Πότε και σε ποιους απαντάμε;
[ssba]

του Χρήστου Ζαμπούνη

Η προτροπή του νέου διοικητού του Εθνικού Φορέως Κοινωνικής Ασφαλίσεως (Ε.Φ.Κ.Α.) προς τους υπαλλήλους του Οργανισμού να «ανταποκρίνονται στα e-mails και στις τηλεφωνικές κλήσεις των πολιτών», έφερε και πάλι στο προσκήνιο ένα από τα κεντρικά θέματα της ανθρώπινης επικοινωνίας. Όπως σαφώς προσδιορίζεται στο Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών, ως Επικοινωνία ορίζεται η ανταλλαγή απόψεων, συναισθημάτων, ιδεών, σκέψεων, μεταξύ δύο ή περισσοτέρων προσώπων. Στην Πληροφορική και στις Τηλεπικοινωνίες αποδίδεται με το υπώνυμο «Διεπαφή».

Εάν θέλουμε να δώσουμε μία εικόνα, η επικοινωνία ομοιάζει με την αντισφαίριση, όπου η μπάλα δέον να μετακινείται από τον έναν παίκτη στον άλλον. Ο παίκτης που αδυνατεί να επιστρέψει την μπάλα, χάνει πόντο. Το ίδιο ισχύει και στις τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και στη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Ο κανών είναι απλός. Φροντίζουμε να απαντάμε, σχεδόν σε άπαντες και στα πάντα. Επί παραδείγματι, όταν ο συνομιλητής μας αποκρύπτεται είτε στο κινητό είτε στον υπολογιστή πίσω από την ανωνυμία, δεν έχουμε ουδεμία υποχρέωση να δώσουμε συνέχεια. Επίσης, δεν δίνουμε συνέχεια σε απειλητικά, υβριστικά και επιμόνου φλερτ μηνύματα. Το ίδιο ισχύει και στα μαζικά μηνύματα, ακόμη και εάν είναι ευχετήρια.

Ο δεύτερος παράγων που ενοχλεί στην διεπαφή είναι η καθυστέρησις της απαντήσεως. Οι ανυπόμονοι οφείλουν να έχουν υπ’ όψιν τους ότι ο μέσος άνθρωπος στον ανεπτυγμένο κόσμο δέχεται εκατοντάδες μηνύματα καθημερινώς, από τους συγγενείς του έως τις τράπεζες, οπότε του είναι αδύνατον να διαχειρισθεί επιτυχώς, εκτός και εάν έχει γραμματειακή υποστήριξη, όλον αυτόν τον όγκο πληροφοριών. Το εύλογο διάστημα, πάντως, της αναμονής κυμαίνεται μεταξύ 24 και 48 ωρών. Εάν τούτο δεν επισυμβεί, υπάρχει η εναλλακτική να ξαναστείλουμε το μήνυμα, ως υπενθύμιση. Ας μην λησμονούμε πως υπάρχουν και τα spams, όπου ενδεχομένως να κατέληξε η αλληλογραφία μας, καθώς και οι αφηρημένοι ή ξεχασιάρηδες χαρακτήρες, τους οποίους δεν πρέπει να συνεριζώμεθα.

Εν πάσει περιπτώσει, επειδή είναι χειρότερο το δικαιολογείν από το σφάλλειν ζητάμε συγγνώμη εάν δεν επιστρέψουμε την «μπάλα» ή την καθυστερήσουμε.

[ssba]
Opinions