The wine heritage
[ssba]

του Δημήτρη Γκουράβα, Oenologist

Η εσοδεία στο κρασί είναι ένδειξη ποιότητας, συνδεδεμένη με τα δεδομένα (κλιματολογικά κλπ) της κάθε χρονιάς, την επιρροή που είχαν αυτά στην ποιότητα του σταφυλιού και επομένως στη ποιότητα του παραγόμενου οίνου. Έτσι διαμορφώθηκε ένα calendar εσοδείας ανά αμπελουργική περιοχή, το οποίο χωρίζει τις χρονιές σε εξαιρετικές, σε πολύ καλές αλλά και μέτριες.

Αυτή η κλίμακα αφορά κυρίως κρασιά παλαίωσης , δηλαδή κρασιά -κυρίως ερυθρά- που παλαιώνουν στη φιάλη και αποτελούν μέρος προσωπικών συλλογών συλλεκτών, είτε συμπεριλαμβάνονται σε wine lists εστιατορίων είτε κοσμούν τα ράφια σε κάβες.

Πόσα χρόνια όμως μπορεί να παλαιώσει ένα κρασί; Παλαιώνουν μόνο τα ερυθρά;;

Η απάντηση είναι απλή: δεν υπάρχει κανόνας.

Σε γενικές γραμμές η δυνατότητα παλαίωσης ενός κρασιού εξαρτάται από τα συγκεκριμένα εδαφοκλιματολογικά στοιχεία του αμπελώνα από τον οποίο προέρχεται, από την ποικιλία και από τον τρόπο που οινοποιήθηκε. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν κρασιά στο παγκόσμιο στερέωμα που μπορούν να προφέρουν γευστική απόλαυση μετά από αρκετές δεκαετίες, αρκεί βέβαια όλα αυτά τα χρόνια να έχουν συντηρηθεί σε σωστές συνθήκες.

Υπάρχουν όμως και λευκές ποικιλίες (π.χ Ασύρτικο) που έχουν πολύ μεγάλο δυναμικό παλαίωσης και μετά από μερικές δεκαετίες μπορεί κανείς να απολαύσει ένα πολύ ζωντανό κρασί που έχει εξελιχθεί και έχει πολύ διαφορετικά αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά από αυτά που είχε όταν πρωτοεμφιαλώθηκε.

Μερικά από τα πιο παλιά και σπάνια κρασιά που έχουν ανακαλυφθεί:

Chateau Lafite Rothschild

Εσοδεία: 1787

Χώρα προέλευσης : Γαλλία

Αξία: 156.450 $

Το μπουκάλι Chateau Lafite Rothschild 1787 που δημοπρατήθηκε στο Christie’s του Λονδίνου το 1985, είναι επίσημα το πιο ακριβό μπουκάλι κρασί που πωλήθηκε ποτέ στα 156.450 $. Ο λόγος για την υψηλή τιμή του κρασιού είναι ότι παρά το ότι δεν είχε ετικέτα, το μπουκάλι χαράχθηκε με τα αρχικά “Th.J”, υποδηλώνοντας ότι το κρασί ανήκε στον Thomas Jefferson.

Ο Μάικλ Μπρόντμπεντ, επικεφαλής του τμήματος κρασιού της Christie’s κατά τη στιγμή της δημοπρασίας, συμβουλεύτηκε τους ειδικούς γυαλιού του οίκου δημοπρασιών, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι το μπουκάλι και η χαρακτική χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Επίσης, η αυθεντικότητα του κρασιού μπορεί να υποστηριχθεί από την ιστορία καθώς ο Τζέφερσον υπηρέτησε ως υπουργός της Αμερικής στη Γαλλία μεταξύ 1785 – 1789. Ο Τζέφερσον ήταν επίσης γνωστός και ως γνώστης του κρασιού.

Chateau Margaux

Εσοδεία: 1787

Χώρα προέλευσης : Γαλλία

Αξία: 225.000 $

Αυτό το συγκεκριμένο μπουκάλι Chateau Margaux 1787 είναι γνωστό ότι είναι το πιο ακριβό μπουκάλι κρασί που στην πραγματικότητα δεν πωλήθηκε ποτέ. Το 1989, ο έμπορος κρασιού William Sokolin αποτίμησε το κρασί στα 500.000 $ επειδή πιστεύεται ότι ανήκε κάποτε στον Thomas Jefferson, αλλά δεν υπήρχαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές σε αυτήν την τιμή.

Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι προς τιμήν των ιδιοκτητών του κρασιού που προσπαθούσε να πουλήσει ο Sokolin, το μπουκάλι του Chateau Margaux 1787 έπεσε στο έδαφος και έσπασε εντελώς. Ευτυχώς, ο Sokolin είχε το ασφαλισμένο κρασί για 225.000 $, το οποίο τελικά πληρώθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία.

Massandra Sherry de la Frontera

Εσοδεία: 1775

Χώρα προέλευσης : Κριμαία

Αξία: 43.500 $

Το 2001, ένα μπουκάλι της Massandra Sherry de la Frontera 1775 πωλήθηκε σε δημοπρασία του Sotheby’s για 43.500 $ στο Λονδίνο, καθιστώντας το το πιο ακριβό μπουκάλι Sherry στον κόσμο. Το κρασί παρήχθη από το οινοποιείο Massandra, που βρίσκεται στη Δημοκρατία της Κριμαίας, το οποίο φιλοξενεί μια εκτενή συλλογή πολύτιμων ρωσικών και ευρωπαϊκών κρασιών.

