του Γιώργου Αρχιμανδρίτη
Με την ευκαιρία της έκδοσης του πολυτελούς τόμου «Το αιώνιο Κάπρι» (Εκδόσεις Gourcuff-Gradenigo), ο συγγραφέας του βιβλίου, Jean–Pascal Hesse, διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου Pierre Cardin και νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος στο όγδοο διαμέρισμα του Παρισιού, μας μιλά για το μυθικό νησί και μας αποκαλύπτει τα μυστικά του.
Πώς γεννήθηκε η αγάπη σας για το Κάπρι;
Στο Κάπρι πήγα για πρώτη φορά χάρη στον Πιερ Καρντέν. Από την αρχή της συνεργασίας μας, τη δεκαετία του ’90, μου μιλούσε συνεχώς για το νησί αυτό στο οποίο είχε πρωτοπάει ένα καλοκαίρι με τον Λουκίνο Βισκόντι στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Όταν έφτασαν εκεί, γνώρισαν μάλιστα την Τζάκι Κέννεντι και την αδελφή της, την Λη Ρατζιβίλ, και πέρασαν μαζί τις διακοπές τους. Το φαντάζεστε; Πρόκειται για ονειρικό κινηματογραφικό σενάριο! Καθώς, λοιπόν, μου μιλούσε με τόσο ενθουσιασμό για το Κάπρι εκείνης της εποχής, τον Ιούλιο του 1996, αποφάσισα να το επισκεφθώ κι εγώ και από τότε πηγαίνω κάθε καλοκαίρι.
Τα νησιά Faraglioni στα ανοιχτά του Capri.
Τι σας γοήτευσε στο Κάπρι;
Κατ’ αρχάς η ομορφιά του που έχει μείνει ανέπαφη παρά τα πλήθη των τουριστών, η υπέροχη θάλασσά του, το μαγευτικό του φως, τα μικρά λευκά σπίτια που τα ασπρίζουν με ασβέστη κάθε καλοκαίρι. Αν φτάσεις στο νησί το βράδυ που είναι φωτισμένο, είναι σαν να βλέπεις καρτ ποστάλ. Αρχικά λοιπόν με άγγιξε το φυσικό τοπίο. Σιγά σιγά όμως, καθώς κατά βάση είμαι ιστορικός, ενδιαφέρθηκα για την πλούσια ιστορία του, από τον αυτοκράτορα Τιβέριο που ζούσε εκεί, στη βίλα Jovis, μέχρι το διεθνές τζετ σετ της δεκαετίας του ’60 και την Μπριζίτ Μπαρντό, που προλόγισε το βιβλίο μου. Το νησί ήταν μάλιστα από παλιά τόπος υποδοχής καταραμένων ποιητών, συγγραφέων και καλλιτεχνών που βρισκόταν κατά κάποιον τρόπο στο περιθώριο της κοινωνίας.
Άγαλμα του Ιουλίου Καίσαρα ο οποίος απευθύνει χαιρετισμό προς τον κόλπο της Νάπολης.
Όπως για παράδειγμα;
Όπως ο αριστοκράτης Γάλλος συγγραφέας, Ζακ ντ’Αντελσβαρντ-Φερσέν, απόγονος του Φερσέν που ήταν εραστής της Μαρίας Αντουανέτας, ο οποίος μετά από μια πολύκροτη δίκη στο Παρίσι για λόγους ηθών, αναγκάστηκε να εξοριστεί στο Κάπρι στις αρχές του εικοστού αιώνα. Εκεί έκτισε την βίλα Lysis, μια από τις πιο ωραίες βίλες του νησιού, όπου έζησε ένα πάθος καταστροφικό με έναν νεαρό Ιταλό, τον Νίνο. Πέθανε μάλιστα πολύ νέος, θέτοντας ο ίδιος τέρμα στη ζωή του. Το νησί λάτρευε επίσης ο Όσκαρ Ουάιλντ, η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, ο Κούρτσιο Μαλαπάρτε στον οποίον ανήκε η υπέροχη βίλα όπου γύρισε ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ την «Περιφρόνηση» με την Μπριζίτ Μπαρντό και τον Μισέλ Πικολί, ο Άξελ Μουντ, ένας Σουηδός γιατρός που εγκαταστάθηκε στο Ανακάπρι στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα – στο σπίτι του μπορεί να δει κανείς ακόμα και σήμερα τα έπιπλα εκείνης της εποχής σαν τίποτα να μην το έχει αγγίξει από τον θάνατό του. Όλοι αυτοί και άλλοι πολλοί, όπως ο Μαξίμ Γκόρκι ή ο Πάμπλο Νερούδα, συνέβαλαν στη δημιουργία της φήμης του Κάπρι, το οποίο, πρέπει να πω, δεν είναι ένα εύκολο νησί. Το Κάπρι πρέπει να το αξίζεις.
