του Χρήστου Ζαμπούνη
«Στις Άλπεις η επιφάνεια των παγετώνων συρρικνώθη στο ήμισυ μεταξύ του 1900 και σήμερα. O Mer de Glace, ο μεγαλύτερος παγετών στην Γαλλία, είναι αγνώριστος». Ο Μπρούνο είναι guide moniteur εδώ και 40 χρόνια, με βάση την Megève. Την χειμερινή περίοδο διδάσκει σκι, κυρίως σε παιδιά, και ανεξαρτήτως σαιζόν συνοδεύει ορειβάτες στο Mont Blanc, το υψηλότερο όρος της Ευρώπης (4.808 μέτρα). Μου δείχνει έναν οδηγό του 1970, με τις καλύτερες διαδρομές για αναρρίχηση. «Σήμερα οι περισσότερες δεν ισχύουν, διότι έχουμε πολλές κατολισθήσεις βράχων», εξηγεί. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά. Ο αριθμός των κατολισθήσεων από το 2007 και εντεύθεν, ξεπερνά τις 600. Ο λόγος; Η κλιματική αλλαγή, που επιφέρει την διάβρωση του εδάφους. Οι τοπικές Αρχές έχουν λάβει τα μέτρα τους απαγορεύοντας αρκετές διαδρομές αλλά και κατασκευάζοντας γέφυρες τύπου Ιμαλαΐων. Όπως έγινε προσφάτως στο Conscrits.
«Τα τελευταία χρόνια, είχαμε τις πιο ζεστές θερμοκρασίες από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όλο και περισσότερο, οι χιονοδρομικοί σταθμοί καταφεύγουν στο τεχνητό χιόνι», σχολιάζει ο Μπρούνο.
Οι μετερεωλόγοι προβλέπουν μία αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 2,5 και 4 βαθμών Κελσίου μέχρι το 2050. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι εάν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχισθούν με τον σημερινό ρυθμό, τα 2/3 των παγετώνων των Άλπεων θα εξαφανισθούν έως το τέλος του αιώνος.
«Συνομιλώ με συναδέλφους από άλλα χιονοδρομικά κέντρα και με ενημερώνουν για τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Διάβασα τις προάλλες, μία έρευνα που μέτρησε ότι από το 1960, η περίοδος χιονιού εμειώθη κατά 38 ημέρες», καταλήγει ο συνομιλητής μου, μην κρύβοντας την απογοήτευσή του.
Photo Credit: Getty Images | Ideal Image