Γεύμα με τη Βασίλισσα

του sir Taki Theodoracopulos

Τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν είχα δεχτεί την πρόσκληση του γείτονά μου να δειπνήσω με έναν Ελβετό δισεκατομμυριούχο τραπεζίτη, ή bb. Είναι ένας παλιός φίλος, ο bb, και ασυνήθιστος Ελβετός: Πίνει, κάνει λάθη και κυνηγάει γυναίκες, ή AFAB, όπως τις αποκαλεί η παράλογη νεολαία του σήμερα. Το ποτό, αλίμονο, τώρα μου χτυπάει στο κεφάλι, και όπως λέει και το τραγούδι, παραμένει σαν στοιχειωμένο ρεφρέν για τουλάχιστον μια-δυο μέρες. Έκανα kickboxing νωρίς την επόμενη μέρα, οπότε επέλεξα να παρακολουθήσω το κλασικό «Sands of Iwo Jima» του John Wayne, του 1949, και να σνομπάρω τον Ελβετό bb.

Η ταινία γυρίστηκε το 1949 και πρωταγωνιστεί ο σπουδαιότερος από όλους, ο John Wayne, τυχερός που δεν είναι πια μαζί μας για να δει σε τι έχει μετατραπεί η αγαπημένη του Αμερική. Η ταινία είναι πολύ πατριωτική και όλα αυτά, ενθουσιώδεις πεζοναύτες που επιτίθενται στο όρος Suribachi, αλλά δεν δίνει καμία απολύτως αξία στους Ιππότες του Bushido που βομβαρδίστηκαν από τον αέρα και τη θάλασσα για μήνες και πέθαναν μέχρι τον τελευταίο άνδρα, υπερασπιζόμενοι αυτό που θεωρούσαν ιερό ιαπωνικό έδαφος. Υποθέτω ότι το 1949 το Περλ Χάρμπορ ήταν ακόμα πολύ πρόσφατο, όπου πέθαναν μερικές χιλιάδες ναύτες, αλλά 140.000 γυναίκες και παιδιά που αποτεφρώθηκαν στο Τόκιο από βομβαρδισμό και οι 200.000 νεκροί στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν μέτρησαν. Η ταινία δεν δείχνει ούτε μια σπίθα της γενναιότητας των Ιαπώνων υπερασπιστών που πεθαίνουν για ένα βρώμικο τοπίο μακριά από το σπίτι τους.

Λοιπόν, η Ιαπωνία, η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι οι μόνες τρεις χώρες που σέβομαι στις μέρες μας, οι υπόλοιπες είτε κυβερνώνται από βαρβαρότητα και βαναυσότητα, όπως στην Αφρική, είτε κυβερνώνται από τα φρικιά της «αφύπνισης» και της Silicon Valley, όπως η απανθρωποποιημένη Ευρώπη και Αμερική. Το συζητούσα καθώς γευμάτιζα με τον Μπόρις —όχι, όχι με τον ξανθό, αλλά με έναν απόφοιτο του Aiglon που φοιτούσε σε εκείνο το καλό σχολείο με την κόρη μου— όταν μια χλευαστική, υστερικά ασυγκράτητη γυναίκα που έμοιαζε με απορριφθείσα groupie, θύμωσε με αυτά που έλεγα. Δεν την είχα ξαναδεί ποτέ και ήταν είτε Βρετανίδα που έβαζε αμερικανική προφορά είτε Αμερικανίδα που το έπαιζε Βρετανίδα. Αν δεν είχα μείνει σπίτι και δεν έβλεπα την ταινία, δεν θα είχα εξηγήσει τις πολεμικές αρετές του Bushido και η ψυχιατρική περίπτωση δεν θα είχε αγανακτήσει. Προσέξτε, έμεινα πιο ήρεμος από τις φώκιες στον Αρκτικό Ωκεανό που τουλάχιστον χτυπούν τα πτερύγια τους για να εκφράσουν συναισθήματα, αλλά η άγνωστη γυναίκα επέμενε ότι ήμουν Νεάντερταλ. Το θεωρώ μεγάλο κομπλιμέντο και βλέποντας ό,τι το παράσιτο ήταν θηλυκό, συνέχισα την κουβέντα μου σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια ιδιωτική συνομιλία σε ένα εστιατόριο, και χαμηλόφωνα στην αρχή, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κάποια τρελή αριστερή να παρεμβαίνει και να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή για πέντε δευτερόλεπτα. Ίσως ήταν η επιλογή μου για τη Margaret Court, ως τη σπουδαιότερη γυναίκα ποτέ στο τένις, σε αντίθεση με την εκφοβιστική, αυτοθεωρούμενη επιβράβευσης και άχαρη Serena Williams, , ή ότι περιέγραψα το Black Lives Matter ως τη μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην Αμερική, που την απασφάλισε; Αφού τη συνόδεψαν έξω από το restaurant, o φίλος μου και εγώ αναρωτηθήκαμε τι έχει συμβεί σε αυτόν τον κόσμο μας, τον δήθεν πολιτισμένο, όταν δεν μπορείς καν να εκφράσεις μια γνώμη χωρίς κάποιος ψεύτικος να σε διακόψει και να σε αποκαλέσει φασίστα. (Το οποίο παίρνω πάντα ως κομπλιμέντο.)

