Η “Megalopolis” διαμορφώνεται στο μυαλό του Φράνσις Φορντ Κόπολα για σχεδόν το μισό της ζωής του και τώρα είναι επιτέλους έτοιμος να τη δείξει στον κόσμο. Ο 85χρονος σκηνοθέτης των The Godfather και Apocalypse Now ολοκλήρωσε επιτέλους το έργο του, με σημαντικό προσωπικό κόστος. Το retro-futuristic epic “Megalopolis” θα κάνει το ντεμπούτο του τον επόμενο μήνα στο Φεστιβάλ των Καννών.
Η ταινία είναι για τις προσωπικές, πολιτικές και ρομαντικές συγκρούσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μιας μάχης για την κατασκευή μιας αμερικανικής ουτοπίας και διαμορφώθηκε εν μέρει από την εικαστική προφητεία του H.G. Wells, μια δολοφονική συνωμοσία από την αρχαία ρωμαϊκή ιστορία, τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και από την τεράστια επιρροή των ειδήσεων. «Σε αυτό, πρόσθεσα όλα όσα είχα διαβάσει ή έμαθα ποτέ», λέει ο Coppola σε μια δήλωση.
Ο Adam Driver πρωταγωνιστεί ως ο ιδεαλιστής αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης που σχεδιάζει να ξαναχτίσει μια πόλη που έχει ερειπωθεί και η Nathalie Emmanuel ως κόρη του εχθρού του, ενός διεφθαρμένου δημάρχου (Giancarlo Esposito), ο οποίος αρέσκεται στο δημοτικό του βασίλειο όπως είναι. Στην επίσημη σύνδεσή του για την ταινία, ο Coppola περιγράφει τον χαρακτήρα του Driver ότι έχει τη «δύναμη να σταματήσει τον χρόνο», ενώ ο χαρακτήρας της Emmanuel είναι παγιδευμένος μεταξύ των δύο, βαθιά ερωτευμένη με τον αρχιτέκτονα μεν, αλλά πιστή στον σκληροτράχηλο πατέρα της, «αναγκάζοντάς την να ανακαλύψει τι πιστεύει πραγματικά ότι αξίζει η ανθρωπότητα».
Το εκτεταμένο cast περιλαμβάνει επίσης τους Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Dustin Hoffman, Jon Voight, Laurence Fishburne (που ήταν o έφηβος στρατιώτης στο Apocalypse Now), Kathryn Hunter, Grace VanderWaal και James Remar.
Ο Κόπολα αρνήθηκε να εμφανιστεί σε συνέντευξη για το πρώτο υλικό της επερχόμενης ταινίας που μόλις κυκλοφόρησε. Άλλωστε, η σύζυγός του για 61 χρόνια, Eleanor, πέθανε νωρίτερα αυτό το μήνα, και ο σκηνοθέτης και η οικογένειά του παραμένουν σε πένθος.
Δήλωσε όμως:
«Οι σπόροι για τη Μεγαλόπολη φυτεύτηκαν όταν ως παιδί είδα το H.G. Wells’s Things to Come», λέει ο Coppola. «Αυτό το κλασικό «Korda» της δεκαετίας του 1930 έχει να κάνει με το χτίσιμο του κόσμου του αύριο και ήταν πάντα μαζί μου, πρώτα ως το «παιδί επιστήμονας» που ήμουν και αργότερα ως σκηνοθέτης».