του Γιάννη Βαλαβάνη
Το τελευταίο χρονικό διάστημα και ψάχνοντας στα διάφορα καταστήματα πώλησης πούρων, διαδικτυακά και μη, παρατήρησα την έλλειψη σε κάποια πούρα που λέγονται στη δική μας διάλεκτο ‘’δύσκολα’’. Για να το εξηγήσω καλύτερα ένα πούρο ανήκει σε αυτή τη κατηγορία όταν χρειάζεται μεγάλη εμπειρία καπνίσματος εκ μέρους του καπνιστή αλλά ταυτόχρονα να είναι κάποιο, κατά κόρον, μεγάλο σε μέγεθος. Εξού και η κατηγορία καπνιστών ‘’aficionado’’, ή απλά ο ειδικός, ο γνώστης. Τα μεγάλα σε μέγεθος πούρα έχουν να κάνουν και με το μήκος αλλά και με το πάχος, αυτό που λέμε ‘’δαχτυλίδι’’.
Τώρα θα αναρωτηθείτε προς τι όλη αυτή η εισαγωγή. Ένα πούρο με μεγάλο μήκος είναι πολύ πιο δύσκολο στο κάπνισμα του όταν το δαχτυλίδι είναι μικρό σε διάμετρο και πιο εύκολο όταν το δαχτυλίδι είναι πιο μεγάλο, όσο μεγαλύτερο τόσο πιο εύκολο στο τράβηγμα αλλά και όσο μικρότερο ταυτόχρονα σε μέγεθος ακόμα πιο εύκολο. Τα χοντρά και κοντά πούρα είναι πιο ελαφριά, λόγω πιο εύκολης εισροής αέρα, και πιο εύκολα στο κάπνισμα. Όλα αυτά τα γράφω για να καταλήξω στο δια ταύτα, έχουν εξαφανισθεί τα Doble Corona από την αγορά, όχι την Ελληνική αλλά και σαν παραγωγή από τις φάμπρικες.
Τα εν λόγω πούρα έχουν μήκος 194μμ και δαχτυλίδι 49(19,45μμ) και στην αγορά των πούρων Αβάνας υπήρχαν προεπαναστατικά αρκετές φάμπρικες που τα έφτιαχναν. Στα νεότερα χρόνια συνεχίζει η Partagas με τα Lusitanias, η Punch και η Vegas Robaina με το Don Alejandro, τα οποία έχω να δω αρκετό χρονικό διάστημα, η Hoyo de Monterrey σε κάποιες ειδικές εκδόσεις, η Ramon Allones με το Gigantes, το οποίο καταργήθηκε σχετικά πρόσφατα, και η Saint Luis Rey το οποίο στο σχετικά πρόσφατο χρόνο επαφής μου με το χώρο των πούρων δεν το έχω δει ούτε στη Κούβα, και δε γνωρίζω αν συνεχίζει να παράγεται ακόμα. Ευτυχώς υπάρχει ακόμα σε παραγωγή το πολύ αγαπημένο Lusitanias και σώζεται η κατάσταση. Ένα πούρο με έντονα αρώματα και μεγάλη επίγευση που απευθύνεται αποκλειστικά σε ‘’aficionados’’. Επιδέχεται μακρά ωρίμανση και για μένα είναι το δεκάρι των πούρων.
Είχα δοκιμάσει και κάποια εξίσου αξιόλογα Doble Corona, της La Aurora και της Davidoff, και τα δύο από Δομινικανή Δημοκρατία, τα οποία θεωρώ αξιόλογα αλλά από ότι βλέπω είναι και αυτά όπως και οι αυθεντικοί πρόγονοι τους σε κατάσταση ‘’discontinued’’. Η λέξη πρόγονοι που χρησιμοποίησα πιο πάνω έχει να κάνει με το ότι η λέξη Doble Corona προσδιορίζει συγκεκριμένες προδιαγραφές μεγέθους, Κούβας ως είθισται, και οι υπόλοιπες φάμπρικες χρησιμοποιούν την ορολογία για να χαρακτηρίσουν πούρα παρεμφερών μεγάλων μεγεθών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ετοιμολογία της λέξης πλέον έχει παραφραστεί με σκοπό να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κάθε εταιρίας. Τουλάχιστον εφόσον χρησιμοποιείται η ορολογία ας παραπέμπει σε ακριβή στοιχεία και σωστές προδιαγραφές.