του Χρήστου Ζαμπούνη
Οποία σύμπτωσις! Την ώρα που ενεκαινιάζετο το αναστηλωμένο ανάκτορο του βασιλέως Φιλίππου Β’ των Μακεδόνων στις Αιγές, το Netflix έρριπτε στην αρένα των μονομάχων της τηλεθεάσεως ένα ντοκυμαντέρ για τον υιό αυτού, τον Μέγα Αλέξανδρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Χόλλυγουντ επιχειρεί να προσεγγίσει τον βίο και το έργο του κορυφαίου στρατιωτικού νου της Ιστορίας, όπως παραδέχεται και η νέα παραγωγή. Το μειονέκτημα, όμως, του τελευταίου εγχειρήματος είναι ότι εστιάζει κυρίως στα «κουσέλια», ήτοι στα κουτσομπολιά, ή μικροϊστορίες αν προτιμάτε έναν πιο καθώς πρέπει όρο, για να κρατήσει το ενδιαφέρον ενός εθισμένου σε αυτήν την πρακτική, κοινού. « Ήταν ή δεν ήταν gay ο Μέγας Αλέξανδρος;», είναι το ερώτημα που τίθεται ήδη από τα πρώτα λεπτά του πρώτου επεισοδίου, μετά την «τρυφερή» του περίπτυξη με τον Ηφαιστίωνα, ενώ παραλείπεται η εκπαίδευσίς του από τον Αριστοτέλη, η οποία υπήρξε μάλλον πιο ουσιαστική για την μετέπειτα πορεία του, απ’ ό,τι οι σεξουαλικές του προτιμήσεις. Έτερη οδυνηρή παράλειψις, τουλάχιστον για το Σώμα των Ελλήνων αρχαιολόγων και μελετητών, είναι η απουσία τους, σε αντίθεση με τους εξ’ Εσπερίας συναδέλφους τους. Την τιμή σώζει η εργαζόμενη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ανασκαφεύς Καλλιόπη Λημνιού-Παπακώστα, αλλά σε δεύτερο ρόλο. Τον πρώτο, που έχει γίνει και η «μπαντιέρα» της πλατφόρμας streaming, έχει η αποκάλυψις του δόκτωρος Salima Ikram του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καΐρου. «Ο Ηφαιστίων δεν ήταν μόνον ένας λατρεμένος φίλος, αλλά ίσως ο μεγαλύτερος έρωτας του Αλεξάνδρου». Είναι απορίας άξιον γιατί οι συντελεσταί του ντοκυμαντέρ δεν απευθύνθησαν στην μαθήτρια του Μανώλη Ανδρόνικου, την δόκτωρα Αγγελική Κοτταρίδη, που τα τελεταία σχεδόν πενήντα χρόνια ασχολείται, in situ, εντοπίως με το θέμα. Είναι η ιδία που ως έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών ως έναν από τους πλέον περιόπτους της ελληνικής Αρχαιότητος.
Φθάνει, όμως, με την μεμψιμοιρία. Έστω και αν υστερεί ποικιλοτρόπως, η νέα σειρά του Netflix έχει το προσόν της διαιωνίσεως του θρύλου ενός αήττητου στρατιωτικού διοικητού, που εξελλήνισε την αυτοκρατορία του. Έφθανε από την Αδριατική έως το Παντζάμπ της Δυτικής Ινδίας, της Αιγύπτου και της Αραβικής Χερσονήσου συμπεριλαμβανομένων.
Y.Γ. Επί του πιεστηρίου, όπως έλεγαν στην εποχή του Γουτεμβέργιου. Η ανωτέρω επιφυλλίς είχε ολοκληρωθεί όταν πέρασε από το μυαλό μου η σκέψις ότι ίσως οι παραγωγοί του «Alexander the Great: the making of a God», να είχαν επικοινωνήσει με την κυρία Κοτταρίδη και εκείνη να είχε αρνηθεί την συμμετοχή της στο εγχείρημα. Τω όντι, ύστερα από τηλεφωνική μας συνομιλία επιβεβαιώθη η νέα εκδοχή, με το επιχείρημα της προστασίας της Ιστορίας, με «Ι» κεφαλαίο.