Το αγόρι που ήρθε στον κόσμο στις 25 Απριλίου του 1947 στο Αμστερνταμ και πήρε το όνομα Γιόχαν Χέντρικ Κρόιφ, έμελλε να αλλάξει προς το καλύτερο το δημοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη. Πρώτα ως παίκτης και μετέπειτα ως προπονητής «γέννησε» ποδόσφαιρο, έφερε νέες ιδέες και ήταν ο κύριος εκφραστής του “Τotal Football”. To οραματίστηκε και το υλοποίησε ο μέντορας του Ρίνους Μίχελς με τον ίδιο στο γήπεδο, το εξέλιξε και το μεταλαμπάδευσε στη σύγχρονη εποχή ο Κρόιφ, από την άκρη του πάγκου με τον Αγιαξ και την Μπαρτσελόνα.
Από ηλικία 10 ετών ξεχώριζε στα τμήματα υποδομής του «Αίαντα». Παρότι ήταν ένα ψιλόλιγνο παιδί, χωρίς ιδιαίτερες σωματικές προδιαγραφές, η απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση, η οξυδέρκεια και η μεγαλοφυία του επισκίαζαν τα πάντα. Γρήγορα, λόγω του ξεχωριστού στυλ, τον αποκάλεσαν «Ιπτάμενο Ολλανδό» και τον θεώρησαν διάδοχο του «βασιλιά» Πελέ. Με τον Κρόιφ σημαντικότερο γρανάζι της μηχανής ο Αγιαξ στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 και η εθνική Ολλανδίας κυρίως στο Μουντιάλ του 1974 παρουσίασαν ένα νέο μοντέλο, πολύ θελκτικό για το μάτι του θεατή.
Οι επελάσεις, οι ντρίπλες, οι άψογες μεταβιβάσεις και η ευκολία στο σκοράρισμα του Γιόχαν Κρόιφ ήταν το σήμα κατατεθέν των «Οράνιε», που προσέφεραν μοναδικό θέαμα στα γήπεδα της Γερμανίας αλλά έμειναν χωρίς τίτλο, χάνοντας απρόσμενα στον τελικό από την οικοδέσποινα του Μουντιάλ με 2-1.
Εξω από το γήπεδο ήταν ασυμβίβαστος και παρέμενε απόλυτα πιστός στις αρχές και τις αξίες του. Ακόμα και αν χρειάζονταν να έρθει σε αντιπαράθεση με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της πατρίδας του, όπως συνέβη το 1978 με συνέπεια να χάσει το Μουντιάλ της Αργεντινής. Με παρόντα τον Κροιφ ήταν πολύ πιθανό οι «τουλίπες» να άνθιζαν και να έφταναν στην κορυφή του κόσμου.
του Μανώλη Σφακάκη
Photo: Getty Images/Ideal Image