Letter from Astypalea
[ssba]

Του Χρήστου Ζαμπούνη

Το Παλαιόν Άστυ κατά την ετυμολογία, μεταλλάσσεται με ταχείς ρυθμούς σε Νέον, υπό την έννοιαν της Καινοτομίας

Δύο ηλεκτροκίνητα Volkswagen τελευταίας εσοδείας (ID3) είναι παρατεταγμένα υπερηφάνως στον Πέρα Γιαλό. Το ένα έχει τα διακριτικά της Ελληνικής Αστυνομίας και το άλλο του Λιμενικού Σώματος. «Μας έχουν κάνει κι’ εμάς στον Δήμο ένα δώρο», εξηγεί ο δήμαρχος της νήσου κ. Νικόλαος Κομινέας. Δεν είναι γηγενής. Ήλθε μετά την Μεταπολίτευση στον εναλλακτικό, για τα δεδομένα της εποχής, προορισμό, και σήμερα εκλέγεται πανηγυρικώς για δεύτερη φορά, ως επιβράβευση του έργου του στην μετάβαση της Αστυπάλαιας σε ένα «έξυπνο βιώσιμο νησί», όπως χαρακτηριστικώς τονίζει.

Ήταν το όχι τόσο μακρινό 2021, όταν μετά βαΐων και κλάδων ο Έλλην πρωθυπουργός συναντάται με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Herbert Diess και ανακοινώνουν μία σειρά ενεργειών για την γενικευμένη ηλεκτροκίνηση (e-mobility). Δύο χρόνια αργότερα, η δυτικοτέρα νήσος των Δωδεκανήσων ευρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης με την καταπληκτική αναλογία ενός φορτιστού ανά 133 κατοίκους, ενώ κυκλοφορούν ήδη, περίπου 100 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους του.

«Από την αρχική τιμή των 33.500 ευρώ, με την απόσυρση και τις επιδοτήσεις και την κάτω του κόστους προσφορά της Volkswagen, η τελική τιμή πέφτει στις 7.000 ευρώ», επιχαίρει ο συνομιλητής μου. Η αστική συγκοινωνία με το σύστημα Astymou έγινε άκρως δημοφιλής το περασμένο καλοκαίρι, όπως εξομολογήθηκαν φίλοι που την επεσκέφθησαν. Πρόκειται για μία εφαρμογή που επιλέγει την στάση που ευρίσκεται πιο κοντά, σε μία από τις 27 προκαθορισμένες, και εντός 10-15 λεπτών ένα από τα ηλεκτροκίνητα ID Buzz αφικνείται σε 3 έως 8 λεπτά, αναλόγως την εποχή. Η στροφή της παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (Α.Π.Ε.), είναι το επόμενο σχέδιο των Αρχών. Εντός του 2024 αναμένεται να λειτουργήσουν ένα φωτοβολταϊκό πάρκο και ένας υβριδικός σταθμός εγκαταστάσεως μπαταριών. Το ρεύμα αποθηκεύεται στις μπαταρίες, και στην συνέχεια θα διανέμεται στο Δίκτυο, με μία αρχική πρόβλεψη καλύψεως άνω του 50% των αναγκών.

Την ώρα που η Αστυπάλαια υμνείται διεθνώς ως πρότυπο «αειφορίας», ένας από τους πιο ένθερμους λάτρεις του, ο Χένινγκ, απεφάσισε να πουλήσει την οικία του στην Χώρα και να νοικιάζει. Είχε έλθει και αυτός ως ανήσυχο νιάτο την δεκαετία του ’70 και ερωτεύθηκε την αυθεντικότητα του «επίγειου παραδείσου», όπως το ονομάζει. «Ήμασταν καμιά δεκαριά όλοι κι’ όλοι οι τουρίστες εκείνη την εποχή. Κοιμόμασταν σε τέντες στις παρθένες παραλίες. Αυτό, φυσικά, δεν μπορούσε να διαρκέσει για πάντα, είμαι όμως πολύ χαρούμενος που το έζησα».

Ο Χένινγκ θα συνεχίσει να ζει μονίμως στο νησί, αφού παντρεύτηκε Ελληνίδα και απέκτησαν έναν υιό. Η παρουσία του θα είναι ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος του παρελθόντος με το μέλλον.

[ssba]
Opinions