Η άμαξα του κόμη του Chambord

του Χρήστου Ζαμπούνη

Το 1871, η Γαλλία ηττάται στον Γαλλοπρωσσικό Πόλεμο. Τα γερμανικά στρατεύματα πολιορκούν το Παρίσι. Ο Ναπολέων Γ’ μαζί με 100.000 στρατιώτες αιχμαλωτίζεται. Η Αυτοκρατορία καταρρέει. Στο Κοινοβούλιο οι βασιλικοί βουλευτές έχουν την πλειοψηφία. Είναι η ώρα του εγγονού του τελευταίου βασιλέως της Γαλλίας, Καρόλου. Ο Ερρίκος, κόμης του Chambord, εγεννήθη στο Ανάκτορο του Κεραμεικού το 1820, και εβασίλευσε μόνον επτά ημέρες, αφού το στέμμα εδόθη, τελικώς, στον Louis Phillipe του Οίκου της Ορλεάνης. Ο ίδιος είναι Βουρβώνος και θεωρείται ο νόμιμος διεκδικητής του Θρόνου της Γαλλίας, από τους legitimistes. Οι Ορλεανικοί αποδέχονται την υποψηφιότητά του, μάλλον επειδή δεν έχει απογόνους.

Για έναν αδιανόητο λόγο, την επιμονή του να αλλάξει η σημαία της Γαλλίας, από την tricolore σε αυτήν του βασιλικού κρίνου, απορρίπτεται. Εγκαθίσταται, τότε, η Γ’ Δημοκρατία, υπό τον Adolphe Thiers (γνωστός ελληνιστί και ως Θιέρσος).

Την ταραχώδη εκείνη εποχή, ο βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α’ επισκέπτεται το Παρίσι. Ο Ερρίκος αποφασίζει να του πωλήσει μία από τις άμαξές του, καθώς αντιλαμβάνεται ότι δεν θα του χρησιμεύσουν πλέον. Είναι η άμαξα που ευρέθη προχθές, στο Κτήμα Τατοΐου. Είναι η άμαξα που εχρησιμοποιήθη στους γάμους του διαδόχου Κωνσταντίνου και της πριγκιπίσσης Σοφίας της Πρωσσίας το 1889, στους γάμους του διαδόχου Παύλου και της πριγκιπίσσης Φρειδερίκης το 1938, και στην ένωση του πρίγκηπος των Αστουριών Χουάν Κάρλος με την πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδος το 1962. Η κατάστασίς της, συμφώνως με τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου είναι καλή, αν και διερωτάται κανείς γιατί επί 53 συναπτά έτη παρέμενε στα απωλεσθέντα.

Opinions