του Χρήστου Ζαμπούνη
Ένα από τα 127 δελφικά παραγγέλματα που διεσώθησαν, δέον να προστεθεί στις πολυσέλιδες συμβάσεις των κοινοτήτων και των παρόχων του Internet. Ο λόγος; Η επέλασις των haters (από το ρήμα hate, μισώ) στο Διαδίκτυο.
Η πρόσφατος «ευχή» στον παρουσιαστή Σάββα Πούμπουρα για «ψόφο και καρκίνο», επειδή έκανε μία άστοχη, ομολογουμένως, τοποθέτηση σχετικώς με την απλήρωτη εργασία, αποδεικνύει πόσο ανοχύρωτος είναι ο εικονικός κόσμος. Στόχος των συνήθως ανωνύμων haters γίνονται οι επώνυμοι, παντός είδους, υπό την έννοια της αναγνωρισιμότητος. Όσο πιο διάσημος είναι κάποιος, είτε πρόκειται για πολιτικό, είτε για ηθοποιό, είτε για influencer, τόσο πιο ευθέως ανάλογες είναι οι επιθέσεις εναντίον του.
Ο κανιβαλισμός και η χυδαιότης έχουν μετατρέψει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτυώσεως (social media) σε ρινγκ, όπου την θέση των γρονθοκοπημάτων έχει πάρει η εκροή χολής. Η πανδημία με τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα δεν εβοήθησαν στην αποκλιμάκωση της λεκτικής βίας. Το αντίθετο μάλλον, την επαύξησαν σε ανησυχητικό βαθμό, οπότε τίθεται εύλογο το ερώτημα: Τι δει πράττειν;
Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι φρονώ ότι μας έδωσαν την απάντηση, να απέχουμε από την κακία. Κακίας απέχου.