Code:Wine | Το πιο ακριβό λευκό κρασί του κόσμου

του Άρη Σκλαβενίτη (Sommelier – Oenologist)

RIESLING SCHARZHOF 2018, RIESLING, WEINGUT EGON MÜLLER SCHARZHOF, MOSEL, GERMANY

Στις απότομες πλαγιές της περιοχής του Mosel-Saar-Ruwer και συγκεκριμένα στην κοινότητα του Wiltinger, συναντάμε έναν από τους πιο εμβληματικούς παραγωγούς Riesling, που έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές συγκίνησης σε όσους είχαν την τύχη να δοκιμάσουν τα κρασιά του. Το οινοποιείο Egon Müller ξεκινά το ταξίδι του το μακρινό 1797 δημιουργώντας κάποια από τα καλύτερα Riesling του κόσμου, όπου μπορούν να παλαιώσουν για δεκαετίες και σε τιμές που ανταγωνίζονται τα πιο εμβληματικά οινοποιεία του πλανήτη.

Ο Εgon Μüller IV, 6ης γενιάς οινοποιός και ο 4ος Egon που διοικεί το οινοποιείο, επίσης είναι ένας άνθρωπος «one man show», ασχολείται πραγματικά ακόμα και με τη μικρότερη λεπτομέρεια στο οινοποιείο. Δημιουργεί κρασιά μόνο από την ποικιλία Riesling σε διάφορα στιλ γλυκύτητας, από απλά ξηρά κρασιά μέχρι πολύ σπάνια γλυκά. Τα σταφύλια προέρχονται από ιδιόκτητους αμπελώνες, έχοντας μάλιστα στην κατοχή του έναν αμπελώνα που είναι φυτεμένος τον 19ο αιώνα. Τα κρασιά του φημίζονται για την κομψότητα, την ισορροπία και την αυθεντικότητα στο πώς η περιοχή εκφράζεται στο ποτήρι. Φημισμένος για τα κρασιά από τον αμπελώνα Scharzhofberg, ιδιοκτήτης 8,3 εκταρίων από τα 28 εκτάρια, το Trockenbeerenauslese του θεωρείται το πιο ακριβό λευκό κρασί του κόσμου (και τρίτο πιο ακριβό, σύμφωνα με το site wine Searcher), με τιμή που ξεπερνά τις δέκα χιλιάδες ευρώ.

Επίσης να σημειωθεί πως ο Εgon Μüller κέρδισε το βραβείο του οινοποιού της χρονιάς για το έτος 2015 και δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες εκτός της Γερμανίας. Παράγει ένα κορυφαίο Riesling με τον Miroslav Petrech στη Σλοβακία, με την ετικέτα Château BelЗ . Στην περιοχή Adelaide Hills της Αυστραλίας συνεργάζεται με τον Michael Andrewarta της East End Cellars, για να κάνει το ξηρό Kanta Riesling από έναν αμπελώνα που ανήκει στη Shaw & Smith. Η οικογένεια Müller ανήκει στον οργανισμό Primium Familliae Vini, μια ένωση που δημιουργήθηκε το 1992 και στην οποία ανήκουν κάποιες από τις σπουδαιότερες οικογένειες κρασιού, όπως οι Torres, Antinori, Perrin και Vega-Sicilia.

Το Scharzhof Riesling του 2018 μπορεί να είναι το βασικό Riesling του οινοποιείου, αλλά μόνο απλό δεν είναι. Είναι η επιτομή της κομψότητας, το χρώμα του είναι μέτριο κιτρινοπράσινο. Στη μύτη είναι υψηλής έντασης, με ντελικάτα αρώματα πράσινων φρούτων, όπως πράσινο μήλο και αχλάδι και ροδάκινο από τα πυρηνόκαρπα. Έχει έντονο χαρακτήρα εσπεριδοειδών, με το λεμόνι και το lime να κυριαρχούν, ενώ έχει νύξεις λευκών ανθέων μαζί με κάποιες mineral νότες. Στο στόμα έχει υπολειμματικά σάκχαρα, μέτριο αλκοόλ, υψηλή οξύτητα και μέτριο σώμα και τεράστιες δυνατότητες παλαίωσης. Συνδυάστε το με μαριναρισμένα λευκά ψάρια και για τους πιο τολμηρούς μη διστάσετε με sashimi καλαμαριού με wasabi και soya.

Score: 18,5/20

20 – Outstanding wine

19 – Top wine

18 – A cut above superior

17 – Superior

16 – High-quality wine

15 – Average wine, a perfectly nice drink

Code:Wine