Ένας δάσκαλος φυλακίζεται στην Ιρλανδία επειδή αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τρανς αντωνυμίες, o Πάρης της Τροίας μοιάζει με τον Ian Hislop, με το τετραπλό πηγούνι του, να προσβάλλει χονδροειδώς τον Μπόρις Τζόνσον στον αέρα, ο συντάκτης της Vogue παραπονιέται ότι δεν μπορεί να βρει ταξί λόγω του χρώματος του δέρματος και τα ημερολόγια του Chips Channon αποδεικνύουν τελικά ότι κάθε Tory που έζησε ποτέ ήταν ομοφυλόφιλος. Είναι ωραίο να επιστρέφω ξανά στο Λονδίνο.

Αλλά μετά η βασίλισσα πεθαίνει και η απώλεια βάζει τα πάντα σε προοπτική. Κατά ειρωνικό τρόπο, έτυχε να βρίσκομαι στα γραφεία του Spectator όταν ήρθαν τα νέα, έτσι ο William Moore και ο Freddy Gray κι εγώ ξεκινήσαμε για να μεθύσουμε. Το κρασί με επηρέασε περισσότερο από τον Willy ή τον Freddy – και μου έφερε πίσω την πολύτιμη ανάμνηση του Φεβρουαρίου του 1952, στο οικοτροφείο στην Αμερική, όταν ο αιδεσιμότατος Gould στην προσευχή του πρωινού ανακοίνωσε το θάνατο του Γεωργίου ΣΤ’ και την άνοδο στο θρόνο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Και εδώ ήμουν στα γραφεία του Spectator όταν η ζωή αυτής της μεγάλης μονάρχη τελείωσε.

Ακριβώς πριν από 22 χρόνια, έτυχε να με καλέσουν στο Highgrove για ένα μεσημεριανό γεύμα που έδωσε ο, πλέον Βασιλιάς, Κάρολος για τον Βασιλιά Κωνσταντίνο της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη φορά που η σημερινή Βασιλική σύζυγος έκανε χρέη οικοδέσποινας και με χαιρέτησε χαμογελώντας συνειδητά για την παρουσία μου. (Είχε να κάνει με μια κυρία με την οποία έβγαινα έξω εκείνη την εποχή.) Ο Λόρδος Black συνομιλούσε με τη Βασίλισσα και μου έκανε νόημα να πλησιάσω. Είναι η μόνη φορά που γνώρισα την Αυτή Μεγαλειότητα. Το κρασί έρεε —ήμασταν μόνο τρία τραπέζια των οκτώ— και μετά οι καλεσμένοι κλήθηκαν να επιθεωρήσουν τον κήπο. Το έχασα γιατί έπαιζα κρίκετ στο κοντινό Badminton. Όταν έφτασα αργά και ελαφρώς μεθυσμένος, οι κύριοι της εκλεκτής ομήγυρης μου επιτέθηκαν λεκτικά. «Πήρα μεσημεριανό με τη Βασίλισσα», ήταν η δικαιολογία μου. H ένταση της επίθεσης αυξήθηκε κι άλλο, αλλά για μια φορά έλεγα την αλήθεια. Στην πραγματικότητα ήμουν αγενής με τον μελλοντικό Βασιλιά αγνοώντας την πρόσκλησή του να επιθεωρήσω τον κήπο του. Αλλά τουλάχιστον είχα γνωρίσει τη μεγαλύτερη μονάρχη όλων των εποχών, και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω σύντομα.

Opinions