Το 1922, μετά τη Ρωσική Επανάσταση, το οινοποιείο εθνικοποιήθηκε και τα κελάρια του έγιναν προστατευόμενος θεσμός. Το 2015, ο Ρώσος πρόεδρος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φέρεται να έπιναν από ένα μπουκάλι Jeres de la Frontera αξίας 90.000 $.

Rüdesheimer Apostelwein

Εσοδεία: 1727

Χώρα προέλευσης : Γερμανία

Αξία: 200.000 $

Το Apostelwein 1727 προέρχεται από το διάσημο κελάρι των 12 Αποστόλων στο Bremer Ratskeller που βρίσκεται στη Βρέμη της Γερμανίας. Το κρασί προέρχεται από 12 βαρέλια κρασιών σε χρονιές των 1683, 1717 και 1727, τα οποία μειώθηκαν σε αριθμό λόγω εξάτμισης – όταν έμεινε μόνο ένα βαρέλι, το κρασί εμφιαλώθηκε στη δεκαετία του 1960.

Το πιο ακριβό μπουκάλι του Apostelwein 1727, αξίας 200.000 δολαρίων, ανήκει στο ξενοδοχείο Graycliff στο Nassau και είναι ένα από τα πιο σπάνια κρασιά στον κόσμο. Το κρασί υποτίθεται ότι είναι ακόμη πόσιμο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη.

Tokaji from the Royal Saxon Cellars

Εσοδεία: 1650 – 1690

Χώρα προέλευσης : Ουγγαρία

Αξία: απροσδιόριστη

Αυτό το μπουκάλι Tokaji, που χρονολογείται μεταξύ 1650 – 1690, πωλήθηκε για ένα άγνωστο ποσό σε μια δημοπρασία του 1927 που πραγματοποιήθηκε στη Σαξονική πρωτεύουσα Δρέσδη. Κατά τη δημοπρασία, πωλήθηκαν 62 μπουκάλια Tokaji από το Βασιλικό κελάρι του Augustus II. Αυτό το κρασί πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο άθικτο μπουκάλι Tokaji και πιστοποιήθηκε ως αυθεντικό από το Ίδρυμα της Βουλής του Wettin, το οποίο διοικούσε την κληρονομιά της πρώην σαξονικής μοναρχίας.

Strasbourg Wine Barrel

Εσοδεία: 1472

Χώρα προέλευσης : Γαλλία

Αξία: απροσδιόριστη

Η κάβα κάτω από το νοσοκομείο της πόλης του Στρασβούργου (Cave Historique des Hospices de Strasbourg) στη Γαλλία φιλοξενεί το παλαιότερο κρασί που έχει αποθηκευτεί σε βαρέλια στον κόσμο. Το βαρέλι φέρει την ημερομηνία 1472 και το κρασί στο εσωτερικό του είναι ακόμα πόσιμο. Το κρασί έχει δοκιμαστεί μόνο τρεις φορές στην ιστορία του: μία φορά το 1576 για να γιορτάσει τη συμμαχία μεταξύ Στρασβούργου και Ζυρίχης, μια δεύτερη φορά το 1716 μετά το κάψιμο του νοσοκομείου, και τέλος το 1944 όταν το Στρασβούργο απελευθερώθηκε από τον στρατηγό Leclerc κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το κρασί μεταφέρθηκε πιο πρόσφατα σε ένα νέο βαρέλι το 2014 αφού το αρχικό του βαρέλι άρχισε να διαρρέει. Ένα νέο χειροποίητο βαρέλι σε σχήμα αυγού φτιάχτηκε για το κρασί.

Speyer Wine Bottle (Römerwein)

Εσοδεία: 325-350 μ.Χ.

Χώρα προέλευσης : Γερμανία

Αξία: απροσδιόριστη

Το μπουκάλι κρασιού Speyer πιστεύεται ότι είναι το παλαιότερο μπουκάλι κρασί στον κόσμο και χρονολογείται γύρω στο 325 μ.Χ. – 350 μ.Χ. Το μπουκάλι ανακαλύφθηκε το 1867 και ένα από τα 16 βρέθηκε σε σαρκοφάγο στον τάφο ενός Ρωμαίου ευγενή και της συζύγου του – το μπουκάλι ήταν το μόνο άθικτο. Το υγρό, το οποίο δεν είναι πλέον αλκοόλ, κατά πάσα πιθανότητα επέζησε εδώ και πολύ καιρό επειδή το μπουκάλι σφραγίστηκε με κερί και ελαιόλαδο για να διατηρήσει το κρασί.

Από την ανακάλυψή του, οι ειδικοί έχουν συζητήσει για το εάν το κρασί πρέπει να ανοίξει και να αναλυθεί. Προς το παρόν, το μπουκάλι παραμένει κλειστό ως μέρος της συλλογής Ιστορικού Μουσείου Pfalz στη Γερμανική Πόλη του Speyer.

[ssba]
Aficionado