Το savoir vivre των εσωρρούχων

του Χρήστου Ζαμπούνη

Ψαρρού. Πάσχα 1980. Με τη βεβαιότητα που μου δίνει η καλή φυσική κατάστασις από τις προπονήσεις στην ομάδα υδατοσφαιρίσεως του Παναθηναϊκού, προχωρώ ατρόμητος προς την θάλασσα και βουτάω γνωρίζοντας ότι τα βλέμματα της νεανικής παρέας μου είναι στραμμένα επάνω μου. Μετά από τις πρώτες απλωτές κρόουλ παθαίνω κράμπα στα μηνίγγια. Η θερμοκρασία του νερού είναι πολική. Ένα μείγμα ηλίθιας υπερηφάνειας και ακόμη πιο ηλίθιας διαθέσεως για επίδειξη δεν μου επιτρέπει να σταματήσω το κολύμπι. Βγαίνοντας ύστερα από αρκετή ώρα, ακούω τον Ηλία Ψινάκη να σχολιάζει: «Θα πουντιάσεις χρυσή μου».

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη γενιά, την Ελένη Βλάχου, τον Ζάχο Χατζηφωτίου, τη Μελίνα Μερκούρη, την Άννα Βέλτσου, τον Κάρολο Φιξ, τον Τάκη Θεοδωρακόπουλο και άλλους λιγότερο γνωστούς, γινόμαστε για λίγες σεζόν «The Kings of Mykonos». Σε αντίθεση όμως με την ελληνο-αυστραλιανή κινηματογραφική ταινία του Νικ Γιαννόπουλου, η δική μας Μύκονος είναι πιο αθώα, πιο αυθεντική, πιο ανέγγιχτη από τον νεοπλουτισμό.

O Richard Avedon φωτογραφίζει τη Jean Shrimpton και τον Jeanloup Sieff στη Μύκονο το 1967.

Ψαρρού, Ιούλιος 2020. Αναγιγνώσκω στην ειδησεογραφία για τον «πόλεμο εσωρούχων» που έχει ξεσπάσει στην ίδια παραλία, και φρίττω. Η ιστορία, εν τάχει, έχει ως εξής: «Στην ταράτσα του “Nammos” στο σημείο που γειτνιάζει με το “Kensho” ένας φαεινός νους είχε την ιδέα να κρεμάσει σε σχοινιά, πολύχρωμα εσώρρουχα. Ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί στην ενόχληση που έχει δημιουργηθεί στο περιώνυμο beach bar-εστιατόριο από τη νόμιμη άδεια λειτουργίας της παραλίας του πεντάστερου ξενοδοχείου. Έως τότε, οι πελάτες του “Kensho” εξυπηρετούντο από τις ξαπλώστρες και το service “Nammos”».

«O tempora o mores» – «Ω καιροί, ω ήθη», όπως είπε ο Κικέρων υπονοούμενος την επικράτηση της χυδαιότητος και της βαρβαρότητος έναντι του Πολιτισμού.

Τι κρίμα! Μέσα σε λίγες δεκαετίες, το πανέμορφο Κυκλαδονήσι, ο αγαπημένος προορισμός των απανταχού bohemian-chic, μετετράπη σε ένα κακόγουστο άνδρο παρηκμασμένων ανθυπάτων του Μαμμωνά. Οι υπαίτιοι, ελλείψει άλλων εκφραστικών μέσων, επικοινωνούν μέσω εσωρρούχων.

Photos by Richard Avedon

Opinions