8 1/2

του Σάββα Παπαδόπουλου

Μετά τη διεθνή επιτυχία της ταινίας «La dolce vita» (1960), ο Φελίνι περνά μια κρίση έμπνευσης καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των παραγωγών και του κοινού, που περιμένουν ανυπόμονα το επόμενό του φιλμ. Μέσα στο καλλιτεχνικό αδιέξοδο και τη συνεχή πίεση, εμπνέεται το «Otto e mezzo» (1963), μια σουρεαλιστική αυτό-ψυχανάλυση, που λίγους μήνες αργότερα θα του χαρίσει το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Το φιλμ ακολουθεί την ιστορία του Guido Anselmi (Marcello Mastroianni), ενός πετυχημένου σκηνοθέτη που φιλοδοξεί να γυρίσει την επόμενή του ταινία, ενώ βρίσκεται σε ένα υπαρξιακό και προσωπικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να χάνεται όλο και περισσότερο μέσα σε έναν λαβύρινθο σκέψεων, ονείρων και προβληματισμών. Περιτριγυρισμένος από ηθοποιούς που ζητάνε μια θέση στην ταινία, παλιούς και νέους συνεργάτες, και φυσικά τον απαιτητικό παραγωγό του, ο Guido καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του για να ανταποκριθεί στα επαγγελματικά του καθήκοντα.

Το «Otto e mezzo», ένα ιδιαίτερο φιλμ, που ολοκληρώνεται με τη μουσική του Nino Rota, πραγματεύεται την ατέρμονη πάλη του ανθρώπου με το βαθύτερο εγώ του, και όλα τα εμπόδια που συναντά ένας καλλιτέχνης προκειμένου να εξαγνιστεί μέσω της τέχνης που υπηρετεί.
Popular
Recent
Entertainment