του Απόστολου Κοτσάμπαση
Σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν 40 εκατομμύρια άνεργοι και περισσότεροι από 100.000 νεκροί εξαιτίας του Covid-19 στις ΗΠΑ, συμβαίνει ένα περιστατικό το οποίο πυροδοτεί την ήδη εύφλεκτη κοινωνική κατάσταση. Η On camera δολοφονία του George Floyd από αστυνομικούς της Minneapolis λειτούργησε ως καταλύτης. Η εικόνα της πρώτης χώρας στον κόσμο να παραδίδεται στις φλόγες της οργής αλλά και του πλιάτσικου των συμμοριών είναι δυσοίωνη.
Η δολοφονία του αφροαμερικανού άνοιξε ξανά πληγές που όπως αποδεικνύεται δεν έχουν κλείσει. Σαν από μια καταπακτή της ιστορίας να βγήκαν τα φαντάσματά της στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων. Εικόνες από το Λος Άντζελες του 1992 και από την μακρινή δεκαετία του ’60, ζωντανεύουν αυτή τη φορά μέσω των social media. Οι καταστροφές και λεηλασίες , η απαγόρευση της κυκλοφορίας θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα του αμερικανικού κράτους να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του. Έντονος προβληματισμός για τις κοινωνικές ανισότητες που εντάθηκαν με τον πρωτοφανή αριθμό ανέργων που προκάλεσε το lockdown. Δυστυχώς οι προκαταλήψεις και ο ρατσισμός δεν διαγράφονται με νομοσχέδια.
Σημαντικό να σημειώσουμε ότι ενισχύονται τα επιχειρήματα των υποστηρικτών της αναθεώρησης της «qualified immunity», απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ περί προστασίας των ένστολων οργάνων του κράτους που εισήχθη το 1967. Αυτή κατά τη γνώμη τους έχει ενισχύσει την αστυνομική αυθαιρεσία. Μια κοινωνία σε αναβρασμό και στα όρια της σύγκρουσης. Μη ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι αμερικανοί έχουν στην κατοχή τους όπλα. Μια χώρα που «προφητικά» η ταινία Joker έδειξε πέρυσι εικόνες από ένα πιθανό μέλλον της.
Photo Credit: Unsplash