της Χριστίνας Μόνη
Αραιοκατοικημένη, με τις λιγοστές πόλεις και χωριά διασκορπισμένα σε παράλιες τοποθεσίες, η Ισλανδία είναι ένα μοναδικό ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας. Η διάσημη τηλεοπτική σειρά «The Game of Thrones» γυρίστηκε εδώ. Αν και τα πλάνα της δημοφιλούς σειράς έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, τα τοπία υπάρχουν στην πραγματικότητα. Στην παγωμένη λοιπόν Ισλανδία βρίσκεται το τείχος της Φρουράς για την οποία έφυγε ο Τζον Σνόου. Συγκεκριμένα, οι τρομακτικές εκτάσεις «βόρεια του τείχους» είναι το Βατνατζοκάλ και τα παγωμένα βουνά είναι μια χειμερινή άποψη της περιοχής Χοφνταμπρέκα. Η σκηνή όπου ο Τζον Σνόου απολαμβάνει το καυτό μπάνιο του έχει γυριστεί στη «σπηλιά της λάβας» στην Γκροτάγκτζα.
Αναδύθηκε ως ηφαίστειο πριν από περίπου 25 εκατομμύρια χρόνια μέσα από τα ανταριασμένα κύματα του Ατλαντικού, γεγονός που την κάνει τη νεότερη γεωλογικά χώρα του κόσμου. Το απομονωμένο νησί της Ισλανδίας παραμένει μέχρι και σήμερα ένα γεωλογικό φαινόμενο σε εξέλιξη που χαρακτηρίζεται από την παρουσία δύο αντιθετικών στοιχείων, του νερού και της φωτιάς. Ενεργά ηφαίστεια, καυτά ποτάμια λάβας και εντυπωσιακοί θερμοπίδακες συνυπάρχουν με αρχαίους παγετώνες, δυνατούς καταρράκτες, γαλάζιες λίμνες και ορμητικούς ποταμούς, συνθέτοντας το μοναδικό τοπίο της άγριας, απροσπέλαστης και ανόθευτης ισλανδικής φύσης, η οποία συγκλονίζει και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη.
Εκεί σας περιμένει το φαντασμαγορικό Βόρειο Σέλας. Δεν χρειάζεται να πάτε στην ακτή του πουθενά για να δείτε μία από τις πιο μαγευτικές… παραστάσεις της φύσης. Σύμφωνα με επιστήμονες της NASA, το Βόρειο Σέλας, το οποίο είναι ορατό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, βρίσκεται στα πιο λαμπρά του, εδώ και πενήντα χρόνια, λόγω της αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας.
Το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα, με πληθυσμό 120.000 κατοίκους, αποτελεί τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και ταυτόχρονα τη βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η ονομασία της πόλης είναι ισλανδική και σημαίνει «Κόλπος Καπνού», προφανώς από τους ατμούς των ζεστών πηγών. Η πτήση για το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ διαρκεί περίπου οχτώ ώρες, με μία ενδιάμεση στάση σε αεροδρόμιο της Βρετανίας.