H βίλα Malaparte.
Ποιες είναι για σας οι απολαύσεις που προσφέρει το νησί;
Όταν είσαι στο Κάπρι, έχεις τον χρόνο να ζήσεις. Σηκώνεσαι ό,τι ώρα θέλεις, πηγαίνεις για πρωινό καφέ στην Piazzetta, την οποία πολλοί αποκαλούν «μικρό θέατρο του κόσμου» ή «σαλόνι» του Κάπρι, διότι εκεί συναντά κανείς, πέρα από τους τουρίστες, τις πιο πολυσυζητημένες διασημότητες του κόσμου. Μετά κατεβαίνεις με τα πόδια στην Fontelina, την πολύ άγρια αλλά και πολύ σικ ιδιωτική πλαζ απέναντι από τους βράχους Faraglioni. Μένεις εκεί όλη τη μέρα, απολαμβάνοντας τη θάλασσα, τον καυτό ήλιο και το τραγούδι των τζιτζικιών και το βράδυ ανεβαίνεις – πάλι με τα πόδια – στην πόλη, κάνεις ένα ντους και πας να δειπνήσεις σε ένα μικρό εστιατόριο. Στο Κάπρι, τα πάντα σε κάνουν να αισθάνεσαι όμορφα. Ο υπέροχος καιρός, η θεϊκή θάλασσα, τα ωραία φαγητά, η ζέστη, το φως, το γεγονός ότι συναντάς τους λάτρεις του νησιού κάθε καλοκαίρι. Κι έπειτα είναι οι καταπληκτικές μυρωδιές του. Όταν φτάνεις στο Κάπρι, στην Μαρίνα Γκράντε, και ανεβαίνεις στην πόλη, στον κεντρικό δρόμο υπάρχει ένα πολύ γνωστό ζαχαροπλαστείο όπου κάνουν παγωτά και ένα είδος γκοφρ από το οποίο ευωδιάζει όλο το Κάπρι. Εγώ όταν είμαι εκεί ξεχνάω τα πάντα. Αφήνομαι να παρασυρθώ από την ανέμελη ζωή του νησιού που σηματοδοτεί για μένα την αρχή των καλοκαιρινών μου διακοπών. Το Κάπρι είναι η αναπνοή μου.
Η ιδιωτική παραλία Fontelina.
Πόσο έχει αλλάξει το νησί από την εποχή της Τζάκι Κένεντι, του Τζιάνι Ανιέλι, του Ωνάση ή της Μπριζίτ Μπαρντό;
Το εκπληκτικό με το Κάπρι είναι ότι μπορείς, αν θέλεις, να αναμιχθείς με τους τουρίστες, μπορείς όμως και να απομονωθείς. Πολλοί άλλωστε από τους τουρίστες είναι περαστικοί. Έρχονται για μια μέρα να δουν το νησί και φεύγουν το βράδυ. Εγώ κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μένω μέσα στην πόλη. Πηγαίνω, όπως σας είπα, στην Piazzetta πολύ νωρίς το πρωί και ξαναβγαίνω το βράδυ μετά την πλαζ, όταν πολλοί από τους τουρίστες έχουν ήδη φύγει. Ο κόσμος που μένει το βράδυ στο Κάπρι είναι πολύ διαφορετικός. Είναι άνθρωποι κομψοί – μεταξύ των οποίων πολλοί Αμερικανοί – οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο για να ντυθούν ωραία για την βραδινή τους έξοδο. Το Κάπρι έχει μια ελιτίστικη πλευρά, η οποία πρέπει να προστατευθεί, όπως έχει προστατευθεί το φυσικό τοπίο του νησιού με τα υπέροχα σπίτια του, τα ευωδιαστά του πεύκα, τα γιασεμιά, τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές του. Στο Κάπρι μπορείς να δεις τα πάντα, να βρεις τα πάντα, να κάνεις τα πάντα. Είναι ένα όνειρο. Και όσο και αν σήμερα έχει πολύ περισσότερους τουρίστες, το Κάπρι είναι και θα είναι για πάντα το Κάπρι. Ένα μαγικό νησί που το έχουν ευλογήσει οι Θεοί.
Το βιβλίο «Capri, l’éternelle» από τον εκδοτικό οίκο Gourcuff Gradenigo.
Photo Credit: Umberto D’Aniello