Digital Birthday
[ssba]

Όταν «ανέβηκε» στο διαδίκτυο το Mancode, ο παγκόσμιος ιστός (World Wide Web ή www) ήταν 21 ετών. Σήμερα στα 30α του το internet είναι αναμφίβολα κυρίαρχο στη ζωή μας στον πλανήτη, εν μέσω όμως ενός έντονου προβληματισμού για το προς τα πού κατευθύνεται. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Μαρτίου 1989, όταν ο Βρετανός Sir Tim Berners-Lee, ερευνητής τότε του CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, σχεδίασε τον αρχικό Ιστό. Παρουσίασε την πρότασή του στον τότε προϊστάμενό του, ο οποίος την χαρακτήρισε «αόριστη αλλά συναρπαστική».

Ο Berners-Lee χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή NeXT ως τον πρώτο παγκόσμιο διακομιστή ιστού και για να γράψει τον πρώτο web browser – WorldWideWeb – το 1990.

Στις 6 Αυγούστου 1991, ο πρώτος ιστότοπος http://info.cern.ch βγήκε online.

Η πρώτη φωτογραφία ανέβηκε στο Διαδίκτυο το 1992. Ήταν του γυναικείου μουσικού γκρουπ Les Horribles Cernettes, δημιουργημένο από εργαζόμενους του CERN,και την ανέβασε φυσικά ο Berners-Lee.

Εκτοτε η εξέλιξη του διαδικτύου, επιταχυνόμενη συνεχώς, κατέκτησε την δεσπόζουσα θέση που έχει σήμερα, όπου προ των πυλών βρίσκονται οι τεράστιες αλλαγές που φέρνει η νέα τεχνολογική επανάσταση του 5G, δημιουργώντας έναν ολοκληρωτικά διασυνδεδεμένο ψηφιακό κόσμο.

Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images

Στην σημερινή εποχή ωστόσο όπως είναι γνωστό, η ευρεία χρήση του διαδικτύου δεν έχει μόνο θετική πλευρά αλλά ελλοχεύουν εξίσου πολλοί κίνδυνοι, τους οποίους επεσήμανε ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, σε σχετική επετειακή ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή του, καθώς και σε δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα ο θεμελιωτής του Ιστού το 1989, δήλωσε μέσω επιστολής του: «Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον». Ένας από τους βασικούς κινδύνους που θα πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον, είναι ο «κατακερματισμός» του διαδικτύου εντός εθνικών ή περιφερειακών συνόρων.

Διανύοντας την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση όπου όλα είναι λίγο πολύ ψηφιοποιημένα, οι κίνδυνοι που έχουν προκύψει είναι λίγο πολύ γνωστοί. Η εμπορευματοποίηση, η υποκλοπή και τα ζητήματα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων, η παραπληροφόρηση, ακόμα και η χρήση του από τρομοκρατικά στοιχεία για την εξάπλωση βίαιων μηνυμάτων, είναι κάποιοι από τους πιο γνωστούς.

Για αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή πλεύσης, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει ξεκινήσει, μέσω μιας συνεχούς προσπάθειας νομοθετικής πλαισίωσης και οριοθέτησης της χρήσης του διαδικτύου, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατία αλλά και τα δικαιώματα των χρηστών.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, όσον αφορά τη διαχείριση των δεδομένων μας, είπε: «Πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων σας. Δεν πρόκειται για πετρέλαιο. Δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πρέπει να μπορείτε να τα πουλάτε για να βγάλετε χρήματα». Πηγαίνοντας πέρα από αυτό, έχει κάνει αναφορές σχετικά με την ιδέα ενός κοινωνικού «Συμβολαίου για τον Ιστό», όπως και την τεχνολογική πλατφόρμα Solid, που επιστρέφει στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους, διαχωρίζοντας τις εφαρμογές (apps) από την αποθήκευση των δεδομένων των χρηστών.

 

[ssba]
Popular
Recent
Entertainment