Η Ελένη Αντωνιάδου γίνεται ένα από τα 20 Βarbie “Role Models”
Η ανάγκη για ανατροπή των στερεοτύπων και ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ στην συγχρονη πραγματικότητα. Αυτό έγινε αντιληπτό από την εταιρεία Μattel, η οποία με αφορμή την 60ή επέτειό της και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επιλέγει γυναίκες οι οποίες έχουν αποτελέσει πρότυπα τόσο στο σήμερα όσο και στο χθες. Στα 20 “Role Models” που έχει επιλέξει, συμπεριλαμβάνονται σπουδαίες προσωπικότητες όπως η ιστορική ζωγράφος Frida Kahlo, η Αμερικανίδα πρωτοπόρος της αεροπορίας Amelia Earhart αλλά και πιο σύγχρονα πρότυπα, όπως η πρωταθλήτρια τέννις Naomi Osaka.
Ένα από τα πρόσωπα αυτά τα οποία επέλεξε είναι η Ελένη Αντωνιάδου, ερευνήτρια στη NASΑ, προκειμένου να γίνει η πρώτη Ελληνίδα Barbie Role Model. Μέσα από σκληρή δουλειά η νεαρή επιστήμονας έχει καταφέρει να είναι αναγνωρίσημη σε όλο τον κόσμο για τα επιτεύγματά της, μεταξύ των οποίων έχει διακριθεί για στον τομέα της μεταμόσχευσης τεχνητών οργάνων, μιας πρωτοποριακής και φιλόδοξης μεθόδου που αναμένεται να σώσει εκατομμύρια ζωές.
«Ήταν πολλές οι στιγμές που ένιωσα ότι είναι πολύ μεγάλα τα εμπόδια για να τα προσπεράσω. Όμως πίστεψα στον εαυτό μου και σκέφτηκα ότι κάθε όνειρο όταν του βάζεις μια ημερομηνία, γίνεται στόχος και κάθε στόχος όταν κάνεις μικρά, μικρά βήματα μπορεί να επιτευχθεί. Και κάθε βήμα μας φέρνει κάθε μέρα όλο και πιο κοντά στο να πετύχουμε το όνειρο μας… Μπορείς να γίνεις ό,τι ονειρεύεσαι», έχει πει η ίδια.
Η 31χρονη επιστήμονας είναι επικεφαλής του οργανισμού Μεταμοσχεύσεων χωρίς Δότες, ενώ μεταξύ άλλων ασχολείται με τη βιοτεχνολογία και την αναγεννητική ιατρική, ενώ το 2012 επιλέχθηκε να είναι ένα από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας της Διεύθυνσης Βιοτεχνολογίας στο εργαστήριο της NASA.
Επιπλέον το 2013 υπήρξε ακόμα μια διάκριση για την Ελένη Αντωνιάδου, καθώς κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης FDM Everywoman In Technology Awards στο Λονδίνο, αναδείχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς. Δημιούργησε μια τεχνητή τραχεία, η οποία χρησιμοποιήθηκε σε ασθενή που έπασχε από καρκίνο και μάλιστα είχε επιτυχή αποτελέσματα. Αυτό ήταν το πρώτο πλήρως λειτουργικό τεχνητό όργανο που μεταμοσχεύθηκε σε ασθενή και αυτό το επίτευγμα ήταν αρκετό για να χαρίσει στην Ελένη Αντωνιάδου αυτή τη σημαντική διάκριση.
Η διαδρομή της Ελένης Αντωνιάδου ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε και εν συνεχεία μεγαλώνοντας ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ελλάδα, με αντικείμενο την Πληροφορική στη Βιοϊατρική και στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.