Δέκα λεπτά πτήσης ήταν αρκετά για να συνειδητοποιήσει η τότε 23χρονη Amelia πως αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή της είναι να πετά.
Ήταν στο Long Beach το 1920, όταν η Amelia Earhart και ο πατέρας της επισκέφτηκαν ένα αεροδρόμιο, όπου ο Frank Hawks (ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως πιλότος αγώνων) της προσέφερε μία πτήση. «Όταν φτάσαμε στα διακόσια ή τριακόσια πόδια από το έδαφος, ήξερα ότι έπρεπε να πετάξω».
Κάνει διάφορες δουλειές για να μαζέψει χρήματα για μαθήματα πτήσης. Γίνεται στενογράφος, φωτογράφος, οδηγός φορτηγού… Μαζεύει 1.000 δολάρια. Η διαδρομή μέχρι το αεροδρόμιο είναι μεγάλη. Εκείνη δεν πτοείται με καμία αντιξοότητα. Η μητέρα της άλλωστε δεν πίστευε στην ανατροφή των κοριτσιών ως «συμπαθητικά και χαριτωμένα» και τη μεγάλωσε σαν αγοροκόριτσο με παντελόνια. Φτάνει στην πρωτοπόρο αεροπόρο, Anita Snook, έχοντας μια πολύ συγκεκριμένη ερώτηση: «Θέλω να πετάξω. Θα με διδάξετε;».
Έξι μήνες αργότερα, η Amelia αγοράζει το «καναρίνι» της, ένα μεταχειρισμένο κίτρινο διπλάνο Kinner Airster. Στις 22 Οκτωβρίου 1922, πετά με το Airster στα 14.000 πόδια, θέτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για τις γυναίκες πιλότους. Στις 15 Μαΐου 1923, γίνεται η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Αεροπορίας.
Οι ιδέες της για τον γάμο είναι φιλελεύθερες για την εποχή καθώς πιστεύει πως οι σύζυγοι έχουν ίσες ευθύνες. Το 1928 παντρεύεται τον εκδότη και συγγραφέα George P. Putnam, όμως αρνείται να πάρει το επίθετό του. Όταν ο Τύπος την αποκαλεί «κυρία Putnam», εκείνη γελάει και το απορρίπτει. Στο γράμμα που γράφει στον σύζυγό της την ημέρα του γάμου τους, λέει: «Θέλω να καταλάβεις ότι δεν θα σε θεωρήσω δέσμιο σε μένα με κάποιο μεσαιωνικό κώδικα πίστης, ούτε θα θεωρήσω τον εαυτό μου δέσμιο σε σένα». Ο κύριος Putnam σύντομα ανακαλύπτει πως το αποκαλούν «κύριο Earhart».
Το 1932, η Amelia Earhart γίνεται η πρώτη γυναίκα (και ο δεύτερος άνθρωπος μετά τον Charles Lindbergh) που πετά σόλο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Φεύγει από το Newfoundland του Καναδά στις 20 Μαΐου και προσγειώνεται μια μέρα αργότερα δίπλα σε κάτι σε αγελάδες, κοντά στο Londonderry της Βόρειας Ιρλανδίας.
Μετά την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κογκρέσο την βραβεύει με το Distinguished Flying Cross, στρατιωτική τιμή που απονέμεται για «ηρωισμό ή εξαιρετικό επίτευγμα κατά τη διάρκεια εναέριας πτήσης». Είναι η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει τη συγκεκριμένη τιμή. Λίγους μήνες αργότερα, η Earhart κάνει την πρώτη σόλο και χωρίς στάση πτήση από το Los Angeles μέχρι το New Jersey. Το 1935 γίνεται επίσης ο πρώτος άνθρωπος που πετά μόνος από τη Χαβάη στην ηπειρωτική Αμερική.
Όμως ο ουρανός δεν έχει όρια για το κορίτσι από το Κάνσας που έμελλε να γίνει πρωτοπόρος των πτήσεων. Αποφασίζει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα κάνει πετώντας τον γύρο της γης. Την 1η Ιουνίου 1937, απογειώνεται από το Oakland. Πετά με ένα δικινητήριο Lockheed 10E Electra και συνοδεύεται από τον πλοηγό Fred Noonan. Εβδομάδες μετά, έχουν ήδη πετάξει 22.000 μίλια. Χρειάζονται άλλες 7.000 για να φτάσουν πίσω στην αφετηρία. Και μια ζεστή μέρα του Ιουλίου του 1937, η Amelia χάνεται πάνω από τον Ειρηνικό. Το αεροσκάφος της δεν βρέθηκε ποτέ και η εξαφάνισή της παραμένει ένα από τα άλυτα μυστήρια του 20ου αιώνα.
της Μαριανίνας Πάτσα