Obsession | Luc Besson’s femmes assassins
[ssba]

της Μαριανίνας Πάτσα

Ο Luc Besson έχει δύο μεγάλες εμμονές: τις femme fatale ηρωίδες και τις γοητευτικές δολοφόνους. Όταν συνδυάζει και τα δύο σε ένα, ο βετεράνος Γάλλος σκηνοθέτης μας δίνει δυνατές σκηνές δράσης και τα πιο υπέροχα σκληρά κορίτσια που «κολλάνε» στις οθόνες μας.

Sasha Luss, ΑΝΝΑ (2019): Όμορφες γυναίκες και γεμάτα όπλα. Η “Anna” αναδύεται στον διεθνή χώρο της μόδας, όμως πίσω από το όμορφο πρόσωπό της κρύβονται μυστικά και κίνδυνοι. Για το πρώτο μισάωρο, η τελευταία ταινία του Luc Besson μοιάζει πολύ με ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τη ζωή του λαμπερού μοντέλου. Όμως τα πράγματα δεν είναι όσο επιφανειακά φαίνονται. Ο χώρος της μόδας αποδεικνύεται εξαιρετική κάλυψη για έναν κυβερνητικό δολοφόνο και η Anna μάς συστήνεται ως ένας σαγηνευτικός «σκοτεινός» James Bond του 21ου αιώνα, που αλλάζει γεμιστήρες όσο γρήγορα αλλάζει outfits και περούκες.

Το μοντέλο-κατάσκοπο ενσαρκώνει η Sasha Luss, η 28χρονη ρωσίδα καλλονή που πρώτα σάρωσε τις πασαρέλες και τα εξώφυλλα περιοδικών μόδας στην πραγματική ζωή και μετά «προσγειώθηκε» στον κόσμο του σινεμά. Έκανε το ντεμπούτο της το 2017 με την ταινία “Valerian and the City of a Thousand Planets”, επίσης του Besson, και όπως φαίνεται ο γάλλος δημιουργός βρήκε τελικά τη νέα του μούσα.

Anne Parillaud, LA FEMME NIKITA (1990): Η Anne Parillaud ενσαρκώνει την Nikita, μια μηδενίστρια έφηβη που αναλώνεται στη βία και τα ναρκωτικά. Μια νύχτα ληστεύει ένα φαρμακείο όμως στην προσπάθειά της να ξεφύγει, δολοφονεί έναν αστυνομικό. Οι μυστικές υπηρεσίες της δίνουν μια επιλογή: να γίνει δολοφόνος ή να πεθάνει. Εκείνη δέχεται να γίνει εκτελέστρια και η εκπαίδευσή της την μετατρέπει σε φονική μηχανή. Αρχίζει μια νέα ζωή, με νέα ταυτότητα. Πλέον είναι η «Ζοζεφίν», η μυστηριώδης γυναίκα που αναλαμβάνει δολοφονίες κατά παραγγελία. Τις μέρες ανάμεσα στις δολοφονίες, η Νικίτα προσπαθεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Όμως σε μια αποστολή, κάτι πάει στραβά…

«Για λίγο, η Nikita ήταν μέσα μου σαν δαίμονας» λέει η Parillaud για τον χαρακτήρα που ενσαρκώνει. «Έκανα πράγματα που σε κανονικές συνθήκες δεν θα έκανα. Ήταν αμήχανη, καταθλιπτική, γεμάτη απόγνωση. Αλλά βλέπω και μια πνευματική πλευρά σε όλο αυτό: κατά κάποιον τρόπο, ίσως υπερβολικό, η Nikita μιλά για τη νεολαία που καταστρέφεται διότι δεν πιστεύει σε τίποτα πάνω στη Γη».

Η ταινία καθιέρωσε στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα τον Luc Besson. Ήταν υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα καθώς και για πολλά βραβεία Σεζάρ, από τα οποία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ερμηνείας για την Anne Parillaud.

Scarlett Johansson, LUCY (2014): Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο του εγκεφάλου μας; Ο Besson εξερευνά το όραμα με φαντασία που «κόβει», θέτοντας ηθικά διλλήματα. Δράση και sci-fi ενώνονται στο πρόσωπο της Scarlett Johansson που ενσαρκώνει την Lucy, μία νεαρή φοιτήτρια στην Ιαπωνία η οποία γίνεται άθελά της «βαποράκι» μέσω του τυχοδιώκτη εραστή της. Όμως η συνθετική ουσία που κουβαλά στην κοιλιά της η Lucy αρχίζει να διαχέεται στο σώμα της, ενεργοποιώντας σταδιακά το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκεφαλικών της κυττάρων. Η βαρύτητα, η τηλεκίνηση, η τηλεπάθεια, όλα γίνονται χειροπιαστά για εκείνη. Κι όσο η εξερεύνηση των δυνατοτήτων του μυαλού διευρύνεται, τόσο η Lucy γίνεται μια ανελέητη πολεμίστρια που χρησιμοποιεί την απέραντη γνώση της για να εκδικηθεί όσους την οδήγησαν σ’ αυτό το σημείο.

«Η ηρωίδα είναι σε μια μεταβατική και ρευστή φάση στη ζωή της. Προσπαθεί να βρει τον εαυτό της, να δει ποια είναι, να βάλει σε τάξη τη ζωή της. Έτσι η ταινία περιλαμβάνει πολλές θεμελιώδεις υπαρξιακές ερωτήσεις» λέει η Johansson για το ρόλο της. Όμως τις απαντήσεις, πρέπει να τις δώσει ο κάθε θεατής για τον εαυτό του.

[ssba]
Popular
Recent
About Men