της Μαρίας Μυλωνά
Αφήνοντας σιγά σιγά πίσω μας το χειμώνα, δημιουργείται η επιθυμία να κάνουμε μια αλλαγή στη ζωή μας θέτοντας καινούριους στόχους, μέσα απ’ τους οποίους θα υιοθετήσουμε μια αίσθηση τακτοποίησης της ζωής μας σε αντίθεση με το χάος το οποίο μπορεί να επικρατεί στην εποχή μας. Όταν έχεις στόχους αισθάνεσαι πιο παραγωγικός, ενθουσιώδης, αισιόδοξος και λιγότερο λυπημένος. Η αισιοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προώθηση των στόχων μας, οι οποίοι πρέπει να είναι εναρμονισμένοι με τις αξίες μας και την προσωπική μας ανάπτυξη.
Ξεκινώντας γράψτε μια λίστα με τους στόχους της ζωής σας (Life Goals). Η δομή της δεν διαφέρει από μια απλή Bucket list, αυτή τη φορά όμως δεν θα αφορά ένα ταξίδι διακοπών, αλλά το ταξίδι της ίδιας σας της ζωής. Στη συνέχεια ορίστε τη χρονική διάρκεια στην οποία επιθυμείτε να επιτευχθεί το κάθε τι που περιλαμβάνεται μέσα σε αυτήν. Είναι σημαντικό να στοχοποιούμε και να οριοθετούμε το χρόνο στον οποίο πρέπει να ολοκληρωθούν κάποια πράγματα, διαφορετικά η αναβλητικότητα θα υπερισχύσει πιστεύοντας ότι έχουμε χρόνο… και ο χρόνος θα περνά χωρίς να είναι εποικοδομητικός.
Επιπλέον, είναι σημαντικό οι στόχοι μας να είναι ρεαλιστικοί, διαφορετικά η απογοήτευση θα είναι διπλή, ψυχολογική και πρακτική, εάν κάτι δεν πάει σύμφωνα με το πλάνο μας. Οι προσδοκίες μας δρουν σαν οδηγός της συμπεριφοράς μας στο παρόν ώστε να ευδοκιμήσει η ελπίδα μας για το μέλλον. Βέβαια θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το πως χρησιμοποιούμε τις ευρέως γνωστές λέξεις «ελπίδα» και «αισιοδοξία». Ελπίδα = είναι σχετική με τα γεγονότα που ελέγχουμε, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να διακρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθούν οι στόχοι μας. Αισιοδοξία = η αναμονή μιας θετικής έκφανσης των γεγονότων, είτε τα ελέγχουμε είτε όχι. Απλά πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά! Συμπέρασμα, είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε σε ποιες περιπτώσεις έχουμε έλεγχο και σε ποιες δεν έχουμε. Π.χ. έχουμε έλεγχο στη διατροφή που θα επιλέξουμε να ακολουθήσουμε, αλλά όχι σε κάποια απρόσμενα καιρικά φαινόμενα. Έτσι και οι στόχοι μας, πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και εντός του πεδίου ελέγχου μας.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα επιμερίζοντας τους μεγάλους και δύσκολους στόχους σε μικρότερους, ώστε να αποφύγουμε τυχόν απογοητεύσεις, διότι θα βλέπουμε τους καθημερινούς αλλά και ευκολότερους στόχους μας να πραγματοποιούνται. Επιπλέον αναπτύσσεται η ικανότητα μας να σκεφτόμαστε θετικά το μέλλον. Αποκτούμε κίνητρο και αισιοδοξία. Συνεπώς και επιθυμία για θετικές αλλαγές.
Η ιστορία της ζωής μας σε συνάρτηση με τους στόχους μας βρίσκονται συνήθως σε πλήρη αρμονία. Η δημιουργία στόχων αντιπροσωπεύει την αποχώρηση μας από μια τροχιά της ζωής μας η οποία δεν μας εξυπηρετεί πλέον. Μη φοβηθείτε την οποιαδήποτε αποτυχία, καθώς ο εγκέφαλος μας λαχταρά την ρουτίνα και θα κάνει τα πάντα ώστε να αντισταθεί στις αλλαγές.
Η Μαρία Μυλωνά είναι Ψυχολόγος και εκπ. Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια. Έχει εκπαιδευτεί στην Θετική Ψυχολογία από το Stanford University. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (MSc) στην Ψυχολογία Υγείας από το University of Surrey και πτυχίου (BSc) στην Εξελικτική Ψυχολογία από το Empire College του State University of New York. Επίσης έχει πιστοποιηθεί στη εφαρμογή Ψυχομετρικών Τεστ από το University of Cambridge. E-mail: contact@mariamylona.gr