του Χρήστου Ζαμπούνη
Το ένθετο των «Times» του Λονδίνου της 18ης Φεβρουαρίου, έχει τον τίτλο «Weekend» και κεντρικό θέμα «The 89 rules for life», «Οι 89 κανόνες για την ζωή». Γράφουν έξη από τους top writers, ήτοι οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι της ιστορικής εφημερίδας. Ένας από αυτούς, ο Caitlin Moran, συμβουλεύει ποτέ, μα ποτέ να μην αποδεχθούμε πρόσκληση σε σκάφος. Ο λόγος; «Εάν ύστερα από 20 λεπτά βαρεθείτε, δεν μπορείτε να φύγετε».
Ένας άλλος, ο Giles Coren, συνιστά να μείνουμε μακριά από το Twitter, χωρίς να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει το γιατί, αν και όλοι υποψιαζώμεθα την αιτία. Στην πολύχρονη έρευνα που πραγματοποίησα για την συγγραφή του βιβλίου «Το διαδικτυακό Savoir Vivre», είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω το πόσο «δηλητηριώδης» για την ψυχική υγεία δύναται να καταστεί η αλόγιστος χρήσις των Μέσων Κοινωνικής Δικτυώσεως, ιδίως στις τρυφερές ηλικίες. Στην Κίνα επί παραδείγματι, οι κλινικές απεξαρτήσεως από την ηλεκτρονική επικοινωνία θάλλουν όπως οι αμυγδαλιές στα τέλη της χειμερινής περιόδου.
Τον τόνο της νέας τάσεως έχει αρχίσει να δίνει μία σειρά από celebrities που «κάηκαν» από την έκθεσή τους στον εικονικό κόσμο. Ο Spider-Man, Tom Holland, η Selena Gomez, ο Justin Bieber, η Kendall Jenner και άλλοι προβεβλημένοι αστέρες της show business κατήργησαν τους λογαριασμούς τους, με την κόρη Καρντάσιαν να δηλώνει ότι ήθελε ένα διάλειμμα διότι κάθε πρωΐ που ξυπνούσε το πρώτο πράγμα που έκανε και το τελευταίο πριν κοιμηθεί, ήταν να συνδεθεί on line, με την εξάρτηση να «κτυπάει κόκκινο». Είναι αναρίθμητες οι συστάσεις των ιατρών και άλλων ειδικών για λελογισμένη χρήση του κινητού και του υπολογιστού, ή σε ορισμένες περιπτώσεις για διαλειμματική σχέση με τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Ο νέος βασιλεύς του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος Γ’, ως νεολουδίτης το πάει ακόμα παρά πέρα. Δεν έχει κινητό. Θα μου πείτε, αυτός δύναται να μην έχει, έως ένα βαθμό. Θα απαντήσω ότι και εμείς δυνάμεθα. Μία δοκιμή, με σταδιακή μείωση των ωρών που συνδεόμεθα, ίσως να είναι άκρως ευεργετική. Αποτοξίνωση τώρα!.