To 1862, o Γάλλος μυθιστοριογράφος Victor Hugo προχώρησε στην κυκλοφορία ενός από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα της εποχής και σταθμό για τη μετέπειτα καριέρα του. Ένα “κοινωνικό ευαγγέλιο” που περιλαμβάνει όλες αυτές τις πολιτικές και ηθικές αρετές που θα παραμένουν για πάντα διαχρονικές. Ο λόγος για τους “Άθλιους”. Ένα αμφιλεγόμενο έργο που εκείνη την εποχή δυσανασχέτησε τον κύκλο των διανοουμένων της εποχής αλλά και τον Πάπα Πίο ΙΔ’, ο οποίος το συμπεριέλαβε στον κατάλογο των απαγορευμένων βιβλίων αλλά γοήτευσε το λαϊκό κοινό. Αργότερα, ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς θα δήλωνε ότι “οι σελίδες του αποτελούν λυρικές εποποιίες πρωτογενούς φύσεως”.
Το Παρίσι τον 19ο αιώνα.
Μέσα από την εξιστόρηση απλών ιστοριών αλλά με ενδελεχείς περιγραφές, παρουσιάζονται διαχρονικά προβλήματα και αναζητήσεις, όπως ο έρωτας, η καταδίωξη, αλλά και η ηθική και πνευματική κατάπτωση ως απόρροια της δυσκολίας των καιρών. Κεντρικό άξονα αυτών των ιστοριών αποτελεί η ιστορία του πρώην φυλακισμένου Γιάννη Αγιάννη, ο οποίος γίνεται η προσωποποίηση του “καλού” πάνω στη γη, προσπαθώντας να επανενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο μετά την αποφυλάκισή του, αποτυγχάνοντας ωστόσο να ξεφύγει από το παρελθόν του.
Μέσα από την ιστορία του Γιάννη Αγιάννη και την επιβλητική ομορφιά της Notre Dame -για ακόμη μια φορά- η Montblanc θα εμπνευστεί για τη δημιουργία της πένας Limited Edition 1831, ως μέρος του αφιερώματος-ύμνου στον Victor Hugo από την εταιρεία.
Η επικάλυψη με κόκκινη λάκα είναι φανερή σε όλη την επιφάνεια της πένας.
Πρόκειται για μια πένα από πλατίνα με επένδυση από κόκκινη λάκα, της οποίας οι λεπτομέρειες αναφέρονται κατά βάση στον Γιάννη Αγιάννη των Αθλίων. Συγκεκριμένα, η επικάλυψη του σκελετού είναι από ημιδιαφανή κόκκινη λάκα, εμπνευσμένη από χρώμα της στολής που φορούσε ο Αγιάννης στη φυλακή και οι αριθμοί 24601 και 9430 που εμφανίζονται στο καπάκι είναι οι αριθμοί που έφερε ως κρατούμενος όταν φυλακίστηκε δύο φορές. Στο καπάκι επίσης, είναι χαραγμένο το απόσπασμα: “Chaque homme dans sa nuit s’en va vers sa lumière” ( μτφρ. Κάθε άνθρωπος στο σκοτάδι του πηγαίνει προς το φως του) από τους Στοχασμούς του Hugo. Τέλος, το κίτρινο χρώμα στην κάτω πλευρά της πένας αναφέρεται στο κίτρινο χαρτί που λαμβάνει ο Αγιάννης όταν αποφυλακίζεται.
Αυθεντικό χειρόγραφο από το μυθιστόρημα ” Οι Άθλιοι” που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1862.
Αντίστοιχα, βρίσκουμε για αρκετές πληροφορίες που αναφέρονται στη Notre Dame. To σώμα της είναι εμπνευσμένο εξ’ ολοκλήρου από τη γοτθική αρχιτεκτονική της και το καπάκι είναι διακοσμημένο με το Central Rosace, το διάσημο κόκκινο παράθυρο του Καθεδρικού ναού. Το δαχτυλίδι της κωνικής γραφίδας επίσης, διαθέτει μια ειδική χάραξη παρόμοια με τις διακοσμήσεις στο μπαλκόνι του καθεδρικού ναού, ενώ υπάρχει κι ένας σύνδεσμος μονής αλυσίδας, μια αναφορά στις αλυσίδες του Κουασιμόδου. Τέλος, η πένα κυκλοφορεί σε 1831 κομμάτια, ως φόρο τιμής στο έτος που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το μυθιστόρημα “ Η Παναγία των Παρισίων”.
Η άνω όψη της Notre Dame στο Παρίσι.
Για περισσότερες πληροφορίες μεταβείτε στο tzannes.gr
Photo Credit: Courtesy of National Gallery of Art