Σπύρος Πώρος, Αθήνα–Auckland: τόσο μακριά, τόσο κοντά

της Χριστίνας Μόνη

Έγινε γνωστός στην αρχή ως μοντέλο με διεθνή καριέρα και αργότερα αφιερώθηκε στη μεγάλη του αγάπη, τη φωτογραφία. Σήμερα είναι πίσωαπό τον φακό σε κάποιες από τις μεγαλύτερες καμπάνιες μόδας… Ο λόγος για τον Σπύρο Πώρο. Πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει αντισυμβατικό. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για έναν πραγματικό «ροκ σταρ» φωτογράφο. Όσοι τον γνωρίζουν καλά ξέρουν πως ο Σπύρος δεν χρειάζεται να μιλήσει για να πει αυτό που θέλει, τα μάτια του λένε πολλά από μόνα τους. Πλέον ζει στη Νέα Ζηλανδία και η συνέντευξή μας γίνεται από τη μεγάλη αυτή απόσταση. Η κουβέντα μας όμως έχει αυτό το ενδιαφέρον που μόνο ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης σαν τον Σπύρο μπορεί να της δώσει. Η ζωή του έχει πολλούς μεγάλους σταθμούς. Πειραιάς, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Παρίσι, Νέα Ζηλανδία και κάποια στιγμή –γιατί όχι;– και πάλι Αθήνα.

Ο ίδιος μας λέει πάνω στην κουβέντα ότι η Ελλάδα είναι πάντα για εκείνον η επιλογή του. «Το ότι έφτασα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία είναι κάτι που ακόμα και σήμερα με εκπλήσσει… Δεν πήρα ποτέ την απόφαση να εγκατασταθώ μόνιμα στο εξωτερικό, ο χρόνος και οι καταστάσεις τα έφεραν έτσι. Η Ελλάδα είναι πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου και μου λείπει πολύ».

Το ξεκίνημα και η καριέρα του ως φωτογράφου: «Αυτό που με ώθησε στο να κάνω καριέρα στο modeling είναι το ότι ήταν κάτι εύκολο που δεν χρειαζόταν κεφάλαιο. Βέβαια, για να κάνει κάποιος καριέρα, εκτός από τα προφανή εξωτερικά προσόντα, θα πρέπει να έχει και μυαλό για να τα καταφέρει και φυσικά ένα ακόμη προσόν είναι η πειθαρχία. Πριν ασχοληθώ με το modeling, φλέρταρα με τη φωτογραφία, αλλά εκείνες τις εποχές ήταν ένα ακριβό “σπορ” και δεν ήταν εφικτό να ασχοληθώ σοβαρά. Αργότερα, όταν είχα την οικονομική δυνατότητα από τα χρήματα που απέκτησα από το modeling, επένδυσα στη φωτογραφία».

Harvey Keitel, Keira Knightley, Jennifer Lopez, Michael Stipe, David Byrne, Christopher North, Marc Anthony, Alessandra Ambrosio, Kylie Bax είναι μερικοί από τους διάσημους σταρ που έχουν «αφεθεί» στον φακό του Σπύρου Πώρου. Ο επιτυχημένος φωτογράφος έχει ξεχωρίσει για τον αντισυμβατικό του χαρακτήρα. Ο ίδιος τι πιστεύει για τον εαυτό του; «Έχω χαρακτηριστεί αντισυμβατικός ίσως επειδή δεν βολεύτηκα ποτέ, δεν με ενδιέφερε να βρω κάποια σιγουριά και να καθησυχάσω το ανήσυχο πνεύμα μου». Αν και δεν ζει πλέον στην Ελλάδα, ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις της χώρας και πολλές φορές εκφράζεται με καυστικά σχόλια στην προσωπική του σελίδα στο facebook. Δεν φοβάται να πει την άποψη του με θάρρος και δεν τον νοιάζουν οι δημόσιες σχέσεις σε ένα χώρο που φαίνεται να έχει σταματήσει να τον απασχολεί εδώ και καιρό.

Ο άνδρας σήμερα χαρακτηρίζεται…

Ο άνδρας στη σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από έλλειψη «drive».

Σε μια γυναίκα εκτιμάς…

Εκτιμώ την ακεραιότητα του χαρακτήρα της, την παιδεία της και την ομορφιά επίσης.

Επιλέγεις για διασκέδαση…

Διασκεδάζω σε μπαράκια με χαρακτήρα, όπου μπορώ να καπνίζω τα αγαπημένα μου πούρα…

Μια ταινία…

Το «Dog Day Afternoon», ταινία του 1975, με τον μοναδικό Al P acino.

Ένα βιβλίο…

«Η πτώση». Νουβέλα του Albert Camus.

Ένα μουσικό κομμάτι…

«Paint it Black» των Rolling Stones φυσικά.

Αυτοκίνητο…

Αγαπημένο αυτοκίνητο: Sprider Αlfa Romeo.

Social media…

Pinterest.

Τι κρατάς από την Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι τα χρώματα της ψυχής μου.

Το επόμενο σχέδιό σου…

Το επόμενο σχέδιό μου είναι να είμαι υγιής και να διατηρήσω το πνεύμα μου ανήσυχο.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, ξέρει ακριβώς ποιος είναι και προς τα πού βαδίζει. Πλέον εκτιμά ουσιαστικά πράγματα και, όπως πάντα, δεν διστάζει μπροστά στα δύσκολα. Τον εμπνέουν φωτογράφοι όπως οι Irving Pen και Maplethorpe, ενώ έχει εντυπωσιαστεί από το έργο των Michael Stipe, Harvey Keitel και του Έλληνα συγγραφέα Νάνου Βαλαωρίτη. Πιστεύει πως ούτε το Instagram ούτε και κανένα άλλο μέσο «δεν έχει τη δύναμη και τη δυναμική να ισοπεδώσει τη φωτογραφία. Όλοι πλέον είναι εν δυνάμει φωτογράφοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλοί φωτογράφοι». Θα ήθελε να φωτογραφίσει τη Monica Bellucci και μία από τις αγαπημένες του λήψεις είναι από το ταξίδι στην Ινδία, όπου απεικονίζεται ένα μικρό παιδί να πλένεται. Αυτός είναι ο Σπύρος Πώρος, ειλικρινής, αντισυμβατικός, με το πνεύμα του να παραμένει ανήσυχο.

 

Popular
Recent
About Men