του Χρήστου Ζαμπούνη
Ένα από τα δημοφιλή σπορ του φετινού θέρους, πέραν των ρακετών, ήταν, το δίχως άλλο, η διασπορά φημών γύρω από τα πραγματικά κρούσματα του κορωνοϊού. Το φαινόμενο, για να είμεθα δίκαιοι, δεν είναι αποκλειστικώς ελληνικό. Σε αφιέρωμά της για την Κυανή Ακτή στην εποχή του Covid-19, η γαλλική επιθεώρηση «Paris Match» αναπαράγει, προσδιορίζοντας ασφαλώς ότι πρόκειται περί φήμης, την πληροφορία ότι στο Σαιν Τροπέ παρουσιάσθηκαν 500 κρούσματα, τα οποία, για ευνοήτους λόγους, απεκρύβησαν.
Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, με την υπερβολή να αποτελεί εθνική αρετή, διεδόθη φήμη ότι στην Μύκονο μετρήθηκαν 1.500 φορείς του ιού, αλλά για να μην καταστραφεί ο Τουρισμός δεν ανεκοινώθη τίποτε.
Σε όποιο τραπέζι και αν καθίσεις θα υπάρχει τουλάχιστον ένας «κορωνιολόγος», ο οποίος θα σου πει ότι έχει π.χ. μία εξαδέλφη της οποίας το μπατζανάκι δουλεύει στο Κέντρο Υγείας της Πάρου, και το οποίο μπατζανάκι ενημέρωσε την εξαδέλφη ότι δεν προλαβαίνουν να στέλνουν στην Αθήνα, ασθενείς που ευρέθησαν θετικοί στο τεστ για Covid-19.
Έτερος θα σου αναφέρει ότι μετέφεραν κρυφά με καΐκι την νύκτα, από τους Λειψούς στην Λέρο, μία νεαρή κοπέλα γαλλικής καταγωγής, με έντονα πυρετικά συμπτώματα.
Η βεβαιότης των μεταδοτών είναι τέτοια, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Θυμίζει εκείνους τους «σεισμολόγους» που προέβλεπαν τους μετασεισμούς μετά από κάθε σεισμική δόνηση ή τους πολιτικούς «μάντεις» που γνωρίζουν τι έχει ανά πάσα στιγμή ο πρωθυπουργός στο μυαλό του. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ελεγχθεί η εγκυρότης κάθε φήμης, αν και ορισμένες φορές δεν θα πρέπει να είμεθα τελείως αρνητικοί απέναντί τους, αφού δύνανται να περιέχουν ψήγματα αληθείας.