Macallan – Partagas

του Γιάννη Βαλαβάνη

Όπως έχω πει επανειλημμένως, τα καλύτερα που συμβαίνουν στη ζωή και στη καθημερινότητά μας είναι τα απρογραμμάτιστα, τα αυθόρμητα, και, πολλές φορές, τα τυχαία. Η αναμονή, η προσμονή για κάτι και ο υπερβολικός προγραμματισμός καταστρέφουν τη στιγμιαία ένταση και το ξαφνικό του απρόσμενου.

Έτσι έγινε και προσφάτως με μία παρουσίαση ουίσκι  που, ενώ είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων, δεν είχα γνώση των προϊόντων, παρά μόνο της εταιρίας, Macallan. Το κακό σε όλο το συμβάν ήταν το ωράριο, να δοκιμάζεις ουίσκι και πούρα από τις έντεκα το πρωί δεν είναι και ότι καλύτερο αλλά ένεκα επαγγελματικής φύσης της γευσιγνωσίας δε γινόταν διαφορετικά.

Για ένα πρωινό πουράκι, μικράς διαρκείας, με γεύση κάπως ουδέτερη και με εύκολο ταίριασμα μου ήρθε στο μυαλό αμέσως το Partagas Serie D No 6 – πάντα κινούμαι στα γνωστά λημέρια και στη πεπατημένη όταν τα υπόλοιπα είναι άγνωστα. Στην ουσία πρόκειται για ένα Robusto με δαχτυλίδι 50άρι, όπως και τα  Serie D No 4 και No 5 αλλά με διαφορετικό μήκος, το εν λόγω εννέα εκατοστά ενώ τα παραπάνω εκατόν είκοσι τέσσερα κι έντεκα εκατοστά αντίστοιχα. Αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν για τη περίσταση, ξυλώδη και γήινα αρώματα, όπως όλα τα Partagas άλλωστε, αλλά να αναδύονται πιο γρήγορα, με πιο μεγάλη ένταση, αν και με μικρότερη διάρκεια.

Ξεκινήσαμε από τα σχετικώς εύκολα με Macallan Double Cask 12 y.o. Όπως  σε όλα τα Macallan η παλαίωση γίνεται σε δρύινα βαρέλια από sherry, οπότε έχουμε σε όλα τα αποστάγματα του οίκου τα αρώματα των εσπεριδοειδών να κυριαρχούν, και στη συνέχεια το συγκεκριμένο να μας δίνει κι άλλα φρούτα, τελειώνοντας με δυνατή επίγευση καραμέλας και σοκολάτας. Ενώ εδώ είχαμε 40 αλκοολικούς βαθμούς, το επόμενο της δοκιμής, των 15 ετών παλαίωσης, ήταν 43 βαθμών και ήταν πολύ πιο αρωματικό και πολύπλοκο. Μαζί με τα υπόλοιπα αρώματα στο συγκεκριμένο συναντάμε πολλά μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα που μας δίνουν μεγαλύτερη και δυνατότερη επίγευση.

Στη συνέχεια γυρίσαμε πάλι στους 40 βαθμούς για να δοκιμάσουμε κάτι τελείως διαφορετικό στα 12 έτη παλαίωσης αλλά με περισσότερα αρώματα καθώς το Sherry Double Cask έχει περάσει μεγαλύτερη διάρκεια σε βαρέλια sherry, εξ’ ου και ο τίτλος του, από ότι τα προηγούμενα, δίνοντάς του μια πιο γλυκιά επίγευση με εντονότερα αρώματα φρούτων αλλά ταυτόχρονα και πιο ξηρό. Εν τέλει καταλήξαμε σε ένα πολύ διαφορετικό προϊόν στους 43 βαθμούς πάλι αλλά με μια συλλογή αποσταγμάτων από διαφορετικά βαρέλια και διαφορετικές χρονιές έτσι ώστε το κατ’ ονομασία Rare Cask να δικαιολογεί απόλυτα την ονομασία του, δίνοντάς μας μαζί με τη μεγάλη ένταση του αλκοόλ, ακόμα πιο πολλά μπαχαρικά, κανέλα και γαρύφαλλο, κάνοντάς το άκρως πικάντικο και εύγευστο.

Τελειώνοντας τις δοκιμές δηλώνω άκρως ικανοποιημένος και ενθουσιασμένος με όλα τα προϊόντα του Macallan, όπως και με το ταίριασμα του Partagas. Όλα τα παραπάνω αποστάγματα, που για ευνόητους λόγους δεν χρειάζονται τη δική μου βαθμολογία, είναι εξαιρετικά, όπως και το αγαπημένο πουράκι. Αλλά και να χρειαζόταν μία κάποια άποψη μου, εκείνη την ώρα με την ελαφριά ζαλάδα που είχα, δε θα ήταν εφικτή.

Popular
Recent
Aficionado