Αρχές 20ου αιώνα. Σε ένα χωριό του Πόντου άνθρωποι δολοφονούνται βίαια και άνανδρα και όσοι καταφέρνουν να γλιτώσουν, μένουν πίσω με το βάρος να συνεχίσουν την κληρονομιά που τους άφησαν οι πρόγονοί τους. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ποντίων που θανατώθηκαν είναι 353.000 σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου κατά την περίοδο 1916-1923. Εμβαθύνοντας και αναζητώντας την αλήθεια μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, το βιβλίο “Πόντος: Οι ρίζες μας” του Αναστάσιου Σταμπουλίδη προσπαθεί να αποτυπώσει όλη την αλήθεια του Ποντιακού Ελληνισμού.
Πρωταγωνιστές του βιβλίου δεν είναι παρά οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο όλα όσα έζησαν και κατέγραψαν στα ημερολόγια τους. Ένα σύνολο μαρτυριών και σκληρών γεγονότων που πραγματικά ανατριχιάζεις. Άνδρες περιγράφουν τους αγώνες τους και γυναίκες μοιρολογούν για όσους έχασαν και για τη ζωή που άφησαν πίσω τους. Διαβάζοντας το βιβλίο, ο αναγνώστης θα γνωρίσει την πολυτάραχη ζωή του ποντιακού πληθυσμού, μέσα από τις κακουχίες, την εξορία και την προσφυγιά. Ταυτόχρονα, όμως, θα μάθει όλα όσα συνθέτουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή των Ποντίων μέχρι και σήμερα.
Συνολικά, το βιβλίο αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στο οποίο παράλληλα διαφαίνεται η ισχυρή θέληση, η πίστη στις παραδόσεις και η αλώβητη εθνική συνείδηση των Ελλήνων.