της Κέλλυς Σταυροπούλου
Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από την εποχή που τα γυναικεία εσώρουχα δεν απο- τελούσαν το πιο sexy όπλο στα χέρια κάθε γυναίκας ούτε ένα από τα πιο ισχυρά φετίχ των αντρών. Αντ’ αυτού, ήταν ένα απαραίτητο ένδυμα, που σαν αναγκαίο κακό προηγείτο των ρούχων, χωρίς στιλ, χωρίς concept, χωρίς θηλυκό στίγμα. Άχρωμα, σκέτα, φτιαγμένα από αδιάφορα υφάσματα –συνήθως βαμβάκι ή νάιλον–, σε άχαρα κοψίματα και ενίοτε με σαχλά, παιδικά patterns, κάλυπταν τα γυναικεία απόκρυφα. Κάπου στη δεκαετία του ’70 γεννήθηκε η ιδέα ότι τα γυναικεία εσώτερα αξίζει να κρύπτονται μ’ έναν λιγότερο αδιάφορο τρόπο. Η επωνυμία Victoria’s Secret βοήθησε πολύ σ’ αυτό. Για την ακρίβεια, άλλαξε το βαρετό στερεότυπο των γυναικείων εσωρούχων και παρέσυρε μια ολόκληρη γενιά να δει όλο το θέμα αλλιώς.
Η ιστορία λέει ότι η γέννηση του brand οφείλεται σ’ έναν αφοσιωμένο σύζυγο που αποφάσισε να χαρίσει στη γυναίκα του ένα σετ εσωρούχων. O Roy Raymond, επιχειρηματίας με έδρα την Καλιφόρνια, προσερχόμενος σε κάποιο τοπικό κατάστημα για να αγοράσει εσώρουχα για τη σύζυγό του, διαπίστωσε πόσο δυσάρεστη ήταν αυτή η διαδικασία. Άτσαλα, φανελένια νυχτικά, έντονα νέον φώτα, αδιάκριτα βλέμματα πωλητριών που ήταν έτοιμες να τον κατασπαράξουν. Τελικά, αντί να φύγει με άδεια χέρια καταφεύγοντας στη σίγουρη λύση μιας ανθοδέσμης, ο Roy έφυγε με μια επιχειρηματική ιδέα που έμελλε να μακροημερεύσει και να επιβληθεί στον κόσμο της μόδας. Τα πρώτα καταστήματα Victoria’s Secret προσέφεραν αυτό ακριβώς που είχε λείψει εμφανώς στον ίδιο: άνεση και έντονη επιθυμία σε κάθε άντρα που επιλέγει εσώρουχα για την καλή του. Η αρχική έμπνευση για την ονομασία «Victoria’s Secret» προέκυψε από τη σκέψη ότι ακόμη και οι αξιοσέβαστες και καθωσπρέπει γυναίκες της βικτωριανής εποχής έκρυβαν κάποιον ερωτισμό και δικαιούνταν να έχουν απόκρυφα κάτω από τα πλούσια φορέματά τους. Η επισφράγιση αυτού του ερωτισμού ήρθε με τον περιβάλλοντα χώρο των πρώτων καταστημάτων, ο οποίος έμοιαζε με βικτωριανό μπουντουάρ με σκουρόχρωμα ξύλινα έπιπλα, βαριά χαλιά και βελούδινες κουρτίνες στα δοκιμαστήρια.
Η εταιρεία, που αποτέλεσε ένα τεράστιο breakthrough, άλλαξε σύντομα χέρια και η ατμόσφαιρα μπουντουάρ μετατράπηκε περισσότερο σε προσομοίωση πολυτελούς οίκου ανοχής. Ένα concept που έγινε εξίσου αποδεκτό από το κοινό. Ο ερωτισμός μάλλον μετατράπηκε σε σεξουαλικότητα, ενώ σταδιακά το ύφος γινόταν όλο και πιο νεανικό. Μάλιστα επινοήθηκε και μια νέα ιστορία, κατά την οποία το «Victoria» δεν αναφερόταν στη βικτωριανή εποχή, αλλά σε κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, ένα μοντέλο αγγλογαλλικής καταγωγής, ονόματι Βικτώρια, που πουλούσε αισθησιακά εσώρουχα στη Sloane Street του Λονδίνου. Θεωρήθηκε ότι η συγκεκριμένη ιστορία ήταν πιστευτή και επέτρεπε σ’ ένα ακόμη πιο ευρύ κοινό να ταυτιστεί με το brand.
Σήμερα μιλάμε, σε κάθε περίπτωση, για το μεγαλύτερο brand εσωρούχων παγκοσμίως, που σημειώνει αξιοσημείωτα κέρδη, αποτελώντας έναν δυνατό παίκτη στη βιομηχανία της μόδας. Και κάποιος μπορεί να πει ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν περιττές πληροφορίες. Αρκεί να γνωρίσουμε τους υπέροχους Αγγέλους της Victoria’s Secret! Τα πιο όμορφα, καλοπληρωμένα, διάσημα top μοντέλα προπονούνται κάθε χρόνο και ακολουθούν ειδική διατροφή, προκειμένου να περπατήσουν στην ετήσια επίδειξη του οίκου. Φορώντας τα πληθωρικά φτερά τους, που πλέον έχουν ταυτιστεί με τις αντρικές φαντασιώσεις, και κομμάτια lingerie που ενίοτε στοιχίζουν εκατομμύρια ευρώ, γίνονται αντικείμενο θαυμασμού από εκατομμύρια κόσμου που παρακολουθεί online το σόου (προσκλήσεις έχει μόνο μια μικρή ελίτ). Οι Alessandra Ambrosio, Bella & Gigi Hadid, Kendal Gender και οι πιο παλιές Heidi Klum, Laetitia Casta και Gisele Bündchen είναι κάποιες από τους Αγγέλους. Πιστό στον αντισυμβατικό χαρακτήρα του, το brand αδιαφορεί εδώ και χρόνια για τις συστάσεις περί έμμεσου body shaming και επιμ ένει να φοράει φτερά στα πιο καλλίγραμμα κορμιά του πλανήτη, να ράβει μικροσκοπικά, πολύτιμα κομμάτια lingerie και να παίζει με άνεση στα χέρια του τη φαντασία του αντρικού πληθυσμού.