“To DS περιλαμβάνει όλα αυτές τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που το κάνουν να φαίνεται λες και είναι από άλλο σύμπαν” έγραψε κάποτε ο Γάλλος θεωρητικός Roland Barthes το 1957, δύο χρόνια μετά αφότου το Citroen εξέπληξε το κοινό στην πρώτη του εμφάνιση στο Paris Motor Show. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, είχε πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ταινίες, ήταν συνώνυμο της κομψότητας και έλαμπε όχι μόνο στους δρόμους της Γαλλίας αλλά και παγκοσμίως. Από πολλούς θεωρείται και ένα από τα πιο επιδραστικά σχέδια του 20ου αιώνα. Την ίδια άποψη μοιράζεται και ο αρχιτέκτονας-συγγραφέας Christian Sumi, δημιουργός του βιβλίου “Τhe Goddess – La Déesse: Investigations on the Legendary Citroën DS” από τον εκδοτικό οίκο “Lars Müller Publishers”, στο οποίο ψάχνει να βρει όλα αυτά τα στοιχεία που το έκαναν τόσο μοναδικό.
Ο συγγραφέας προχωρά στην ανανέωση – και αμφισβήτηση σε ορισμένες περιπτώσεις- της έρευνας των Alison και Peter Smithson από το 2001, όσο εντρυφεί βαθιά στα αρχεία του γαλλικού κατασκευαστή αυτοκινήτων. Το βιβλίο προσπαθεί να προσεγγίσει τον τρόπο με τον οποίο το DS κατάφερε αβίαστα να συνδυάσει σύγχρονες μορφές με την τεχνολογία, τόσο στο επίπεδο της άνεσης και της ασφάλειας όσο και της μορφής του.
Κατά την προσπάθεια ανάλυσης, μέσα στις σελίδες παρουσιάζονται εικόνες και σχέδια από τον Flaminio Bertoni – τον θρυλικό Ιταλό σχεδιαστή που ευθύνεται για το σχεδιασμό του- αλλά και από τον φωτογράφο Michel Zumbrunn, από τη φάση της σταδιακής δημιουργίας. Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε το 1934 αλλά λόγω των συνεχών αυξανόμενων απαιτήσεων των πελατών, η κυκλοφορία του αυτοκινήτου έπαιρνε παράταση.
Εκτός από την κατανόηση της κατασκευής του, το βιβλίο παρουσιάζει και τα αποτελέσματα από την κυκλοφορία του. Από διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες του 1950 και 1960, αποκόμματα από περιοδικά, συνειδητοποιούμε το πως η φήμη του χτίστηκε μέσα στα χρόνια και διατήρησε τη διαχρονικότητά του.