Jane Birkin

Της Μαριανίνας Πάτσα

Το μποέμ αερικό που κατέκτησε τον κόσμο

«Μια τσάντα Birkin είναι ένα πολύ καλό καπέλο βροχής. Απλά βάλτε όλα τα άλλα πράγματα σε μια πλαστική σακούλα» – Jane Birkin.

Ηθοποιός, τραγουδίστρια, fashion icon. Θεωρήθηκε σύμβολο της γαλλικής φινέτσας και λατρεύτηκε ως σύμβολο του σεξ. Και αν πρέπει να την περιγράψει κανείς με μία μόνο λέξη, τότε αυτή η λέξη είναι «μούσα».

Η Jane Birkin, αν και βρετανίδα ήταν γαλλόφωνη, αφού από τα τέλη του ’60 την κέρδισε το Παρίσι.Και μπορεί να μέτρησε πάνω από 70 ταινίες και 14 άλμπουμ στην καριέρα της, όμως στο συλλογικό ασυνείδητο έχει περάσει ως το αιθέριο πλάσμα στο πλευρό του Serge Gainsbourg, που το 1969 τραγουδούσε αισθησιακά “Je t’aime… moi non plus”. Το τραγούδι τους έκανε και τους δύο διάσημους παγκοσμίως. Έκανε επίσης το Βατικανό να το αφορίσει και το BBC να το «κόψει». Η ιστορία όμως το αγκάλιασε για πάντα. «Η ζήλια με ώθησε να ερμηνεύσω το τραγούδι» θα παραδεχτεί η ίδια αργότερα. «Θυμάμαι ότι ο Serge έβαζε τηλεοπτικό συνεργείο και δημοσιογράφους να ακούσουν την εκδοχή που είχε φτιάξει με την Brigitte Bardot, η οποία δεν κυκλοφόρησε ποτέ, και υπήρχε μια πολύ όμορφη κοπέλα με φόρεμα ξαπλωμένη στον καναπέ. Όταν είδα πόσο περήφανος ήταν που έβαλε τους δημοσιογράφους και την κοπέλα στον καναπέ να το ακούσουν, σκέφτηκα ότι καλύτερα να το τραγουδήσω εγώ».

Ο αντισυμβατικός έρωτάς της με τον Serge Gainsbourg, με δικά της λόγια:«Πρέπει να αντιπροσωπεύαμε μια μορφή ελευθερίας. Τα 20 χρόνια διαφορά ηλικίας, ο τρόπος ζωής μας, το γεγονός πως βγαίναμε το βράδυ και γυρνούσαμε το πρωί να ξυπνήσουμε τα παιδιά για το σχολείο και μετά κοιμόμασταν τη μέρα… Αυτή ήταν η φαντασίωσή μου. Η έλλειψη ταμπού».

Η μποέμικη φιγούρα της λατρεύτηκε από πολλούς σχεδιαστές, τους οποίους ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα. Απόδειξη η περίφημη πολυτελής τσάντα που φέρει το όνομά της, η οποία θεωρείται το άγιο Δισκοπότηρο των τσαντών και η τιμή της αυξάνεται κατά 14% κάθε χρόνο. Όμως το λιγνό κορίτσι με την ανδρόγυνη φιγούρα, τα τεράστια γαλάζια μάτια και τις σήμα κατατεθέν αφέλειες, ουδέποτε αγάπησε τα επιτηδευμένα. Προτιμότερα τα φαρδιά τζιν και τα λευκά φανελάκια. «Νιώθω πιο άνετα με ένα παλιό τζιν, Converse και μια ανδρική φανέλα. Η καλύτερή μου φίλη μου κόβει τα μαλλιά με ψαλίδι κουζίνας».

Η οπτική της για τον κόσμο στα δύσκολα; Επίσης αντισυμβατική. «Η μητέρα μου είχε δίκιο: Όταν δεν σου μένει τίποτα, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φορέσεις μεταξωτά εσώρουχα και να αρχίσεις να διαβάζεις Προυστ». Και οι δύσκολες ώρες δεν της ήταν άγνωστες. Το 1991, ο Serge πέθανε σε ηλικία 62 ετών. Αν και είχαν χωρίσει από το 1980 εξαιτίας του αλκοολισμού του, παρέμειναν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Ο πατέρας της χάθηκε επίσης με απόσταση τριών ημερών. Και το 2013, η πρωτότοκη κόρη της, Κate Barry, έχασε τη ζωή της πέφτοντας από το μπαλκόνι του διαμερίσματος της στο Παρίσι.

Η Jane Birkin έφυγε από τη ζωή στα 76 της αλλά αποτύπωμά της επιμένει ισχυρό όχι μόνο στην τέχνη, τη μόδα και τον αιώνιο αισθησιασμό, αλλά και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία υπερασπίστηκε σθεναρά, φέρνοντας απτή βοήθεια σε όσους τη χρειάζονταν περισσότερο. Η κληρονομιά της εκτείνεται πολύ πέρα από τα τραγούδια της, τις ταινίες της ή το εμβληματικό της στυλ. Έστω και αν αντανακλαστικά, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα του ονόματος της, είναι η αιθέρια μορφή της να λέει “Je t’aime… moi non plus”.

Popular
Recent
Opinions