Nice Guy Syndrome
[ssba]
της Μαρίας Μυλωνά
Πολλοί άντρες πιστεύουν ότι αν είναι “καλοί” και ευγενικοί, αυτό αρκεί για να έχουν επιτυχία στις σχέσεις τους ή στην καριέρα τους. Όμως, το φαινόμενο του “Nice Guy” δείχνει το αντίθετο: συχνά, αυτοί οι άντρες καταλήγουν απογοητευμένοι διότι αποφεύγουν τη σύγκρουση και προτιμούν να είναι πάντα ευχάριστοι. Συχνά καταπιέζουν τις δικές τους επιθυμίες για να ικανοποιήσουν τους άλλους. Και τέλος πιστεύουν ότι η καλοσύνη τους, τους κάνει “δικαιούχους” αγάπης και σεβασμού, με αποτέλεσμα να νοιώθουν θυμό ή αδικία όταν δεν παίρνουν όση προσοχή θέλουν.
Αντιθέτως οι γυναίκες προτιμούν αυθεντικότητα, όχι προσποιητή καλοσύνη. Όταν ένας άντρας δείχνει πολύ πρόθυμος να ευχαριστήσει τους άλλους, μπορεί να φαίνεται ανασφαλής ή να έχει έλλειψη αυτοεκτίμησης. Επιπλέον, η έλλειψη διεκδικητικότητας δημιουργεί ανισορροπία. Αν πάντα βάζεις τις ανάγκες των άλλων πρώτα, καταλήγεις να αισθάνεσαι πως σε εκμεταλλεύονται. Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι οι πραγματικές σχέσεις βασίζονται σε σεβασμό και ειλικρίνεια. Αν ένας “Nice Guy” κρύβει τον θυμό ή την απογοήτευση του, αυτό θα οδηγήσει σε τοξικότητα.
Πώς να ξεφύγεις από το Nice Guy Syndrome?
Μάθε να λες “όχι”. Δεν χρειάζεται να συμφωνείς πάντα με τους άλλους. Η διεκδικητικότητα δεν σημαίνει επιθετικότητα, αλλά ισορροπία.
Έκφρασε τις ανάγκες σου χωρίς ενοχές. Αν κάτι σε ενοχλεί, πες το ξεκάθαρα. Δεν θα χάσεις φίλους ή συντρόφους επειδή δείχνεις τα συναισθήματα σου.
Αναγνώρισε την αξία σου ανεξάρτητα από τη γνώμη των άλλων. Δεν χρειάζεται να αποδεικνύεις διαρκώς πόσο καλός είσαι για να σε εκτιμήσουν.
Γίνε ηγέτης στη ζωή σου. Δείξε ότι έχεις στόχους, πάθη και ισχυρή προσωπικότητα. Οι άνθρωποι έλκονται από αυτούς που έχουν σκοπό και αυτοπεποίθηση.
Συμπερασματικά, το να είσαι καλός είναι σημαντικό, αλλά το πιο σημαντικό είναι να είσαι αυθεντικός, να έχεις αυτοσεβασμό και να εκφράζεις τις ανάγκες σου χωρίς φόβο. Ο στόχος δεν είναι να γίνεις “κακός”, αλλά να βρεις μια υγιή ισορροπία ανάμεσα στην καλοσύνη και την αυτοεκτίμηση.
“Το να είσαι ασφαλής σημαίνει να είσαι νεκρός. Η ζωή είναι μια διαρκής υπέρβαση του εαυτού σου” By Abraham Maslow
Η Μαρία Μυλωνά είναι Ψυχολόγος Υγείας και Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια
[ssba]
Popular
Recent
Opinions