν μια εκδήλωση στο Αμφιθέατρο Richelieu του ιστορικού πανεπιστημίου της Σορβόννης. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Jean-Luc Martinez, ομότιμος Πρόεδρος-Διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου και Πρέσβης της Γαλλίας για την διεθνή συνεργασία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης, συγγραφέας, δημιουργός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και Πρέσβης Πολιτισμού του ΕΙΠ στο Παρίσι, οι οποίοι συζήτησαν για τις ελληνογαλλικές σχέσεις τον 19ο αιώνα, ενώ η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Fanny Ardant απήγγειλε ποιήματα του Victor Hugo για την Ελλάδα, όπως Το ελληνόπουλο, Προς τον Κανάρη, καθώς και εκτεταμένα αποσπάσματα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Διονύσιου Σολωμού.

Η Fanny Ardant στη διάρκεια της εκδήλωσης απήγγειλε αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού.

Οι γαλλικές μεταφράσεις των κειμένων που απήγγειλε η Fanny Ardant προέρχονται από εκδόσεις που έγιναν στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου: Α. Robert Levesque, Solomos, Collection de l’Institut Français d’Athènes, Icaros, 1945 και Β. Ο Βικτώρ Ουγκώ και η Ελλάδα/Victor Hugo et la Grèce, Εκδόσεις Librairie Kauffmann/Institut Français d’Athènes, 2002.

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Με μεγάλη συγκίνηση χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση που επιδιώκει να φωτίσει την ιδιαίτερα στενή σχέση της εξεγερμένης εναντίον των Οθωμανών Ελλάδας με την Γαλλία του 19ου αιώνα. Όχι μόνο γιατί οι ιδέες της Ελληνικής Επανάστασης εκκολάφθηκαν, τράφηκαν και δυνάμωσαν από τις ίδιες πηγές του Διαφωτισμού που έδωσαν και την Γαλλική Επανάσταση του 1789· όχι μόνο για την δραστήρια κινητοποίηση των φιλελληνικών κύκλων της Γαλλίας, κατά παρότρυνση των Ελλήνων του Παρισιού με κορυφαίο τον Αδαμάντιο Κοραή· αλλά και για το πλήθος των έργων, ποιητικών, εικαστικών, μουσικών, που εμπνεύστηκαν από τον δίκαιο αγώνα ενός μικρού λαού εναντίον μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας και τον μνημείωσαν με τόσο έντονο πάθος και καλλιτεχνική αρτιότητα. Η Γαλλία – «χορηγός της ειρηνικής ελευθερίας των λαών», όπως φέρεται να έγραψε η Μαντώ Μαυρογένους στην Eπιστολή προς τις γαλλίδες κυρίες με την οποία ζητούσε τη συνδρομή τους – αποτέλεσε έναν φωτεινό φάρο ελευθερίας και δημοκρατίας για τους Έλληνες αγωνιστές και παραμένει μια φίλη χώρα με την οποία μοιραζόμαστε κοινές αξίες και οράματα για το μέλλον.»

Ο Jean-Luc Martinez με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Νίκος Κούκης, στον οποίον τόνισε: « Ο εθνικός μας Αγώνας έγινε πανευρωπαϊκό σύμβολο και βρήκε συμπαραστάτες χιλιάδες Φιλέλληνες, οι οποίοι συνετέλεσαν, μαζί με την αντοχή των Ελλήνων, στην ανατροπή του αυταρχικού πνεύματος της Ιεράς Συμμαχίας. Κέντρο της Φιλελληνικής κίνησης η Γαλλία, οι καλλιτέχνες της και οι ενεργοί της πολίτες. Έκτοτε, ασύντριφτοι δεσμοί ενώνουν τους Γάλλους και τους Έλληνες και ο Φιλελληνισμός ανατροφοδοτείται διαρκώς χάριν σε σπουδαίους διανοούμενους και επιστήμονες, όπως ο κύριος Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, και καλλιτέχνες όπως η κυρία Φανί Αρντάν».

Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, η οποία συμμετείχε στη βραδιά με ηχογραφημένη παρέμβαση, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον «καλλιτεχνικό φιλελληνισμό με τον Ντελακρουά, τον λογοτεχνικό φιλελληνισμό, τον φιλελληνισμό όλων εκείνων που ήρθαν στη χώρα μας για να πολεμήσουν στο πλάι των Ελλήνων αγωνιστών», υπογραμμίζοντας ότι «οι Έλληνες ποτέ δεν ξέχασαν την συμβολή της Γαλλίας στην απελευθέρωση της Ελλάδας».

[ssba]
Popular
Recent
About Men