Ο πρωτοπόρος των ελληνικών ταχύπλοων
[ssba]

του Στέφανου Σκούρτη

Δεκαετία του 1950, Πειραιάς.
Ο Αριστοτέλης Ζέης σε ένα διάλειμμα από την εργασία του θαυμάζει ένα πολεμικό ταχύπλοο σκάφος, το πασίγνωστο PT Boat (Patrol Torpedo Boat). Η εικόνα του καλλίγραμμου σκάφους με την μεγάλη ισχύ είναι ένα, όπως ομολογεί, από τα πρώτα ερεθίσματα για να ασχοληθεί με την κατασκευή σκαφών.

Ανήσυχο πνεύμα, λίγα χρόνια αργότερα θα επιχειρήσει στον τομέα των ανταλλακτικών μοτοσυκλετών και σύντομα θα αναλάβει την αντιπροσώπευση της Innocenti – Lambretta, του δημοφιλέστατου scooter της εποχής.

 

Πριν φθάσει τα 30 του έτη, ο Αριστοτέλης Ζέης εγκαινιάζει την πρώτη του έκθεση scooters στην γωνία των οδών Μάρνη και Αβέρωφ. Η επιτυχία του έρχεται γρήγορα και οι υψηλές πωλήσεις τον καθιστούν ανερχόμενο επιχειρηματία στον κλάδο.
Παράλληλα, ασχολείται και αντιπροσωπεύει εξελιγμένα συστήματα μηχανογράφησης που εγκαθιστά σε κρατικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Όμως το όνειρο για την ναυπήγηση είναι συνέχεια στο μυαλό του.

Σε ένα από τα ταξίδια του στην Ιταλία, θα εντυπωσιασθεί από ένα μικρό ξύλινο σκάφος, τύπου chris-craft. Αυτό θα είναι και το τελικό έναυσμα. Αποφασίζει να κάνει το άκρως τολμηρό βήμα, την κατασκευή των πρώτων ξύλινων σκαφών αναψυχής σε γραμμή παραγωγής, σε μια χώρα όπου το σκάφος θεωρείται άφθαστη πολυτέλεια για το ευρύ κοινό.
Παρακολουθεί με αφοσίωση τις εξελίξεις της διεθνούς ναυπηγικής βιομηχανίας. Ταξιδεύει συχνά και μελετά μεθόδους παραγωγής, υλικά και εξοπλισμό για τα νέα σκάφη. Συνάπτει σχέσεις με άξιους συνεργάτες και μεγάλους προμηθευτές. Ένας από αυτούς, στο Wisconsin των ΗΠΑ, θα είναι και ο Carl Kiekhaefer, ο ιδιοφυής ιδρυτής του κολοσσού Mercury Marine.

Έτσι λοιπόν, τα πρώτα σκάφη Lambro, ένα όνομα εμπνευσμένο από τον ομώνυμο ποταμό της Λομβαρδίας και συγγενές με την πρώτη του μεγάλη δραστηριότητα – την Lambretta – δεν θα έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα αντίστοιχα του εξωτερικού, ούτε στην ποιότητα αλλά ούτε και στην εμφάνιση.
Έτσι φθάνουμε στις αρχές του 1960 όπου ξεκινάει μία νέα εποχή με την είσοδο στην τεχνολογία του fiber-glass, του πλαστικού δηλαδή σκάφους. Μέσα από σημαντικές προκλήσεις και μεθοδική απόκτηση τεχνογνωσίας, το ναυπηγείο Lambro θα πρωτοστατήσει στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, με μεγάλη επιτυχία.

