Το Μέτσοβο, η ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων, είναι «κρεμασμένο» στις βόρειες πλαγιές της Πίνδου. Ένας οικισμός που περιστοιχίζεται από γραφικά σπίτια που μετουσιώνουν την έννοια του ελληνικού ορεινού χωριού, από γραφικά μοναστήρια και βέβαια από τους φιλόξενους κατοίκους του -3000 περίπου στον αριθμό- οι οποίοι σε πείσμα των καιρών και παρά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, επιμένουν να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την κτηνοτροφία.
Η ονομασία της κωμόπολης του Μετσόβου προέρχεται από τη σλαβική λέξη «μέτσκα» που σημαίνει αρκούδα και την λέξη «όβο» που σημαίνει χωριό. Εδώ η πλούσια χλωρίδα είναι πανταχού παρούσα σε όλες τις εποχές του χρόνου δημιουργώντας ένα μαγικό σκηνικό που εντυπωσιάζει τους αστούς επισκέπτες του Μετσόβου και σίγουρα τους ανακουφίζει θυμίζοντας τους την αξία της φύσης. Μέσα στο χωριό τα πλακόστρωτα δρομάκια, οι παραδοσιακές βρύσες και τα πετρόκτιστα σπίτια συνθέτουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του οικισμού. Για να μην μιλήσουμε για τις παραδοσιακές φορεσιές τις οποίες τιμούν ακόμη οι ντόπιοι παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι φυσικά εξακολουθούν να μιλάνε και την τοπική «βλάχικη» διάλεκτο.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή αλλά και χρήσιμη καθώς αποτελεί τον πιο σημαντικό σημαντικό βιότοπο της περιοχής είναι η τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου. Η μαγεία του τοπίου έγκειται στο γεγονός ότι τον χειμώνα τα κρυστάλλινα νερά της λίμνης περιστοιχίζονται από το πάλλευκο χιονισμένο περιβάλλον, ενώ το καλοκαίρι δένουν αρμονικά με το πυκνόφυτο καταπράσινο δάσος. Εκεί κοντά βρίσκεται και η ξακουστή κοιλάδα Βάλια Κάλντα που αξίζει εξίσου ένα πέρασμα.
Οι παραδοσιακές ταβέρνες με τα ντόπια κρέατα και το εγχώριο κρασί, οι ξενώνες με τα τζάκια τους να καίνε μόνιμα αναδύοντας τη χαρακτηριστική μυρωδιά του χειμώνα και το μικρό μεν, τίμιο δε, χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, συμπληρώνουν το κάδρο ενός από τους πιο όμορφους προορισμούς της Ελλάδας.
Photo & cover photo: Perikles Merakos