Η «γιάφκα» του Telegram

του Χρήστου Ζαμπούνη

Μία ρωσικής προελεύσεως λέξη, η «γιάφκα», αντικατέστησε τα τελευταία χρόνια την πιο ελληνοπρεπή «κρησφύγετο», ή «κρυψώνα», στο αστυνομικό δελτίο, αλλά και στην καθομιλουμένη. Εκεί έδιναν ραντεβού τα μέλη του τότε παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά η χρήσις της επεκράτησε ακόμη και όταν αυτό ενομιμοποιήθη, δίνοντας την σκυτάλη σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η «17 Νοέμβρη».

Δύο ειδήσεις από την σύγχρονη επικαιρότητα εκέντρισαν την προσοχή μου, η πρώτη σχετικώς με την δράση των «Θεματοφυλάκων του Συντάγματος» και η δεύτερη αναφορικώς με τα κρυπτονομίσματα. «Όλη η επικοινωνία με τα cryptos γίνεται μέσω Telegram», με ενημέρωσε, σε ανύποπτο χρόνο, φίλος που ασχολείται επαγγελματικώς με το αντικείμενο, ενώ, την προηγούμενη εβδομάδα, πηγές της Αστυνομίας διέρρευσαν στον Τύπο την πληροφορία ότι η διακίνησις προπαγανδιστικού υλικού των «Αυτόχθονων Ελλήνων» και άλλων αντιεμβολιαστικών οργανώσεων γίνεται μέσω της ίδιας εφαρμογής.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω γιατί τo ανωτέρω Μέσo Κοινωνικής Δικτυώσεως είναι πιο ασφαλές από τα υπόλοιπα, εκείνο πάντως που δύναμαι να βεβαιώσω είναι η απορία φίλου, που πήγε να αγοράσει γυαλιά ηλίου από κατάστημα οπτικών, και λίγο αργότερα έλαβε στο κινητό του διαφήμιση ομοειδών προϊόντων. «Μας παρακολουθούν, αγαπητέ, σε όλες μας τις κινήσεις», ήταν το σχόλιό του, με την κυνική απάντησή μου να μην τον καθησυχάζει: «Μην άγχεσαι, οι παράνομοι πάντοτε θα βρίσκουν τρόπους να κρύβονται».

Opinions