του Χρήστου Ζαμπούνη
Από την εποχή που ο Ζάχος Χατζηφωτίου διάλεξε για τον τίτλο του πρώτου του βιβλίου την παράφραση του αρχαίου ρητού «Τα εν οίκω μη εν δήμω», έως την τελευταία αποκαλυπτική συνέντευξη της Μέγκαν Μαρκλ, με την διακριτική παρουσία του συζύγου της πρίγκηπος Χάρρυ, έχει περάσει σχεδόν μισός αιών.
Ο μεν πρώτος έγραψε την αυτοβιογραφία του έναν χειμώνα στην Μύκονο, όταν είχαν «πέσει έξω» τα καράβια του και είχε χρεωκοπήσει, η δε δευτέρα απεφάσισε να ομιλήσει για την ζωή της στο Παλάτι, όταν διεπίστωσε ότι δεν «περνάει το δικό της». Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε την δημόσια κοινολόγηση οικογενειακών μυστικών, στην πρώτη περίπτωση με χιούμορ, στην δεύτερη με την μέθοδο της θυματοποιήσεως.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς κάτοχος διδακτορικού στην Ψυχολογία, για να γνωρίζει ότι τα θύματα είναι, γενικώς, συμπαθή. Στην ειδική περίπτωση της πρώην ηθοποιού και πρώην H.R.H. (Her Royal Highness), η κατά μέτωπον επίθεσις σε μία πανίσχυρη οικογένεια την καθιστά ακόμη πιο συμπαθή, εάν σκεφθούμε την ιστορία του Δαυΐδ και του Γολιάθ. Είναι όμως η Μέγκαν «Δαυΐδ»; Χμ, μάλλον όχι. Από την βίλλα της στο Montecito, αξίας 12.000.000 δολλαρίων, με γήπεδο τέννις και πισίνες, το μόνο που μπορεί να υποστηρίξει είναι η φιλοδοξία της να κεφαλαιοποιήσει την φήμη της από αυτήν την διαμάχη. Είναι, άλλωστε, μία διαδεδομένη τάσις των celebrities στις Η.Π.Α. να δημιουργούν θετικό κλίμα στο κοινό, παρουσιάζοντας τα βάσανά τους. «Δεν υποφέρουν μόνον οι φτωχοί, ούτε είναι προνόμιο των αδυνάτων να τους λυπούνται», φαίνεται να είναι το motto τους, με την κοινή γνώμη να πείθεται για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο, αναλόγως με την περίπτωση και την performance.
Την performance της Meghan ήλθε να αντικρούσει η δήλωσις της βασιλίσσης Ελισάβετ, συμφώνως με την οποία προτρέπει τα θέματα που προέκυψαν να συζητηθούν ιδιωτικώς, ο εστί μεθερμηνευόμενον εις την αρχαίαν ελληνικήν, μη εν δήμω.
Illustration: Matt Kenyon