του Απόστολου Κοτσαμπάση
Νύχτα στο Stade de France στο Παρίσι. Προβολείς και ιαχές σε ένα γεμάτο γήπεδο για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Γαλλίας-Τουρκίας. Στις κερκίδες το πλήθος των, νεαρών κυρίως, Τούρκων οπαδών χαιρετά στρατιωτικά. Η εικόνα γίνεται viral. Το ίντερνετ στην υπηρεσία του νεο-οθωμανικού δόγματος. Στην αντίπερα του Αιγαίου όχθη ζουν ομαδικά την αυτοκρατορική τους ονείρωξη.
Την ίδια στιγμή, βάρκες συνεχίζουν να αποβιβάζουν μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά μας. Στην από εδώ πλευρά, αντίστοιχες μαζικές εκδηλώσεις υπάρχουν σε άλλα πεδία. Ανατρέχοντας στα trending του Youtube, οι νεαροί μας ανεβάζουν πρώτο το βίντεο κλιπ «Colpo Grosso». Δύο χώρες, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Τόσο κοντά και τόσο μακριά συνάμα. Εικόνες διαμετρικά αντίθετες συνθέτουν ένα πολύπλοκο παζλ. Υπάρχει αντιστοίχιση με την πραγματικότητα και σε ποιο βαθμό; Αν ναι, τα σημάδια δεν είναι ευοίωνα.
Η ειδοποιός διαφορά με προγενέστερες ιστορικές περιόδους είναι ότι τα γεγονότα λειτουργούν ως προβοκάτορας σε πραγματικό χρόνο, μέσω της οθόνης των κινητών και των social media. Ανατρέπουν de facto τον όποιο σχεδιασμό. Αποκαθηλώνουν βεβαιότητες και συμπεριφορές δεκαετιών. Καθιστούν ξεπερασμένες παραδοχές, βασισμένες σε δεδομένα αλλοτινών εποχών. Προκαλούν αλλά και προειδοποιούν.
Τα γεγονότα, λοιπόν, από μόνα τους προβοκάρουν και επηρεάζουν καταλυτικά τις εξελίξεις. Ιδιαίτερα εκείνες της πολιτικής. Δημιουργούν τη δική τους δυναμική. Ποια θα είναι η απάντηση; Δύσκολη η άσκηση. Διότι τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και οι όποιες επιθυμίες μας δεν μπορούν να αλλάξουν από μόνες τους την κατάσταση των πραγμάτων που αυτά δημιουργούν, όπως έλεγε κάποτε και ο John Adams.
US Air Force | LIFE | Getty Images | Ideal Image