Exhibition | “The World of Banksy”
[ssba]

Τον χρόνο που πέρασε η παγκόσμια κοινή γνώμη έστρεψε την προσοχή της για ακόμα μια φορά στον αμφιλεγόμενο πολιτικό ακτιβιστή, υπέρμετρα καυστικό,“guerrilla” street artist καλλιτέχνη. Πρόκειται φυσικά για τον Banksy και την καταστροφή του έργου του «Κορίτσι με Μπαλόνι» (Girl With Balloon), κατά την διάρκεια της δημοπρασίας, στον οίκο Sotheby’s, το οποίο είχε μόλις πωληθεί έναντι του ποσού των 1,4 εκατ. στερλίνων (1,18 εκατ. ευρώ). Ο Βanksy έχοντας δημιουργήσει μια ολόκληρη υποκουλτούρα στον κόσμο της street art, επιλέγει για τα έργα του σημεία τα οποία φέρουν έναν συμβολισμό για τον ίδιο και εξυπηρετούν τον σκοπό του, να μεταδώσει κοινωνικοπολιτικά μηνύματα, να καυτηριάσει την πραγματικότητα και να ανατρέψει ό,τι θεωρεί λανθασμένα παγιωμένο στον σύγχρονο κόσμο. Οι θεωρίες για την ταυτότητά του καλλιτέχνη δεν σταματάνε, αλλά ο ίδιος παραμένει άγνωστος. Έχοντας δουλέψει με πολλά διαφορετικά υλικά και στυλ, όλα τα έργα του αποτελούν πανίσχυρες εικόνες οι οποίες γίνονται πολύ γρήγορα viral και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

Πολλοί έχουν συγκρίνει την δουλειά του με τον Blek Le Rat και συχνά ανακυκλώνει τις ιδέες του. Η αφορμή να ασχοληθεί με το στένσιλ σχέδιο στα έργα του, υπήρξε ένα τυχαίο γεγονός, όταν σε ηλικία 18 χρόνων πιάστηκε να βανδαλίζει δημόσιους χώρους από την αστυνομία. Κρυμμένος κάτω από ένα φορτηγό απορριμμάτων, παρατήρησε τα γράμματα στο φορτηγό που ήταν με στένσιλ γραφή, και εκείνη την ώρα αποφάσισε πως το στένσιλ είναι το στυλ που θα ακολουθούσε προκειμένου να δημιουργεί γρηγορότερα τα έργα του.

Συνήθως χρησιμοποιεί πολυεπίπεδα στένσιλ σχέδια ενώ χρησιμοποιεί οτιδήποτε βρίσκεται στον δρόμο του, όπως πινακίδες και άλλα αντικείμενα προκειμένου να μεταβιβάσει το μήνυμά του, σχετικά με τον κόσμο της τέχνης, της φιλοσοφίας και της πολιτικής. Η ανάγκη του να επικοινωνήσει τα μηνύματά του δεν έχει περιοριστεί μόνο στα ιδιαίτερα έργα του στους δρόμους αλλά δοκιμάστηκε και ως σκηνοθέτης, όταν το 2010, έκανε εμφάνιση η πρώτη του ταινία με τίτλο “Exit through The Gift Shop”, στο φεστιβάλ κινηματογράφου Σαντανς, ενώ στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως “Η Τέχνη στο δρόμο“. Τον Ιανουάριο 2011 προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και το 2014 βραβεύτηκε ως πρόσωπο της χρονιάς στα Webby Awards.

Το τελευταίο του έργο με τον τίτλο «Season’s Greetings», που δημιούργησε στον τοίχο ενός γκαράζ στο Πορτ Τάλμποτ της Ουαλίας, τον Δεκέμβριο του 2018, προκάλεσε για ακόμα μια φορά την συζήτηση γύρω από την ιδιοφυΐα του. Ενώ αρχικά βλέπει κανείς ένα παιδί να παίζει χαρούμενο με το χιόνι, αν κοιτάξει κανείς στο δεύτερο μισό του τοίχου θα δει πως το χιόνι προέρχεται από μία εστία φωτιάς, που βγάζει ολόμαυρη στάχτη. Για ακόμα μια φορά μέσα από το έργο του, ο καλλιτέχνης έκανε το δικό του πολιτικοκοινωνικό σχόλιο, κατακρίνοντας αυτή την φορά την ρύπανση του περιβάλλοντος, που προκαλείται από τις βιομηχανίες της περιοχής. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έκανε ανάρτηση με το έργο του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ενώ το βίντεο συνοδεύει ένα παιδικό τραγούδι με τίτλο “Little Snowflake”, δημιουργώντας μια αιχμυρή αντίθεση με το μήνυμα που έρχεται στο τέλος του βίντεο.

https://www.instagram.com/p/BrkqwhnlNjR/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 26 Μαρτίου τα έργα του enfant terrible της σύγχρονης τέχνης, παίρνουν πνοή στον χώρο της Τεχνόπολης, στα πλαίσια της έκθεσης «The world of Banksy», η οποία ξεκινάει την παγκόσμια περιοδία της από την Αθήνα. Τα έσοδα θα διατεθούν για τη στήριξη του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας, και θα είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια έκθεση θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, μια μοναδική ευκαιρία για όλους να εισβάλουν για λίγο στον κόσμο του καλλιτέχνη.

Η πρωτοτυπία της συγκεκριμένης έκθεσης, βρίσκεται στο γεγονός πως τα έργα του καλλιτέχνη δεν θα παρουσιαστούν σαν να βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον. το “Κορίτσι με το μπαλόνι”, θα βρίσκεται μπροστά από τον τοίχο που το σχεδίασε, η μούχλα του τοίχου θα βρίσκεται εκεί, όπως και το ρολόι ηλεκτροδότησης και όλες οι άλλες μικρές λεπτομέρειες που σε μεταφέρουν στους χώρους που τα έργα αυτά δημιουργήθηκαν.

Επιπλέον οι θεατές θα μπορούν να αγγίξουν τα έργα και να φωτογραφηθούν ελεύθερα μπροστά τους, έργα που έχουν γράψει την δική τους ιστορία στον χώρο της street art, όπως οι αστυνομικοί που φιλιούνται, έργα που έχουν γίνει στο τείχος της Δυτικής Όχθης στην Παλαιστίνη, όπως ο διαδηλωτής με την ανθοδέσμη κ.ά».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ημερομηνίες: Από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 26 Μαρτίου 2019

Μέρος: Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα: 13:30 – 23:00
Τρίτη: 13:30 – 23:00
Τετάρτη: 13:30 – 23:00
Πέμπτη: 13:30 – 23:00
Παρασκευή: 13:30 – 23:00
Σάββατο: 10:00 – 23:00
Κυριακή: 10:00 – 23:00

Πληροφορίες: 216 800 48 68

 

 

 

 

[ssba]
Popular
Recent
Entertainment