 

 

Σταδιακά τα σκάφη Lambro γίνονται αναπόσπαστο μέρος της θαλάσσιας αναψυχής στην Ελλάδα. Μοντέρνα, με εξαιρετικό στυλ και φινίρισμα, διακρίνονται για την στιβαρή κατασκευή και την άριστη πλεύση τους.
Η πελατεία του ναυπηγείου περιλαμβάνει Έλληνες λάτρεις της θάλασσας μεταξύ των οποίων και πλήθος διασημοτήτων, καλλιτεχνών και επιχειρηματιών.
Αλλά και πέρα από τα σύνορα, τα Lambro χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και αποδοχής.
Διάσημοι πελάτες στα πρώτα χρόνια της εταιρείας, ήταν μεταξύ άλλων η οικογένεια Peugeot, ο Charles Aznavour, η Helene Rochas, η Jackie Kennedy κλπ.
Τα σκάφη συναντιόνται τις κοσμικές μαρίνες της Κυανής Ακτής και εκεί βραβεύεται το πρώτο από αυτά, τερματίζοντας στον παγκοσμίου κύρους αγώνα «Dauphin D’Or» που εκκινούσε στο Ile des Embiez. Ήταν 1968. Σήμερα δεν είναι σπάνιο να δει κανείς ένα Lambro στην Antibes, στις Cannes, στο Monte Carlo κλπ

Μερικά διάσημα μοντέλα ακούν στα ονόματα Athena, Lambro 27, Onda (κύμα), Οndina, Lambro 24 και αργότερα Mariner, Superonda, Magna κλπ., αλλά και πολλά ακόμα μοντέλα και παραλλαγές που καθιστούν την εταιρεία μια από τις πλέον πολυδιάστατες παγκοσμίως.
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο στις δραστηριότητες της Lambro, με ιδιαίτερη βαρύτητα, ήταν η κατασκευή ειδικών σκαφών, υπηρεσιακών και σωμάτων ασφαλείας όπως πχ. περιπολικά, πυροσβεστικά, αποβατικά, πλοηγίδες, σκάφη μεταφοράς προσωπικού και άλλα.

Μέσω της μονάδας αυτής, με εθνική σημασία, σχηματίστηκε και η «ραχοκοκαλιά» του στόλου των σωμάτων ασφαλείας στην Ελλάδα.
Τα πρώτα ταχύπλοα σκάφη του Ελληνικού Στρατού και του Λιμενικού Σώματος ήταν Lambro. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλά από αυτά τα ειδικά σκάφη έφτασαν να υπηρετήσουν έως και 40 χρόνια σε αντίξοες συνθήκες.
Νεότερα μοντέλα τέτοιων σκαφών εξακολουθούν μέχρι σήμερα να υπηρετούν τη χώρα μας. Ναυαγοσωστικά, ταχύπλοα περιπολικά, φουσκωτά σκάφη των ειδικών δυνάμεων, είναι μερικά από αυτά.

Ο Αριστοτέλης Ζέης, 88 χρονών σήμερα, ζώντας εδώ και χρόνια κοντά στη φύση όπως επιθυμούσε, εξηγεί την πορεία του με απλοϊκό και συγχρόνως γλαφυρό τρόπο κάνοντας την να μοιάζει, περισσότερο με μυθιστόρημα παρά με πολυσχιδή επαγγελματική πορεία.
Μιλά για μεγάλα εμπόδια, αντιξοότητες και περιόδους κρίσης. Ενθουσιάζει με μικρές λεπτομέρειες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της εταιρείας. Μιλά για τους συνεργάτες του ως μοναδική «ομάδα» και ανθρώπους που δημιούργησαν «σχολή». Συνοψίζει με μία σύντομη φράση: «Με ενδιαφέραν μόνο τα σκάφη και η ενασχόληση με την δημιουργία τους».
Την αγάπη για τα σκάφη και την δημιουργικότητα του την εμφύσησε και στα παιδιά του. Έτσι αφοσιώθηκαν σε μία συναφή δραστηριότητα η οποία σήμερα μετρά 24 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχούς πορείας στον κλάδο. Σε κάθε ευκαιρία μνημονεύουν τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η κατασκευαστική δραστηριότητα στην δική τους πορεία, μια συνολική οικογενειακή παράδοση 60 χρόνων.
Παράλληλα διασώζουν ένα ιστορικό αρχείο και αναπαλαιώνουν διάσημα μοντέλα Lambro αναφέροντας την λέξη «μουσείο» – χωρίς να μας εκμυστηρεύονται περισσότερα (!).

[ssba]
Popular
Recent
About Men