της Μαριανίνας Πάτσα
Οι ωκεανοί καλύπτουν το 71% του πλανήτη και είναι εξίσου σημαντικοί για τα πλάσματα του νερού και της ξηράς. Φιλοξενούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της Γης και διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στα φυσικά συστήματα, όπως η ρύθμιση του κλίματος και η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα παρέχουν πόρους για αμέτρητους αλιείς σε όλο τον κόσμο και δίνουν τροφή σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα.
Δυστυχώς, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στους ωκεανούς. Η ποσότητα των ψαριών μειώνεται, ενώ η υπεραλίευση συμβάλλει και στη ρύπανση, στην αλλαγή του κλίματος, στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και στην οξίνιση των υδάτων.
Ωστόσο, υπάρχει τρόπος να διορθώσουμε τα πράγματα. Η διαχείριση της αλιείας με βάση την επιστήμη είναι το κλειδί. Η Oceana κινείται σε αυτόν τον άξονα. Μέσα από τις καμπάνιες και τις δράσεις της, από το 2001 μέχρι σήμερα έχει επιτύχει εκατοντάδες νίκες: από τη διακοπή της αλιείας σε ευαίσθητους χώρους, με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, μέχρι πιέσεις στις κυβερνήσεις ώστε να θεσπίσουν πιο ευνοϊκά μέτρα για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Το Global Fishing Watch είναι μια μη κερδοσκοπική πλατφόρμα χαρτογράφησης. Πρόκειται για έναν δωρεάν διαδραστικό χάρτη ο οποίος αντλεί δεδομένα από δορυφόρους και επιτρέπει σε οποιονδήποτε στον κόσμο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να παρακολουθήσει τις δραστηριότητες του εμπορικού αλιευτικού στόλου παγκοσμίως, σε πραγματικό χρόνο. Η Οceana χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές αυτά τα δεδομένα προκειμένου να αναδείξει ύποπτες δραστηριότητες στη θάλασσα.
Η ορθή διαχείριση των ωκεανών μπορεί να συμβάλει στη διατροφή των 9 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που αναμένεται να ζουν στη Γη έως το 2050. Η επιστημονική διαχείριση της αλιείας στις τριάντα χώρες που ελέγχουν περισσότερο από το 90% των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων θα μπορούσε να συμβάλει ώστε οι ωκεανοί μας να προσφέρουν ένα θρεπτικό γεύμα κάθε μέρα για επιπλέον 425 εκατομμύρια ανθρώπους. Ocean(a) is life. Αν αυτό το είδος επι- στημονικής διαχείρισης εφαρμοστεί στις τριάντα πρώτες χώρες, η Oceana πιστεύει ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η αύξηση των παγκόσμιων ιχθυαποθεμάτων, καθιστώντας τα άγρια ψάρια πιο προσιτά στους παραδοσιακούς ψαράδες και στους ανθρώπους που πεινούν σε όλο τον κόσμο και παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία σε σημαντικά ωκεάνια οικοσυστήματα και οικότοπους, καθώς και στη βιοποικιλότητα.