The future of Wagner

Του Χρήστου Ζαμπούνη

Στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτευούσης του Μάλι, Bamako, μία ομάδα υψηλόβαθμων στρατιωτικών παρακολουθεί τις ειδήσεις στο «Russia Today». Προσπαθούν να αντιληφθούν τι μέλλει γενέσθαι με την εταιρεία Wagner, η οποία από τότε που ανέλαβαν την εξουσία, φροντίζει ουσιαστικώς για την επιβολή της τάξεως στην χώρα τους. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι μεγάλα. Πρώτον, η διατήρησίς τους στην εξουσία, δεύτερον η εξουδετέρωσις των ισλαμιστών, που αποτελούν μία μόνιμη απειλή, και, τρίτον, η εύρυθμη λειτουργία των ορυχείων χρυσού, που τους επιτρέπει να πληρώνουν τους Ρώσους μισθοφόρους.

Η ίδια ανησυχία επικρατεί και σε μία άλλη αφρικανική χώρα που έχει ζητήσει βοήθεια από το Κρεμλίνο. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην γαλλική αποικία, όπως και το Μάλι, σπαράσσεται τα τελευταία χρόνια από εμφύλιες συρράξεις, με τον πρόεδρο Faustin-Archange Touadera να απευθύνεται στην Wagner, για προστασία. Η εικόνα των σκληροτράχηλων Ρώσων πραιτωριανών έξω από το Προεδρικό Παλάτι του Bangui, της πρωτευούσης, εκπλήσσει τους επισκέπτες. Σε αντάλλαγμα, το καθεστώς έχει παραχωρήσει ένα ποσοστό επί των δικαιωμάτων εξορύξεως των διαμαντιών της χώρας. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των Δυτικών χωρών, τα έσοδα από τα δύο αυτά συμβόλαια ανέρχονται σε πάνω από 100.000.000 δολλάρια, τα περισσότερα εκ των οποίων χρησιμεύουν στην χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. ανεκοίνωσε, προσφάτως, την επιβολή κυρώσεων εναντίον τεσσάρων εταιρειών που εμπλέκονται στις προαναφερόμενες συναλλαγές.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον ο Βλαδίμηρος Πούτιν να διαλύσει την Wagner, λόγω του σπουδαίου ρόλου της στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Άλλοι εικάζουν ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα νέο σχήμα, το οποίο θα επιτελεί ακριβώς την ίδια αποστολή, ήτοι την ενοικίαση ιδιωτικών στρατών σε εύθραστα καθεστώτα, όπως ήδη συμβαίνει στην Λιβύη και στο Σουδάν. Άδηλον παραμένει το μέλλον του επί κεφαλής της Wagner, Yevgeni Prigozin. Η ζωή του εσώθη την τελευταία στιγμή, αλλά η ανυπακοή του προς τας υποδείξεις φαίνεται πως εκ πρώτης όψεως θα είναι το κύκνειο άσμα του, αν και ουδείς εξ’ ημών γνωρίζει τα dessous της υποθέσεως.

 

Cover photo / Illustration by Emily Faith Morgan, University Communications 

Opinions