Κρυμμένο στην αριστοκρατική Via del Corso της Ρώμης βρίσκεται το Palazzo Roma, η τελευταία προσθήκη στη σειρά των πολυτελών ξενοδοχείων της πόλης από τον σχεδιαστή Giampiero Panepinto με έδρα το Μιλάνο.
Η Συλλογή Shedir, ο έξυπνος όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων και τα μυαλά πίσω από το ξενοδοχείο, προτείνει την αποκατάσταση και την ανακύκλωση ως μια έξυπνη λύση για την καταπολέμηση των αρχαίων ρωμαϊκών αδειών σχεδιασμού.
Όπως και τα άλλα ξενοδοχεία του ομίλου, το Palazzo Roma εστιάζει στην «αποκατάσταση πάνω από την καλλιέργεια», όπως λέει ο γενικός διευθυντής Rosario Rubino. Η μέθοδος κατασκευής ουσιαστικά συνεπαγόταν «οικοδόμηση πάνω σε ένα άλλο στρώμα ιστορίας» στο πρώην βασιλικό παλάτι της πρώην ηδονιστικής αυτοκρατορίας της Ρώμης για να δημιουργηθεί ένα «lifestyle ξενοδοχείο που επιτρέπει στους επισκέπτες να βιώσουν τα συναισθήματα της Ρώμης με έναν νέο τρόπο».
Ο στόχος ήταν να επαναπροσδιοριστεί και να ερμηνευτεί εκ νέου η αίσθηση του χώρου του κτιρίου για να προκληθεί μια ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση ιστορίας. «Το σημείο εκκίνησης ήταν να δημιουργηθεί μια ποιητική σχέση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, μεταξύ νοσταλγίας και πραγματικότητας, ανάμνησης και φαντασίας», λέει ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και μαέστρος του έργου από το Μιλάνο, Giampiero Panepinto.
«Ήθελα να πω ολόκληρη την ιστορία της Ρώμης. Κάθε κομμάτι φέρνει τη δική του εμπειρία, διασταυρώνοντας τέλεια το ένα με το άλλο, δίνοντας ζωή σε ένα πολύτιμο και μεγαλειώδες έργο», προσθέτει. Και, ειλικρινά, αυτή η ιδέα υλοποιείται παντού – από άπειρα έργα τέχνης, τοιχογραφίες και στόκους, γύψινα εκμαγεία και μπουαζιέρες, έως επιχρυσωμένες οροφές που έχουν αποκατασταθεί από εξειδικευμένους τεχνίτες σε όλη την Ιταλία.
Αυτή η προσοχή στις ρευστές λεπτομέρειες πολυτέλειας ρέει στα 39 δωμάτια και σουίτες του ξενοδοχείου. Καθένα έχει τη δική του κάτοψη, μοναδικά διακοσμημένο σε μια διαφορετική παλέτα από βαθύ πράσινο, κόκκινο, κίτρινο και χρυσό, μαζί με ξύλο intarsia στις οροφές του πρώτου ορόφου και υφασμάτινες ταπετσαρίες στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο.
Photos Courtesy of Pietro Masturzo