Αν ρωτήσουμε τον Sir Paul Smith, ποιά πόλη θεωρεί την πρωτεύουσα του στυλ θα μας πει ότι είναι το Bacongo.
Το Bacongo βρίσκεται στα περίχωρα του Κονγκό και είναι «προάστιο» της πόλης Brazzaville. Πώς όμως μια πόλη που τα ψηλότερα κτήριά της είναι κοντέινερ, οι δρόμοι της είναι χωματόδρομοι και το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες είναι τα 47 χρόνια μπορεί να διεκδικεί αυτό τον τίτλο;
Ο Sir Paul Smith μας εξηγεί: το Bacongo είναι η πόλη που γεννήθηκε το κίνημα τον Sapeur. Η λέξη Sapeur βγαίνει από το ακρώνυμο S.A.P.E. Societe de Ambianceurs et de Personnes Elegantes που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κίνημα για την βελτίωση ανθρώπων με κομψότητα» ή πιο απλά «κοινωνία κομψευόμενων ανθρώπων».
Οι Sapeur ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, παρ’ όλα αυτά όμως, η εξωτερική τους εμφάνιση είναι άψογη. Χρησιμοποιούν το στυλ ως συμβολική κίνηση ενάντια στην εξαθλίωση και την ανέχεια.
Στον κόσμο της απόλυτης φτώχειας που ζουν οι Sapeur, η απόκτηση μιας άψογης γκρανταρόμπας είναι ένας πραγματικός άθλος, όπως επίσης άθλος είναι να διατηρηθεί καθαρή.
Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πώς ξεκίνησε αυτή η κουλτούρα, που έχει τις καταβολές της στον 19ο αιώνα, την εποχή των Δανδήδων. Είναι κατάλοιπο της σκληρής αποικιοκρατικής πολιτικής των Βέλγων ή μια προσπάθεια πολύ φτωχών ανθρώπων να «ξεγελάσουν» τον εαυτό τους στο δύσκολο περιβάλλον που ζουν; Ίσως λίγο και από τα δύο.
Οι Sapeur δεν έχουν πολλά, δουλεύουν σκληρά, βγάζουν λίγα και τα ξοδεύουν όλα σε μια υλιστική υπερβολή, την εξωτερική τους εμφάνιση.
Ακούγεται «ρηχό», αλλά δεν είναι η απόλυτη αλήθεια, γιατί οι Sapeur είναι παραπάνω από αυτό που προβάλουν προς τα έξω. Αρκετά συντηρητικοί, χριστιανοί, και απέχουν από τα ναρκωτικά.
Παρουσιάζονται στον κόσμο όπως «ιδανικά» θα ήθελαν να είναι ο κόσμος. Μια κοινωνία καλοντυμένων ευγενικών κυρίων.
Μπορεί η υπερβολή να είναι το κυρίαρχο στοιχείο στο ντύσιμό τους, αλλά ακόμα κι εκεί υπάρχουν αυστηροί κανόνες.
Οι Sapeur αγαπούν τα έντονα χρώματα, αλλά ποτέ δεν θα φορέσουν παραπάνω από τρία μαζί. Οι κάλτσες τους έχουν συγκεκριμένο ύψος και τα «σχισίματα» στο σακάκι τους, είναι πάντα 32cm.
Τα πουκάμισα πρέπει πάντα να είναι ραμμένα και ποτέ έτοιμα, πολλοί δε εντέχνως, αφήνουν την «κάτω» διπλή μανσέτα του υποκαμίσου τους ξεκούμπωτη, μια sprezzatura τρόπον τινά, για να τονίσουν ότι το υποκάμισο είναι bespoke.
Ο «αρχιεπίσκοπος» δε των Sapeur είναι ο μουσικός Papa Wemba, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που μοιάζει μεταξύ του Γιώργου Μάνγκα και του James Brown.
Τους γνωρίσαμε πρώτη φορά το 2009 από το φωτογραφικό λεύκωμα του Danielle Tamagni, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Trolley. Το βιβλίο προλόγησε ο Sir Paul Smith.
Mισέλ Νικολαρέας