Πολύ καιρό πριν απογειωθεί στιλιστικά από διάσημες προσωπικότητες της μεγάλης οθόνης όπως ο Humphrey Bogart και Michael Caine, η καμπαρτίνα άρχισε σταδιακά να γίνεται απαραίτητο ένδυμα στην ντουλάπα των Βορειοευρωπαίων, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν και να ανταπεξέλθουν στο βροχερό κλίμα των χωρών τους.
Οι ρίζες της:
Η ιστορία της καμπαρντίνας ξεκινά αρκετό καιρό πριν την πρωτοδούμε σε φωτογραφίες της εποχής να τη φοράνε οι αξιωματικοί στα κολασμένα χαρακώματα της Φλάνδρας, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην πραγματικότητα, ξεκινά το 1823, όταν ο Σκωτσέζος χημικός Charles Macintosh εφηύρε τα πρώτα αδιάβροχα εξωτερικά ενδύματα από καουτσούκ και βαμβάκι. Λίγα χρόνια αργότερα, ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος ανδρικών ενδυμάτων στο Λονδίνο, John Emary, αποφάσισε να εξελίξει το συγκεκριμένο ένδυμα και να το βγάλει στην κυκλοφορία κάτω από την επωνυμία της εταιρείας «Aquascutum» που προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «νερό» και «ασπίδα». Το 1886 ο Thomas Burberry δημιούργησε τη δική του εκδοχή, με την ίδρυση του ομώνυμου brand. Mάλιστα ο ίδιος είχε λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το 1879, για το δικό του, αδιάβροχο ύφασμα, το οποίο ήταν ανθεκτικό και «αναπνεύσιμο» στις άγριες καιρικές συνθήκες. Και οι δύο οίκοι μπορεί να ισχυρίζονται πως είναι οι πρώτοι που έφεραν την καπαρντίνα στη «ζωή», αλλά η αλήθεια είναι ότι και οι δύο απλά συνέβαλαν στη διάδοση ενός πανωφοριού που ήδη υπήρχε. Αξιοσημείωτοι αεροπόροι και εξερευνητές της εποχής άφησαν τα παλτό και σταδιακά υιοθέτησαν το αδιάβροχο αυτό ένδυμα.
Το ξέσπασμα του Μεγάλου Πόλεμου όμως δημιούργησε άλλες και πιο ζωτικές ανάγκες. Μ’ αυτό τον τρόπο, η καμπαρτίνα έφυγε ως πανωφόρι από τις φανταχτερές στρατιωτικές στολές και απέκτησε μια νέα εμφάνιση, πιο καμουφλαρισμένη και χρηστική, για να ντύνει τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
Η καμπαρτίνα στον 20ο αιώνα και σήμερα:
Πώς όμως ένα ρούχο που αποτυπώθηκε και συνδυάστηκε στο ευρύ κοινό με τον πόλεμο και τις κακουχίες, έγινε το εμβληματικό ένδυμα που ξέρουμε σήμερα; Η απάντηση είναι εύκολη: Το Hollywood. Ήταν ο σπουδαίος Humphrey Bogart -με τη μπεζ και σταυροκουμπωτή καμπαρτίνα στην Casablanca- που την επανέφερε στο προσκήνιο, συνδυάζοντάς τη και με ένα καπέλο fedora, μια τομή στο πρότυπο ανδρικού στυλ στις film-noir ταινίες.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Alain Delon με την επιβλητική του ερμηνεία στο αστυνομικό θρίλερ «Le Samouraï» (1967) συνέχισε την πορεία του Bogart, προτού ο Michael Caine με το «Get Carter» ανοίξει τη δική του τομή στο λονδρέζικο στυλ. Από τον Harrison Ford στο «Blade Runner», τον Keanu Reeves στο «Matrix» μέχρι και την Audrey Hepburn στο «Breakfast at Tiffany’s», το unisex αυτό πανωφόρι νικά το χρόνο και εξακολουθεί να προσφέρει μια κομψή πινελιά σε κάθε outfit.